Rotterdam veilt relatiegeschenken
Een wandkleed uit Zuid-Afrika, een stenen beeldje van een Os uit Shanghai, en een spekstenen beeldje van een draak op een voet ‘met Chinese tekst’. Het zijn enkele van de 76 ontvangen relatiegeschenken die de gemeente Rotterdam gaat veilen via een internetveiling.
‘De grenzen van het depot kwamen in zicht,’ zegt woordvoerder Peter van Rijn van de gemeente Rotterdam. Maar omdat het om relatiegeschenken gaat, probeert de gemeente zeer zorgvuldig het bezit af te stoten.
Zichtbaar
De gemeente is zich goed bewust van de mogelijke gevoeligheden bij gevers. ‘Die veiling is juist ook vanuit zorgvuldigheid georganiseerd,’ zegt Van Rijn. ‘Zo kunnen de voorwerpen bij Rotterdamse burgers terechtkomen. Dan is elk voorwerp ook echt ergens zichtbaar, op deze manier komt het weer ten goede aan de gemeenschap.
Fonds
Weggooien is geen optie.’ Door de opbrengst te storten in het Fonds Bijzondere Noden van de gemeente, wil de gemeente ook voorkomen dat het als bezuiniging wordt gezien. ‘De veiling is ruimtebepaald, het gaat niet om de opbrengst.’
50 euro
Veel voorwerpen zijn door oud-burgemeester Ivo Opstelten gekregen bij buitenlandse reizen, een deel heeft in zijn toenmalige werkkamer gestaan. ‘Wij hebben een vaste procedure voor relatiegeschenken,’ zegt Heleen Gerver, kunstbeheerder van de Bestuursdienst. ‘Geschenken met een waarde boven de vijftig euro moeten worden ingeleverd en komen in het bezit van de gemeente. Maar ook geschenken van minder dan vijftig euro kunnen worden ingeleverd. Als er bij belangrijke ontmoetingen iets gekregen wordt, dan wordt het vaker bewaard. Opstelten was daarin behoorlijk voorzichtig, we hebben ook de nodige petjes bewaard,’ zegt Gerver.
Mee naar huis
Bij een bestuurswisseling zie je vaak dat de voorwerpen in de kamer ook veranderen, maar de bestuurder neemt vaak maar weinig mee naar huis. ‘Bij zijn afscheid heeft Opstelten maar twee dingetjes meegenomen, allebei van weinig financiële waarde, zeker minder dan vijftig euro. Het ging bijvoorbeeld om iets van presse papier’.
Foto’s
Als een bestuurder een geschenk inlevert geeft Gerver het voorwerp ‘keurig een nummer’, en ze fotografeert het. Inmiddels zijn er 2600 objecten. Op de kamers van de wethouders en van de burgemeester is vaak een selectie te vinden, net als op de gangen van het stadhuis, en in de hal zijn ook twee vitrines. Het is volgens Gerver nog wel een gepuzzel om het aardig tentoon te stellen: ‘Die geschenken zijn echt van alles wat, je hebt munten, beeldjes, boeken…’
Teruggave
Voordat de objecten op de site werden aangeboden, is er nog contact geweest met musea uit de stad, of het niet interessant voor hen was. ‘Onlangs zijn er nog twee dingen naar het Maritiem museum gegaan,’ zegt Gerver. De gevers zijn niet benaderd voor teruggave. ‘Dat is teveel werk, het gaat om voorwerpen die minstens zes jaar geleden zijn gegeven. Maar als een gever zich meldt die het graag terugwilt, dan zullen we daar naar kijken.’
Alle voorwerpen zijn hier te zien.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.