Plasterk met VNG in gesprek over leges
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil zo veel mogelijk helderheid over bouw- en andere leges. Eerder deze week werd duidelijk dat er tussen gemeenten grote verschillen bestaan in kosten voor dezelfde leges.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil zo veel mogelijk helderheid over bouw- en andere leges. Eerder deze week werd duidelijk dat er tussen gemeenten grote verschillen bestaan in kosten voor dezelfde leges.
Gemeenten mogen zelf tarieven bepalen
De minister zei dinsdag dat hij over het onderwerp in gesprek gaat met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten mogen zelf de tarieven bepalen, zo lang ze niet meer aan leges ontvangen dan ze er kosten aan maken. De leges voor bijvoorbeeld een dakkapel in gemeente Buren bedragen bijvoorbeeld 900 euro, bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Het bedrag dat Buren hanteert was een jaar geleden nog 40 procent lager, zo blijkt uit informatie van Vereniging Eigen Huis.
Model kostenonderbouwing weinig gebruikt
Plasterk gaf eerder in een brief aan de gemeenten aan dat er door VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NvvB) een model is ontwikkeld voor de kostenonderbouwing van leges. Volgens Plasterk wordt dit model ‘tot op heden vermoedelijk weinig gebruikt door gemeenten’. Uit een steekproef van het ministerie blijkt dat gemeenten over het algemeen geen kostenonderbouwing van de leges op hun website publiceren. Plasterk roept gemeenten op om bij het opstellen van de legesverordening gebruik te maken van het beschikbare model. Ook rekent hij erop dat bij het vaststellen van een nieuwe legesverordening, er een kostenonderbouwing op de gemeentelijke website gepubliceerd wordt.
Kosten voor reisdocumenten
Ook over de kosten voor reisdocumenten bestaat er onduidelijkheid in de landelijke politiek. Plasterk liet onlangs onderzoek uitvoeren in Utrecht en Amsterdam naar reisdocumenten. Daaruit bleek dat de kosten voor reisdocumentenprocessen niet worden gedekt door de huidige maximumtarieven. Om het onderzoek, dat slechts een klein aantal deelnemers had, betrouwbaarder te maken zijn er door BZK plannen gemaakt voor een vervolgonderzoek. Deze moet uiteindelijk tot een oplossing leiden voor alle gemeenten.
Geen tariefsverhoging
‘Die oplossing is niet noodzakelijkerwijs een tariefsverhoging’, zo zegt Plasterk daarover in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Zoals ik eerder al aankondigde zal ik vooral inzetten op het nemen van maatregelen om de kosten van het reisdocumentenproces te verlagen. Door de onderzoekers is al een aantal suggesties hiervoor gedaan.’ Ook in deze brief geeft Plasterk aan dat gemeenten kostenonderbouwing van de tarieven in hun legesverordening moeten publiceren op hun website.
Plasterk onderzoekt begin 2016 of gemeenten aan zijn oproep hebben voldaan.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat er geen bouwtoezicht zou moeten zijn, is een ondoordachte opmerking. Moeten, zoals in sommige landen, gebouwen instorten vanwege gevaarlijk bouwen (bijv. door goedkope materialen en/of constructies toe te passen en zodoende winst te maken)?
a. fatsoenlijk kostenplaatje kunnen maken en
b. geen berekening willen aangeven,
moet maar de centrale overheid - beste raadslid Van Duijn - een waarschuwing geven. De burger wordt al "voldoende" als verplicht vrijwillige betaler gemisbruikt. Als u en ik iets willen van de gemeente, moeten wij een onderbouwing geven. Dus........
Ach.... you are missing the point....
Elk jaar zijn er bezwaren en rechtszaken in bijna alle gemeenten. En in bijna alle gevallen krijgen gemeenten gelijk bij de rechtbank.
Gemeenten zorgen er na de vele rechtszaken wel voor dat ze de zaak op orde hebben.
Heeft dus te maken dat gemeenten minder vragen dan de kostprijs van het product.
En soms wordt de kostprijs maar op 40 of 50% van de kostprijs bepaald. Maar dat is een (politieke) keuze. Met als gevolg dat de kosten ergens anders worden verhaald.
Plasterk voert een dansje op voor het publiek