Advertentie

Plasterk wil Kieswet niet integraal wijzigen

Hoewel de Kiesraad het zonder omhaal van woorden adviseert, is minister Plasterk niet van plan de Kieswet integraal te wijzigen. Dat zou te veel werk en tijd vergen.

09 juli 2014

Hoewel de Kiesraad het zonder omhaal van woorden adviseert, is minister Plasterk niet van plan de Kieswet integraal te wijzigen. Dat zou te veel werk en tijd vergen.

Gedateerd en onduidelijk
De Kiesraad constateert in haar - door de minister zelf aangevraagde - advies dat de Kieswet gedateerd is en deels uitgaat van verouderde concepten. Daarnaast is deze onduidelijk en belemmerend. Plasterk wil wel op onderdelen verbeteringen aanbrengen in de Kieswet, maar ziet weinig in een integrale wijziging. Volgens de minister "zou een integraal wijzigingstraject vele jaren kosten en een navenant beslag leggen op de beperkte ambtelijke capaciteit die binnen mijn ministerie beschikbaar is."

Digitale hulpmiddelen
Vooral de inzet van digitale hulpmiddelen zou door de wet ondersteund moeten worden. Kandidatenlijsten moeten nog altijd 'in persoon' worden ingeleverd, stelt de wet bijvoorbeeld, terwijl digitale communicatie daarvoor ook geschikt zou zijn. Het verkiezingsproces veronderstelt een papieren proces, bijvoorbeeld bij het indienen van kandidatenlijsten of het registreren van ongeldige stempassen. Ook biedt de Kieswet geen duidelijkheid over de omgang met mobiele apparatuur in het stemlokaal.

Begrijpelijker
De Kieswet moet ook begrijpelijker, vindt de Kiesraad, want de kennis en ervaring van ambtenaren die met het verkiezingsproces bezig zijn, zijn beperkt door hun arbeidsmobiliteit. Procedurele bepalingen lopen door elkaar heen. Een integraal herziene - en ook voor niet-juristen leesbare - Kieswet met een algemeen deel en een specifieker deel per soort verkiezing zou veel beter zijn, aldus de Kiesraad.

Hertellingen regelen
Een ander probleem is de onduidelijkheid over hertellingen en de grondslagen voor het komen tot een nieuwe uitslag. De geldende procedure wordt ook niet meer geheel gevolgd, ziet de raad. En hertellingen voor Kamer-, staten- en Europese verkiezingen zouden ook decentraal moeten worden gedaan, niet centraal. Ook op andere gebieden ziet de Kiesraad redenen om tot een integrale modernisering van de Kieswet te komen.

Aanpassingen overwegen
Plasterk zegt in te zien dat wijzigingen in de wet nodig zullen blijven en verwijst naar het voorbeeld van de invoering van een permanente registratie van kiezers die vanuit het buienland mogen stemmen. Ook voor experimenten met elektronisch stemmen en tellen is nieuwe regelgeving nodig. "Ik wil bezien hoe het advies van de Kiesraad bij deze wetgevingstrajecten kan worden betrokken."

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hendrik
Nee, stel je voorzeg, Plasterk die iets gaat doen ! Superprovincie, herindeling, AIVD/jihadisten, deze minister blijft liever op zijn krent zitten. Hoewel, feesten, recepties en aanzitten bij TV-programma, dat doet Ronald maar wat graag. En maandelijks wordt er ruim 10.000 euro op zijn rekening bijgeschreven. Plus auto met chauffeur van de zaak. Wat een leven !
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Zelf legt de minister de ene na de ander maatregel op aan gemeenten zonder de daarvoor benodigde middelen ter beschikking te stellen maar als zijn eigen mensen aan het werk moeten zijn ze te druk.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
".......maar ziet weinig in een integrale wijziging. Volgens de minister "zou een integraal wijzigingstraject vele jaren kosten en een navenant beslag leggen op de beperkte ambtelijke capaciteit die binnen mijn ministerie beschikbaar is".

Zo is het. Je kunt beter provincie samenvoegen. Da's allemaal minder belastend.
Advertentie