Hilhorst wil niet wijken na mokerslag van D66
De PvdA-leider in Amsterdam, Pieter Hilhorst,wil niet wijken nadat zijn partij fors heeft verloren van D66.
De Amsterdamse PvdA-leider Pieter Hilhorst trekt nog geen conclusies uit de forse nederlaag die zijn partij heeft geleden. De historische overwinning van D66 was er echter niet minder om.
Conclusies trekken
Urenlang liet lijsttrekker en wethouder Pieter Hilhorst de aanwezigen in de Boekmanzaal van het Amsterdamse stadhuis in spanning. Terwijl de slechte resultaten op het grote scherm binnendruppelden (de PvdA ging van vijftien naar negen zetels), speculeerden alle aanwezigen of Hilhorst zijn conclusies zou trekken. Hij verbleef intussen ergens anders in het gebouw. Toen hij eindelijk tevoorschijn kwam, volgde er een korte verklaring. ‘Dit is een ongelofelijke dreun die ik ga verwerken. Ik ga daar naar kijken en verbind er nog geen consequenties aan’, aldus Hilhorst.
Verschil maken
In de komende tijd wil hij nadenken en de situatie intern bespreken. ‘Anderhalf jaar geleden ben ik wethouder geworden. Ik wil een verschil maken voor de stad, en maak me druk over de kinderen en jongeren van deze stad. In de afgelopen tijd heb ik als wethouder gemerkt dat ik het verschil kan maken.’ Hij ziet het signaal van de Amsterdamse kiezers als een mokerslag. Hilhorst: ‘Die zal ik gaan overdenken.’
Historische kans
D66 is de grote winnaar in de hoofdstad: de democraten gingen van zeven naar zestien zetels. Voorman Jan Paternotte ziet de overwinning als een ‘historische kans’ om het verschil te maken. ‘Vijftig jaar geleden kwamen twee mannen, Hans van Mierlo en Hans Gruijters, samen in een Amsterdams café om verandering door te voeren. Twee jaar later richtten ze D66 op. Wij gaan daar nu ook voor verandering zorgen’, zei hij in een bomvol grand café op het Rembrandtplein tegen zijn uitzinnige aanhangers.
In gesprek gaan
Hij voelde zich uitstekend, want de partij heeft dubbele cijfers gehaald. Paternotte ‘Vanaf nu gaan wij de verantwoordelijkheid die de kiezers aan ons hebben gegeven nemen. Ik zal met alle gekozen partijen in gesprek gaan. Wij willen deze stad goed gaan besturen’. Tegen twee uur ’s nachts verraste partijleider Alexander Pechtold de militanten in het grand café met een onverwachts bezoek.
Duidelijk statement
De tweede grote winnaar in Amsterdam was de SP. Die partij gaat van drie naar vijf zetels. Volgens SP-leider Laurens Ivens hebben de kiezers een duidelijk statement afgegeven. ‘We zien deze overwinning als een beloning als een voor vier jaar keihard oppositie voeren. Maar er komt nog veel meer. De Amsterdammer wil ons nou eenmaal het college in, zo heeft hij vandaag laten weten’, aldus Ivens. De partij had nog nooit bestuursverantwoordelijkheid in de hoofdstad. ‘Ik eis nu een plekje aan de onderhandelingstafel. De SP zal dan ook niet buiten de boot vallen, want we hebben veel extra steun van de burgers gekregen’.
Lastige formatie
De uitslag in Amsterdam kan een lastige formatieperiode opleveren. Er zijn minimaal 23 zetels nodig voor een meerderheid in de 45-koppige raad. D66 zou met haar natuurlijke bondgenoot de VVD willen regeren. Die partij verloor twee zetels en heeft er nu zes. Daarom is er een derde partij nodig. Dit lijkt GroenLinks te zijn. Deze partij ging van zeven naar zes zetels en kan zowel over links als over rechts meeregeren. Immers, als de liberale partijen er niet met GroenLinks uit komen, kan die partij altijd nog praten met de PvdA en de SP om tot een meerderheid te komen. Voorlopig is het spel in Amsterdam nog niet uitgespeeld.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
wanneer gaan juliie nu eens onderscheid maken tussen lokale en nationale politiek?