Provincies teren relatief het meeste in
De lokale overheden verwachten dat ze dit jaar 2,1 miljard euro uit hun reserves moeten halen en teren daarmee in op hun vermogen, meldt het CBS. Provincies onttrekken met 0,6 miljard euro relatief veel aan de reserves, aangezien hun begroting 5,6 miljard euro bedraagt
De lokale overheden verwachten dat ze dit jaar 2,1 miljard euro uit hun reserves moeten halen en teren daarmee in op hun vermogen, meldt het CBS. Provincies onttrekken met 0,6 miljard euro relatief veel aan de reserves, aangezien hun begroting 5,6 miljard euro bedraagt. De totale begroting van de lokale overheden bedraagt 64,2 miljard euro.
Helft van rijk
Provincies ontvangen bijna de helft van hun baten van het rijk en bijna een derde komt binnen via de motorrijtuigenbelasting, die provincies samen met het rijk heffen. Waterschappen dekken de kosten grotendeels met geld dat ze zelf ophalen: 2,8 van de 3,2 miljard euro komt van eigen belastingopbrengsten. ‘Zij heffen belasting om voldoende zoet water beschikbaar te hebben in bijvoorbeeld tijden van droogte, het zuiveren van afvalwater en veilig houden van waterkeringen’, meldt het CBS.
Extra kosten door hitte
De hittegolf dit jaar zal voor de extra kosten voor de waterschappen zorgen. ‘De watervraag blijft de komende periode zeer hoog, daarom nemen de waterschappen en Rijkswaterstaat overal in het land maatregelen’, meldde de Unie van Waterschappen onlangs. ‘Op steeds meer plekken worden extra pompen ingezet. De door waterschappen ingestelde onttrekkingsverboden zijn essentieel om voldoende water te behouden.’ De drinkwatervoorziening en veiligheid zijn op orde.
Gemeenten meest afhankelijk
Veruit het grootste deel van de begroting nemen de gemeenten voor hun rekening: 55,5 miljard euro. Daarvan komt 34,9 miljard van rijksbijdragen, waarmee gemeenten het meest afhankelijk zijn van de rijksoverheid.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.