Advertentie

Alleen Europees Parlement kritisch op Griekenland

De Europese Parlementsverkiezingen zijn extra belangrijk voor de Grieken, nu de Griekse rechtsstaat in slechte staat verkeert.

27 mei 2024
Zonsopgang achter de Acropolis in Athene
Shutterstock

Voor Griekenland zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement extra belangrijk, meent Europarlementariër Sophie in ’t Veld, omdat het Europees Parlement het enige instituut is dat zich uitspreekt over de gebreken van de Griekse rechtsstaat.

Griffier

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Borsele
Griffier

Projectleider en Strategisch Adviseur S12

JS Consultancy
Projectleider en Strategisch Adviseur S12

Griekse rechtsstaat in slechte staat 

De Griekse rechtsstaat is er zo slecht aan toe dat de Europese Unie moet overwegen om Europese subsidies voor Griekenland af te knijpen. Dat vindt Sophie In ’t Veld, die voor Volt in Vlaanderen en Brussel probeert een zetel te krijgen bij de Europese verkiezingen van juni 2024. Volgens In ’t Veld zwijgen de Europese Raad van Regeringsleiders en de Europese Commissie over de Griekse rechtsstaat en is het Europese Parlement het enige instituut dat zich bekommert over de Griekse rechtsstaat.

Onopgeloste moord op journalist

In ’t Veld schudt een reeks voorbeelden van de slechte staat van de Griekse rechtsstaat uit haar mouw. Zoals de moord op onderzoeksjournalist Giorgos Karaivaz (in april 2021 doodgeschoten bij zijn huis), die nog steeds niet is opgelost en onvoldoende is onderzocht. Persvrijheidsorganisaties zien hierin onderzoeksfalen van de autoriteiten om de vrije pers te beschermen.

Treinongeluk

Of neem het treinongeluk bij Tempi, waarbij 57 mensen om het leven kwamen. Hoewel de EU systemen verplicht stelt om treinen op afstand te bedienen en er subsidies waren om treinen en sporen te beveiligen, botste vorig jaar in een februarinacht een passagierstrein op een goederentrein. De verplichte veiligheids- en communicatiesystemen ontbraken. En een jaar na het fatale treinongeluk ontbreken ze nog steeds. Invoering is vastgelopen in de complexe structuur van nationale agentschappen waar verantwoordelijkheden onduidelijk zijn, aldus persbureau Reuters. Tienduizenden Grieken gingen in februari dit jaar de straat op om gerechtigheid te eisen. De regering en het openbaar ministerie wijzen naar spoormedewerkers. Daarmee creëren ze een doofpot, zegt In ’t Veld. ‘De verantwoordelijke ministers worden beschermd via een speciale immuniteitswet waardoor de Europees openbaar aanklager haar werk niet kan doen.’

De verantwoordelijke ministers worden beschermd via een speciale immuniteitswet waardoor de Europees openbaar aanklager haar werk niet kan doen.’

Sophie in 't Veld, onafhankelijk Europarlementariër

Grip via geheime dienst

In een reactie op het spoorongeluk en het gebrek aan juridische actie diende de Griekse oppositie eind maart een motie van wantrouwen in tegen de regering Mitsotakis. Twee ministers dicht bij Mitsotakis dienden hun ontslag in, maar de motie haalde het niet, vanwege de overgrote meerderheid van regeringspartij New Democracy in het Grieks parlement. Vanuit Mitsotakis is weinig te verwachten. Hij heeft grip op de maatschappij en zijn partij. Bijvoorbeeld via de geheime dienst, die wordt bestuurd vanuit het kantoor van Mitsotakis, door zijn neef, de secretaris-generaal van zijn kabinet.

Geen mediavrijheid

 En dan is er het spionageschandaal met spysoftware op smartphones van journalisten en politici waardoor zeker 92 mensen zijn afgeluisterd en chantabel gemaakt. Het justitieel onderzoek daarnaar wordt vertraagd. Volgens In ’t Veld heeft Mitsotakis de rechterlijke macht in zijn zak. Over de corruptie waarmee gewone Grieken dagelijks te maken hebben, melden Griekse media nooit iets. Achter die media zitten vaak oligarchen met eigen zakelijke of politieke belangen. Van mediavrijheid of mediapluriformiteit kun je in Griekenland zodoende niet spreken.

Op vakantie met Von der Leyen

Terwijl bij de eurocrisis (2010) regeringen en nationale parlementen er als de kippen bij waren om Griekenland te bekritiseren en maatregelen eisten waar de gewone Grieken een enorme prijs voor hebben moeten betalen, zwijgen de lidstaten nu in alle toonaarden. Het Europees Parlement is volgens In ’t Veld de enige Europese institutie die voor de Grieken opkomt. In het Griekse parlement heeft New Democracy immers met 158 van de 300 zetels een absolute meerderheid. Binnen de club van EU-regeringsleiders ligt premier Mitsotakis goed, aldus In ’t Veld. En voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie gaat met Mitsotakis op vakantie en heeft zijn steun nodig voor haar herverkiezing.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week. (inlog)

Deze publicatie werd mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het mediafonds van de Europese Unie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
En daar heb je sjoemeldiva Sophie in 't Geld weer! Jarenlang hoor je niks van de onbetwiste declaratiekoningin (mevrouw zou als het kon het door haar én haar gasten gebruikte wc-papier nog declareren)(en het EP kennende hebben ze daar vast ook een regeling voor opgetuigd) en dat is niet in de laatste plaats omdat ze AL 22 JAAR niet meer in Nederland woont. Logisch dus dat de winnares van de Sywert van Lienden Bokaal 2019 de Nederlandse kiezer wil laten weten dat ze de afgelopen jaren echt bikkelhard heeft gewerkt (lees: met grote regelmaat het presentieregister getekend) en graag haar gratis leventje nog 5 jaar ziet worden verlengd.
Advertentie