Advertentie

Raadsonderzoek Bergen: ‘Doe aangifte tegen ex-wethouder’

Ook de burgemeester en de gemeentesecretaris hebben te laat gehandeld en te weinig gedaan nadat ze waren geïnformeerd over het gesjoemel.

07 oktober 2024
Politie ICT
Shutterstock

De gemeenteraad van Bergen krijgt het advies aangifte te doen tegen voormalig wethouder Klaas Valkering. Raadsonderzoek wijst uit dat de CDA-bestuurder de gemeente door solistisch optreden heeft benadeeld. Zelfs na zijn aftreden zou hij officiële documenten hebben ondertekend.

Regionale Omgevingsmanager defensievastgoed

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Regionale Omgevingsmanager defensievastgoed

Lid Rekenkamer Altena

Gemeente Altena
Lid Rekenkamer Altena

Eigen houtje

Die conclusie wordt getrokken in een raadsonderzoek dat werd ingesteld nadat in 2022 bleek dat toenmalig wethouder Valkering buiten medeweten van het college op eigen houtje een overeenkomst had getekend over de bouw van woonzorgcomplex Het Bijzondere Huis in de gemeente. Ook de rol van het college werd door de onderzoekscommissie onder de loep genomen, omdat het niet dan wel erg laat handelend zou hebben opgetreden na het ontdekken van het gesjoemel.

Laakbaar

Het onderzoek van de raadscommissie, begeleid door bureau Necker, nam in totaal anderhalf jaar in beslag. De speurtocht maakt duidelijk dat toenmalig wethouder Valkering zijn boekje te buiten ging door op eigen houtje een intentieovereenkomst te sluiten met de initiatiefnemers van het woonzorgcomplex. Het is volgens de onderzoekers zelfs aannemelijk dat de CDA-bestuurder de intentieovereenkomst tekende na zijn aftreden, waarbij vergeleken met eerdere overeenkomsten inhoudelijke verzwaringen ten nadele van de gemeente zijn aangebracht. Dat moet volgens de onderzoekers hebben plaatsgevonden toen Valkering geen wethouder meer was. De onderzoekscommissie vermoedt daarom dat hij daarmee strafbare feiten heeft gepleegd. ‘Het persoonlijk bezorgen van de overeenkomst door de heer Valkering, bijna twee maanden na zijn aftreden als wethouder, is niet uitlegbaar en laakbaar’, aldus de commissie.

Onwenselijke handelingen

Ook de burgemeester en de gemeentesecretaris krijgen er in het onderzoeksrapport van langs. Ze hebben te laat gehandeld en te weinig gedaan nadat zij geïnformeerd werden over de intentieovereenkomst. Besluitvorming, zo stellen de onderzoekers, heeft plaatsgevonden over stukken die niet of zeer beperkt ambtelijk zijn afgestemd en getoetst. ‘Dit is wel benoemd, maar is door de verantwoordelijke collegeleden ondergeschikt gemaakt aan het voortbestaan van de politieke samenwerking.’ Het college had bovendien eerder geïnformeerd moeten worden over de ernst en omvang van de casus Het Bijzondere Huis en ook de gemeenteraad werd te laat geïnformeerd over het dossier. Voor de raadscommissie is het duidelijk dat de inrichting van het bestuurlijk besluitvormingsproces in Bergen niet op orde is, wat ruimte heeft geboden aan ‘onwenselijke handelingen door individuele bestuurders.’

In strijd met de wet

Het advies van de onderzoekers op basis van deze harde conclusies is om aangifte te doen van het in strijd met de wet handelen van de voormalig wethouder Valkering. Daarnaast moet het college inzichtelijk maken of er nog meer overeenkomsten op een verkeerde manier tot stand zijn gekomen. En verder zou het college op korte termijn met een plan van aanpak moeten komen om de geconstateerde kwetsbaarheden in het besluitvormingsproces te verbeteren.

De gemeenteraad zal op 8 oktober over de adviezen vergaderen en besluiten of ze die al dan niet overneemt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie