Advertentie

Reddingsplan voor Luchthaven Twente

Het had weinig gescheeld of de verkeerstoren van luchthaven Twente was al tegen de vlakte gegaan. Defensie heeft sinds 1 januari afscheid genomen van het vliegveld en had al opdracht gegeven om alles schoon te vegen. Dat terwijl er nog volop wordt gewerkt aan een reddingsplan voor het vliegveld.

16 januari 2008

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede is met verschillende ministeries en marktpartijen druk in gesprek om het voorheen deels militaire vliegveld uit te bouwen tot een levensvatbaar civiel vliegveld dat zou moeten dienen als economische motor voor de regio.

 

'Volgens mij is er alle kans dat het lukt, maar we zijn wel afhankelijk van de Rijksoverheid', zegt Den Oudsten, die nog niet exact kan aangeven wat hij van het Rijk verlangt. 'Er wordt nog volop gerekend. Wij hopen binnen enkele dagen met ons plan voor het vliegveld te komen.'

 

Den Oudsten erkent dat het lang duurt om tot een oplossing voor het vliegveld te komen. 'Wij wisten inderdaad al twee jaar dat Defensie weg zou gaan. Wij zijn daar ook al die tijd mee bezig geweest, samen met de provincie Overijssel. We hadden met Defensie afgesproken dat zij alles aan ons zouden aanbieden. En we hebben geprobeerd de grond te verwerven’, zegt Den Oudsten.

 

De burgemeester wijt het voor een groot deel aan verkokering binnen het rijk dat de verkeerstoren toch bijna tegen de grond ging en er op het allerlaatste moment nog met een reddingsplan gekomen moet worden.

 

'Wij hebben nooit een concreet voorstel gedaan maar dat komt zeker ook doordat het rijk de zaken niet op orde had. Tot een half jaar geleden bleek steeds weer dat de verschillende ministeries hun eigen gang gingen en er niet gezamenlijk aan werkten om met ons en de provincie te zorgen dat het vliegveld Twente blijft bestaan.' Inmiddels is Den Oudsten wel te spreken over de samenwerking met het rijk.

 

De gemeente Enschede is bereid om een 'behoorlijke' bijdrage te leveren aan de gebiedsontwikkeling. Op het vliegveld zijn nu nog ongeveer achthonderd mensen werkzaam.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie