Advertentie

Veiligheidsregio voorbereid op stroomuitval noorden

De dreigende stroomstoring door het zogenoemde lijndansen is een zaak van de veiligheidsregio en niet van de gemeenten of de provincie.

05 januari 2016

Noord-Nederland heeft te kampen met extreem weer. Code rood is van kracht, het wordt afgeraden de weg op te gaan. Maar de provincie Groningen zit daarnaast ook in spanning of de elektriciteitskabels het gaan houden. Lokale overheden bereiden zich voorzichtig voor op een ‘worst case scenario’: een complete provincie in donker en koude gehuld.

Uitzonderlijk

Ziekenhuizen op noodstroom, operaties uitgesteld, scholen dicht en treinen staan stil. Het leven in Noord-Nederland ligt stil. Niet alleen ligt er een dikke laag ijs op de straten maar ijzel in combinatie met harde wind zorgen er ook voor dat de hoogspanningskabels topzwaar zijn en heen en weer zwiepen. Met elektriciteitsstoringen tot gevolg. ‘Het is een zeer uitzonderlijke situatie,’ legt Coen Vaarkamp, woordvoerder van de veiligheidsregio Groningen. ‘Het komt niet vaak voor dat door aangekoekt ijs de kabels heen en weer tussen de hoogspanningsmasten slingeren.’ Het gevolg van dit zogenoemde lijndansen is dat het licht in de Groningse huizen met enige regelmaat vervaarlijk knippert. Het afknappen van de hoofdleidingen gebeurt hoogst zelden maar komt wel degelijk voor, de laatste keer was in 2005.
|
Voorbereidend crisisoverleg

Als dat gebeurt zijn de gevolgen enorm, voor een heleboel partijen. Daarom is er al een voorbereidend crisisoverleg geweest om te kijken wat de scenario’s zijn. ‘In dat team zitten afgevaardigden van de GGD, Waterschappen, Brandweer, politie, bevolkingszorg, defensie en het OM,’ legt de woordvoerder uit. ‘Het overleg is  nu nog op operationeel niveau, niet op bestuurlijk niveau. Pas als de calamiteit zich voltrekt komen de bestuurders er aan te pas, en ook de burgemeester van Groningen, het hoofd van de veiligheidsregio.’


Geen actie

Zowel de provincie als de gemeente Groningen laten de situatie aan de veiligheidsregio over. ‘We volgen de ontwikkelingen op de voet, maar komt vooralsnog niet in actie. Het staat op dit moment nog te ver van ons vandaan, de Veiligheidsregio neemt het over, aldus een provinciewoordvoerder. Ook de gemeente Groningen handelt nog niet. ‘Er is maandagochtend wel een overleg geweest, maar de gemeente gaat hier op dit moment nog niet over,’ aldus de gemeente Groningen.

Stabiel
Voor situaties als deze bestaat een incidentbestrijdingsplan, vertelt woordvoerder veiligheidsregio Vaarkamp. ‘En die ligt op dit moment voor handen. In de voorbereiding is die nog eens bekeken, verder worden de lijntjes tussen de partijen kort gehouden.’ Tennet, de beheerder van de kabels, meldt maandagavond dat de situatie nog stabiel is, alhoewel de kans op zogenoemde spanningsdips blijft bestaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jenny vanDalen / Lid stichting Warnsveldzutphenhoogspanningsvrij
In 2005 heeft eenzelfde situatie zich voorgedaan in Zutphen en toen is er een kabel geknapt in een woonwijk. Een filmpje daarover vindt u op onze website www.warnsveldzutphenhoogspanningsvrij.nl. Dit kan zich ook in Groningen voordoen.
Advertentie