Advertentie

Premier Rutte

Dat Mark Rutte aanstaande donderdag met zijn team van getrouwen naast koningin Beatrix op het bordes van paleis Huis ten Bosch zal staan, is het beste bewijs voor de stelling dat in de politiek alles mogelijk en niets onmogelijk is.

12 oktober 2010

Wie zou in 2006 zijn geld op Rutte hebben gezet? In mei van dat jaar won hij weliswaar van Rita Verdonk de strijd om het politieke leiderschap van de VVD (met 51,5 tegen 46 procent van de stemmen), maar bij de Kamerverkiezingen van november 2006 verloor de VVD zes zetels en bleek de nummer twee op de lijst, Rita Verdonk, bijna 70.000 stemmen meer te hebben behaald dan hij. Pas een jaar nadien zou Rutte de muiterij van Verdonk pareren door haar uit de fractie te zetten. Verdonk leek toen met haar Trots op Nederland meer kans op een vooraanstaande positie in de Nederlandse politiek te maken dan Rutte.

Het geval wil dat ik in die voor Rutte niet gemakkelijke jaren een paar maanden nauw met hem en zijn staf heb samengewerkt. Ik werkte toen voor het helaas ter ziele gegane weekblad Opinio, het geesteskind op knisperend roze papier van Jaffe Vink. In het najaar van 2007 was Rutte gasthoofdredacteur van een nummer dat hij geheel naar eigen inzicht mocht vullen. Ik weet dus hoe vriendelijk en joviaal Rutte is, en welk een rol zijn moeder in zijn leven speelt. Midden in een vergadering stond hij ineens op. Een broer of zuster had gebeld met de mededeling dat hij/zij moeder die middag niet naar het ziekenhuis kon brengen voor een onderzoek. En daarom deed Mark dat wel even.

In het door hem samengestelde nummer wilde Rutte, de geschoolde en belezen historicus, een interview met de beroemde Jonathan Israël, de man van de dikke boeken over Spinoza en de Verlichting. En dus vloog ik naar Londen om de man te interviewen. Het gesprek verliep zonder meer alleraangenaamst, en na afloop serveerden Israël en zijn vrouw een copieuze lunch. Wie ook aanschoof was een dochter, die lange tijd in Nederland bleek te hebben gewoond. Aan tafel ging het al snel over de situatie in Nederland en over de ravages die het multiculturele ideaal had aangericht. Vooral de dochter wist daar als meisje uit de grote stad sterke staaltjes van te melden. Israël was geschokt. Hij had dat nog nooit gehoord. En ik realiseerde me dat ik aan tafel zat met een beroemd man die zich regelmatig uitliet in het veel geroemde maatschappelijk debat, een strenge vorm van laïcisme bepleitte, maar dus eigenlijk niet wist over welke samenleving hij het had.

Ik moet toegeven dat ik Israël en Rutte toentertijd beschouwde als van eenzelfde lap gescheurd. Bij het overleg over de inhoud van ‘zijn’ nummer waren tal van onderwerpen de revue gepasseerd: prachtige onderwerpen, variërend van een pleidooi voor groen rechts (door Jort Kelder) tot een pleidooi voor de zogeheten ‘creatieve klasse’ in de Amsterdamse grachtengordel. Aan het einde van dat gesprek suggereerden Jaffe Vink en ik voorzichtig of er misschien nog iets ontbrak. Iets met immigratie en integratie of zo. Maar dat zagen we helemaal verkeerd. De kiezers associeerden de VVD immers met namen als Frits Bolkestein en Rita Verdonk en wisten dus wel wat ze wat dit betreft aan de VVD hadden. Durfden we op zo’n moment te zeggen dat die kiezer hem misschien vooral met Hans Dijkstal associeerde en dat dat wat dit betreft misschien niet in zijn voordeel was? Wij durfden het, maar onze tegenwerping werd gezellig weggelachen.

Dat nummer van Opinio met Rutte als gasthoofdredacteur is overigens een prachtig en lezenswaardig nummer geworden.

Kun je nu zeggen dat Rutte het volk nadien versteld heeft doen staan met zijn betogen en beslissingen? Hij was wel de eerste die Wilders publiekelijk ontmaskerde als de politicus die eigenlijk een cordon sanitair om hem heen wilde, om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen en zich te wentelen in zijn rol van slachtoffer van een pervers politiek systeem. Maar verder? Nee. Maar hij bleef begin dit jaar maar in de peilingen stijgen, vooral – opvallend genoeg – in een periode dat Rutte met vakantie en dus onzichtbaar was. Maar in juni boekte hij een winst van negen zetels, en zijn VVD werd daarmee nipt de grootste partij van het land. Hij had een resultaat geboekt dat zelfs Wiegel en Bolkestein niet hadden behaald. Daarna, zo is mijn indruk, is hij vooral erg geduldig gebleven, en nu staat hij overmorgen naast de koningin op het bordes als de eerste liberale premier van Nederland in negentig jaar.

