Keuze voor Asscher kost Roermondse fractie zetel
PvdA-raadslid Selami Coşkun stapt uit de partij en gaat als eenmansfractie verder, kondigde hij na de leiderschapsverkiezing aan.
De verkiezing van Lodewijk Asscher tot PvdA-lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen kost de lokale fractie in Roermond een raadszetel. PvdA-raadslid Selami Coskun stapt uit de partij en gaat als eenmansfractie verder, kondigde hij na de leiderschapsverkiezing aan.
Zetel teruggeven
Nieuwssite Dichtbij meldde gisteravond het vertrek van Coskun. De PvdA-fractie probeert hem ertoe te bewegen zijn zetel terug te geven aan de partij. Het raadslid vindt dat Asscher heeft bijgedragen aan een negatieve toonzetting in het integratiedebat, door zijn reactie op een onderzoek van Motivaction twee jaar geleden. Asscher, vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, noemde toen de uitkomst dat 83 procent van de Marokkaans-Nederlandse jongeren sympathie zou hebben voor de terroristische organisatie IS "verontrustend". Het onderzoek werd naderhand door andere wetenschappers bekritiseerd om de vraagstelling, onderzoeksmethode en representativiteit.
Verdomhoekje
Volgens raadslid Coskun voelden veel Turkse inwoners zich "in het verdomhoekje gezet"; hij eiste excuses van Asscher, maar kreeg die niet. Nu Asscher tot partijleider is gekozen, keert het raadslid de partij de rug toe, meldt hij aan Dichtbij. Inmiddels heeft het lokale fractiebestuur het raadslid opgeroepen zijn zetel af te staan.
Zetel komt PvdA toe
De partij is niet blij met zijn vertrek, aldus het bestuur in een verklaring. "Niet alleen verliezen we hiermee een actief raadslid met een brede achterban, maar door zijn keuze om de zetel niet ter beschikking te stellen aan de Partij waarvoor hij is verkozen in de raad, verliest de PvdA Roermond een zetel die haar rechtens toekomt. De PvdA Roermond zal Selami Coskun verzoeken de zetel ter beschikking te stellen."
Van drie naar twee
De PvdA heeft in Roermond drie zetels in de gemeenteraad. Als Coskun zijn zetel meeneemt zijn dat er nog twee van 31.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Deze man zoekt op zijn manier om zijn achterban aan te spreken (gokje deze meneer had wél genoeg voorkeurstemmen voor een eigen zetel?)
Als een volksvertegenwoordiger meelift op de stemmen van de lijsttrekker dan lijkt het mij erg redelijk om de zetel, die toebehoort aan de partij, netjes af te staan.
Als een vertegenwoordiger is verkozen op eigen kracht, dus met voorkeursstemmen dan ben ik van mening dat hij een zetel mag houden.
Helaas zien we wel veel dat vertegenwoordigers die niet op eigen kracht in een raad of parlement zijn gekomen toch hun zetel behouden. Dat is erg schadelijk voor de reputatie en het vertrouwen in de politiek.
Hoe het in dit geval zit weet ik niet. Staat helaas niet vermeld in het artikel.