Raadslid Vianen toch uitgesloten van collegevergadering
De fractievoorzitter die, tegen het dualisme in, toch meevergaderde met het college doet dit voorlopig niet meer. Na commotie over deze bestuursconstructie besloot de burgemeester het raadslid tijdelijk van het college uit te sluiten.
De fractievoorzitter die wekelijks aanschuift bij het college van Vianen, trekt zich per direct terug uit die vergadering. Dit heeft het college besloten na ophef over de bestuursconstructie die recht tegen het dualisme ingaat. De Binnenlands Bestuur-rubriek ‘Mystery Burger’ maakte de zaak aanhangig, waarna er veel kritiek ontstond en er zelfs Kamervragen werden gesteld.
Politieke werkelijkheid
‘We hebben in Vianen nu eenmaal te maken met een politieke werkelijkheid, verdedigt burgemeester Groeneweg zich, ‘hoe we dat tot nu toe hebben opgelost is een hele werkbare constructie. Zelfs de Commissaris van de Koning heeft begrip voor onze situatie. Maar ik snap de commotie wel, de buitenwereld trekt snel conclusies zonder dat de ins en outs van deze constructie bekend zijn,’ aldus de burgemeester.
Oppositie is tegen
De opmerkelijke situatie in Vianen ontstond doordat de grootste fractie in het college, Lokaal Alert, geen wethouder kon leveren. Daarom werd er voor gekozen de fractievoorzitter wekelijks te laten aanschuiven in de collegevergaderingen. Maar de oppositie wil niet langer dat een raadslid ook in het college zit.
Niet verboden
Volgens dualisme-expert Douwe Jan Elzinga overtreedt Vianen strikt juridisch gezien de wet niet. ‘In de wet staat namelijk niet dat het verboden is om raadsleden uit te nodigen,’ legt de hoogleraar uit. ‘Deze bepaling over de deelname van derden is eigenlijk bedoeld voor ambtenaren en experts van buitenaf. (…)Deze kwestie heeft echter niet met de letter van de wet te maken, maar met politieke en bestuurlijke hygiëne en de verhoudingen in de raad. De burgemeester heeft de taak om deze zaken in balans te houden en verzaakt daar nu in.’
Leemtes in wet
Toch gaat burgemeester Groeneweg er vanuit dat het terugtrekken van de fractievoorzitter een tijdelijke ingreep is. ‘We willen ruimte scheppen om te kijken welke mogelijkheden er dan nog open staan. We kunnen dan in de raad de vraag stellen welke antwoorden we hebben op de leemtes in de Wet Dualisering.’
Kamervragen
Overigens heeft de eerste burger nog geen telefoontje uit Den Haag gehad. Ook niet nadat D66 hierover vragen aan minister Plasterk stelde. ‘Die Kamervragen laten me koud,’ vervolgt de burgemeester, ‘maar wat me wel mateloos gestoord heeft is dat er in deze discussie steeds óver Vianen werd gepraat, en niet mèt. Er werd in de discussie op twitter gesproken over bestuurlijk knutselwerk, de gemeente werd gewoon te kakken gezet. Ik hoop dat we door dit op de kaart te zetten serieus worden genomen, en dat er niet meer cynisch en lacherig over Vianen wordt gesproken.’
Symposium
Om zijn woorden kracht bij te zetten kondigt hij aan een voortrekker te worden in de evaluatie van de Wet Dualisering. ‘We gaan naar aanleiding van deze discussie in het voorjaar een symposium houden,’ vertelt Groeneweg. ‘In de 12 jaar dat het dualisme bestaat is het politieke landschap veranderd en moet je de vraag stellen of dit instrument nog wel past. Dat is dan toch de winst van dit hele discussiepunt’
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is wat gekunsteld, zeker nu er ook bij gemeenten sprake is van dualisme, net als in Den Haag.
Het grootste probleem is echter dat een partij geen geschikte wethouderskandidaat kan leveren.
Overigens volkomen eens met burgemeester Groeneweg waar hij het heeft over het leveren van commentaar.
Als de raad en het college naar tevredenheid opereert, waar bemoeien zich dan al die proces-tijgers en buitenstaanders zich mee? Is het resultaat dan ondergeschikt aan het proces? Wij zullen dit zelf wel in Vianen oplossen, maar wel pragmatisch en op een wijze waarop wij in Vianen vinden hoe de zaken aangepakt moeten worden.
Overigens H.G. Lammertink, de oppositie is het er kennelijk niet mee eens; begrijpelijk. In ieder geval bestaat de schijn dat de oppositie op informatie-achterstand wordt gezet. En dat moet worden voorkomen.
En sluit me aan bij Karel. Creatieve oplossing.
Het dualisme is een beetje een harnas van krampachtigheid voor de kleinere gemeenten. En daarom slaat het ook nergens op om dit met de tweede kamer te vergelijken. We hebben het dan wel over een iets ander schaalniveau.