Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Ruk naar rechtser

Een rechtse regering is niet per se een garantie voor een betere bestuurbaarheid.

24 november 2023

Als verkiezingen na de eeuwwisseling een ding leren, is dat nieuwkomers het steeds lukt flinke verschuivingen in de politieke verhoudingen te veroorzaken. Emmanuel Macron werd met zijn En Marche vanuit het niets de grootste partij in Frankrijk. Javier ‘kettingzaag’ Milei deed deze week iets soortgelijks in Argentinië.

Dichter bij huis kennen we de voorbeelden ook: Pim Fortuyn’s LPF werd met 26 zetels in 2002 de grootste fractie in de Tweede Kamer, FvD haalde in 2019 de meeste stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen, BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas herhaalde dat kunststukje eerder dit jaar. En op 22 november zorgde nieuwkomer Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt voor een compleet andere zetelverdeling in de Tweede Kamer. Nederland was nooit een links land, dus een ruk naar rechts kunnen we de verkiezingsuitslag niet noemen. Misschien dan wel een ruk naar rechtser. Want de opties op rechts zijn veel groter: BBB is groot in de Eerste Kamer en heeft zich al een ‘constructieve’ partij getoond in de provincies, al was het hier en daar nog wat onwennig (zie de faux-pas in Noord-Brabant).

Die onwennigheid kan de partij van Pieter Omtzigt natuurlijk ook parten spelen. Maar in de formatie zal de man zijn huid duur verkopen in welke samenwerking dan ook. De VVD zal daar zeker een flinke kluif aan hebben. Net als aan Geert Wilders, als die inderdaad met zijn PVV mee zou mogen doen. De ‘minder Marokkanen’-uitspraak wordt hem door VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz, anders dan haar voorganger Mark Rutte, niet nagedragen. En de islam zou in Wilders’ ogen opeens niet meer zo belangrijk zijn. Maar hoe zit het met de Nexit en de houding jegens Poetin? Gaan die standpunten van hem ook de ijskast in?

Een rechtse regering is niet per se een garantie voor een betere bestuurbaarheid

Een rechtse regering – hoe groot die meerderheid ook is – is niet per se een garantie voor een betere bestuurbaarheid. Het betekent ook zeker niet het einde van de polarisatie in het land. En daarin schuilt een groot gevaar. We zien internationaal en nationaal immers wat de nadruk op overhellen naar één kant voor bepaalde bevolkingsgroepen kan betekenen.

Dit commentaar werd twee dagen vóór de verkiezingen geschreven.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"Een rechtse regering is niet per se een garantie voor een betere bestuurbaarheid"

Nee, maar laat rechts de kans krijgen de puinhopen die links de laatste decennia heeft veroorzaakt op te ruimen. Onze hele maatschappij is naar z'n mallemoer.
R. D.
Wat?! Links puinhopen veroorzaakt? Wanneer was links aan de macht dan? De meeste ellende waar we nu last van hebben (stikstofcrisis, woningtekort, asielcrisis) zijn veroorzaakt dan wel verergert door toedoen van de VVD. De VVD stond aan het roer de afgelopen 13 jaar, weet u nog?

VVD: Laten we AZC's sluiten, de opvang versoberen en vluchtelingen minder laten werken om Nederland zogenaamd minder aantrekkelijk te maken. Gevolg: Ter Apel overvol, onrust en we spreken nu over de zogenaamde asielcrisis. De VVD stemt notabene tegen zijn eigen spreidingswet!

VVD'er Stef Blok: De woningmarkt is af! Verhuurdersheffing en laat de buitenlandse belegger maar komen! Gevolg: Huurcoörperaties verkopen sociale huurwoningen, bouwen minder huizen, beleggers betreden de markt en er ontstaat schaarste. Woningcrisis.

VVD (maar ook CDA'er Henk Bleker, kunt u die nog?): Stikstof verminderen? Welnee, we bedenken de PAS. Niks aan de hand. Boeren moeten uitbreiden en meer produceren voor de wereldmarkt. Gevolgd: RVS vernietigd de PAS. Stikstofcrisis geboren.

VVD: Uitkeringsfraude moet tyfushard worden aangepakt! Iedereen die een fout maakt fraudeert! Aanpakken die handel! Signalen van ambtenaren dat het fout gaat worden genegeerd. Henk Kamp in 2023, spijt? Welnee, de VVD maakt het hem zelfs erelid!

Ziet u hier een patroon? En vindt u het gek dat de burger de overheid niet meer vertrouwd? De VVD heeft de voedingsbodem gecreëerd waar de populistische partijen op groeien. Zie nu het resultaat. Bedankt voor de komende jaren ellende.
Hans Bakker
Nog rechtser is zeker geen garantie, integendeel. Maar dat dat nog polariserender is? Timmermans en Jetten ja, die hebben zeer polariserende taal gebezigd. U wordt gediscrimineerd! Stem op mij!! Maar zelfs de allochtonen stemden PVV. Waar komt “links” eigenlijk voor op? In sociaal economische zin hebben zij weinig van zich laten horen. Slappe hap. De instandhouding van het zinloze asiel circus misschien? Is het niet eens tijd dat links met een nieuw verhaal komt ten aanzien van het asielprobleem? Inziet dat het asielrecht in de huidige vorm het meest disfunctionele en oneerlijke systeem ooit verzonnen is voor hulp aan vluchtelingen? Dat Nederland beter iets anders kan verzinnen om internationaal een bijdrage te leveren aan het vluchtelingenvraagstuk?
Alleenstaande mannen krijgen hier massaal een asielstatus als oorlogsvluchteling, terwijl zij hun vrouw en kinderen in oorlogsgebied achterlaten? Waar zijn we mee bezig?
PvdAGroenlinks, waar inmiddels geen sociaal economisch zwakkere meer op stemt, heeft door in de wazige asiel ideologie, de fictie van hulp, te blijven hangen, de opkomst van Wilders mogelijk gemaakt. Een wending a la de Deense sociaal democraten kan dit land nog redden.
Myconius Scipio
Ik vind het eigenlijk een beetje inhoudsloos gejengel, dat zogenaamde 'links' en 'rechts'.

Als ik het programma van rechts JA21 vergelijk met dat van rechts PVV, dan lijkt het eigenlijk alleen op het dossier migratie op elkaar.

En als ik 'links'' SP met 'links' D66 vergelijk, zie ik ook niet zoveel overeenkomsten.

Ik zie niet een wezenlijk verschuiving naar links of naar rechts. Ik zie vooral een einde van de naoorlogse partij constellatie van VVD, CDA, en PvdA. Waarbij het de nieuwe partijen nog niet goed lukt om de kiezers vast te houden.
Advertentie