Er zijn tal van portretten van Rutte verschenen in de kranten en bladen en er is zelfs al een boekje (Martijn van der Kooij en Dirk van Harten, Mark Rutte: alleen voor de politiek; uitgeverij Terra Lannoo). Al die publicaties vertellen hetzelfde verhaal over een aimabele jongeheer, een communicator, een people’s manager, een man ook (wat mij voor hem inneemt) die cultureel aarzelt: hij staat met één been in het oude Europa (hij leest Thomas Mann en kerkt zondags zo af en toe in de Scheveningse Badkapel, waar zijn grootvader ouderling was) maar is anderzijds gefascineerd door de creativiteit en onbegrensde kansen van de moderne tijd. Bovendien is hij de man die in 2008 een nieuwe beginselverklaring aan zijn partij presenteerde. Die verklaring biedt eenzelfde combinatie van liberaal optimisme en herinnering aan het oude Europa. We moeten ons leven met verve leven, schreef Rutte daar, én we moeten ons realiseren dat de joods-christelijke traditie een beschavingsfundament is dat een van de grondslagen van onze nationale identiteit vormt. Realiseert Rutte zich ook dat dat fundament zelfs een voorwaarde is voor dat met verve leven van ons leven, en dat je dat fundament dus moet koesteren en beschermen?

Ik kan het niet helpen: als ik de frisse jongeheer Rutte zie, omringd door zijn ervaren getrouwen en in herinnering roep dat deze culturele visie zijn werk schraagt, dan ontkom ik niet aan de zeer vrolijk stemmende gedachte dat Rutte ineens the right man at the right place blijkt te zijn.

 

Bart Jan Spruyt

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rwindt / machteloze burger
Het ziet er goed uit met de ministersploeg.
De post buitenlandse zaken geef ik maar het voordeel van de twijfel.

VVDer Zijlstra maakte al indruk tijdens VVDcongres en de strijd tussen Rutte en Verdonk.

De oppositie heeft aan dit kabinet een kluif.
De gebruikelijk toegepaste trucs (geen regie, geen leiding) zullen goed gepareerd worden.
Vooral de heer Hille zal de oppositie op zijn slofjes aankunnen.

Op de valreep nog een CDA vrouwelijke staatssecretaris, dankzij mevrouw Kroes stokpaardje. Die heeft het moment voor haar missie goed benut, maar met weinig feeling t.a.v. deze uitzonderlijke kabinetsformatie.
Of om te voorkomen wellicht dat op de lijst een persoon staat om in fractie binnen te stromen, die het voormalig dissidentenduo versterkt. De hemel zij dank dat de media van koers verlegd zijn van voormalig dissidenten naar mevrouw Kroes en morgen en daarna hopelijk naar het nieuwe kabinet en hopelijk veel constructieve dynamiek in Tweede Kamer en krachtig en fair landsbestuur.
Jan Roseboom
Ik ken het verhaal van David

U weet hoe het met David afgelopen is?
Iin zowel de Statenvertaling als in Naardense Bijbel te lezen.

Ook het verhaal trouwens over H. Kerstens en de SGP: naoorlogs gezuiverd!

piet brontsema / org adviseur
soms kom je met niks doen aan extra stemmen, het kiezersvolk is raadselachtig
Ben / voorzitter RMP
uw stelling "dat in de politiek alles mogelijk en niets onmogelijk is"

Ik ben de eerste Nederlander die gaat voor president en oprichter en voorzitter van de Republikeinse Moderne Partij.
http://www.republikeinen.org
Jan / ambtenaar
Deze frisse jongeheer en zijn rollatorkabinet houden het nog geen jaar vol, gelet op de geringe meerderheid in de Tweede Kamer en het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer. Realisten zijn het dus niet.
Bart Lankester / Woordvoerder kritisch platform Wierings Beraad
Rutte heeft nog weinig laten zien, behalve dat hij Verdonk uit de VVD heeft gegooid. Dat was klasse. Maar het lijkt erop alsof hij dat conservatieve gat dat Verdonk achterliet, zelf is gaan opvullen. Rutte heeft een valse start gemaakt door de ronkende verkiezingsretoriek ('linkse kerk', 'rechts likt vingers af') bepalend te laten zijn bij de eenzijdige formatie. Zo werd paars-plus niets, omdat de PvdA (met slechts 1 zetel minder) ongeveer gedwongen werd om het VVD-programma uit te voeren. Hoe snel werd Rutte niet maatjes met Verhagen, die maar wat graag de PvdA een rekening wilde vereffenen. En wat is nu het programmatisch resultaat: weinig tot geen vernieuwing, stoere holle praat en boterzachte bezuinigingen. Met alle respect, BJS: jouw conclusie wordt niet door feiten gestaafd.
Advertentie