bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Op zoek naar meer grip op de Participatiewet?

Overzicht houden in complex en soms tegenstrijdig juridisch landschap.

08 januari 2025
Actualiteitendag participatiewet
Beeld: Bestuursacademie

De Participatiewet blijft in beweging, met een voortdurende stroom van nieuwe jurisprudentie, wetsvoorstellen en inzichten. Voor professionals is het essentieel om actueel te blijven, maar dat is niet altijd eenvoudig. Hoe houd je overzicht in een complex en soms tegenstrijdig juridisch landschap? Willy Heesen, jurist, adviseur, docent en auteur van het boek ‘De bijstand in praktijk’, helpt professionals grip te krijgen op deze veranderingen. 

Wat kun je als professional doen om actueel geïnformeerd te blijven?   

Je kunt natuurlijk alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van jurisprudentie en wetsvoorstellen zelf volgen, maar wat als je daar geen tijd voor hebt of door alle bomen (lees: jurisprudentie) het bos niet meer ziet? Want alles lezen wil nog niet zeggen alles begrijpen. Vanaf medio 2022 is er een tsunami aan nieuwe rechtspraak verschenen en deze is zeker niet altijd eenduidig. Verwarrende tijden, zeker als je ook al niet meer op de oudere jurisprudentie kunt vertrouwen. Hoe bepaal je dan nog de juiste koers?  

De grootste valkuil 

De grootste valkuil van gemeenten is momenteel het niet of niet in voldoende mate toepassen van het evenredigheidsbeginsel. Het besluit wordt dan vernietigd door de rechtbank en de gemeente mag het opnieuw proberen en rond de € 2.000 aan proceskosten aftikken. Menig jurist wordt er wanhopig van. En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over alle wetsvoorstellen die eraan zitten te komen. Ook dat vraagt van de gemeente de nodige investering.  

Het systeem kennen, is weten hoe het werkt 

Hoe mooi is het dan dat je als docent een bijdrage mag leveren om professionals te ondersteunen bij het duiden van de huidige ontwikkelingen. Dat je het niet alleen hebt over wat de evenredigheidstoets is en wat de aanleiding en ontwikkeling is geweest, maar ook dat je laat zien dat er sprake is van een systeem én hoe dat systeem werkt aan de hand van vele actuele uitspraken. Het systeem kennen is de evenredigheid, en daarmee ook de soms tegenstrijdige jurisprudentie, begrijpen. En natuurlijk kan een blik op de ontwikkelingen van de Participatiewet in balans niet ontbreken.  

Flexwise 

Precies dat is ook de inhoud geweest van de inspiratiedag Participatiewet die is georganiseerd voor de medewerkers van Flexwise. Na afloop waren alle deelnemers enthousiast, zij kennen nu het systeem en kunnen dat ook in de praktijk toepassen. Kennis geeft voldoening.   

Meer weten?  

Volg de training Actualiteiten Participatiewet van Bestuursacademie Nederland en leer in één dag het systeem kennen en gebruiken. Na de training ben je weer helemaal actueel geïnformeerd en kun je de ontwikkelingen in de jurisprudentie duiden. Alle kennis is direct toepasbaar in de praktijk zodat jij weer vol vertrouwen verder kunt.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.