Afvalproject stopt, wethouder treedt af
De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft de stekker uit Ryck getrokken, een project waarbij bewoners werden betaald voor het inzamelen van gescheiden afval. Dit leidde tot het aftreden van wethouder Nico Oudhof.
Het leek zo’n mooi initiatief: de burger betalen voor het inzamelen van gescheiden afval. Maar dinsdag trok de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp de stekker uit het project Afval Loont van Ryck. Wethouder Nico Oudhof besloot daarop af te treden.
Aanvankelijk succes
Lange tijd was het project Afval Loont van Ryck het paradepaardje van Pijnacker-Nootdorp. Een jaar geleden maakte het project een vliegende start. Binnen een maand werd ruim 100.000 kilo kunststof, textiel, papier en elektrische apparaten ingezameld. De bewoners kregen 8700 euro uitgekeerd. Een jaar later hadden zich zelfs 7000 mensen voor het project aangemeld, die in totaal 2 ton verdienden aan het scheiden van hun afval. Het project haalde regelmatig landelijk het nieuws. Tientallen gemeenten kwamen in Pijnacker-Nootdorp kijken. Toch besloot niemand het project ook daadwerkelijk over te nemen.
Risico voor rekening gemeente
Al snel kwam het project in de problemen. De doelstellingen om 65 procent van het afval gescheiden in te zamelen werd bij lange na niet gehaald, de kosten rezen de pan uit. De opbrengsten vielen tegen. De gemeente verkeerde in de veronderstelling dat ze geen risico liep en dat eventuele tegenvallende resultaten voor rekening van initiatiefnemer Avalex zouden komen. Dat bleek een misrekening. Vorige week werd duidelijk dat het financiële risico niet voor rekening van Avalex zou komen, maar door de gemeente gedragen zou moeten worden. Dat was reden voor wethouder Nico Oudhof om af te treden.
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer in deze raadsperiode dat een wethouder in Pijnacker-Nootdorp vanwege een financiële misrekening het veld moet ruimen. Eerder trad wethouder Francine van der Jagt van GroenLinks al af omdat zij in plaats van een incidentele uitkering ter dekking van tekorten in de bijstand een meerjarige uitkering bij het Rijk had moeten aanvragen. Deze fout kostte de gemeente Pijnacker-Nootdorp bijna 1,4 miljoen euro.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Avalex is een overheidsgedomineerd afvalbedrijf die het afvalbeheer efficiënt voor de gemeenten zou moeten uitvoeren. Dat is niet helemaal gelukt. . . . de gemeente (en daarmee de burgers) moeten dan betalen.
Zo zie je maar weer het belang om vanuit de gemeente goed toezicht te houden op die mooie initiatieven van dergelijke bedrijven die het beste met je voor hebben.
De 1.4 miljoen betrof een misgelopen uitkering WWB en had niets met afval te maken!
Oudhof was een prima wethouder, hij is slachtoffer van de verziekte politiek in Pijnacker-Nootdorp, waar sommige politici (Gevel, Visser, Burger) zichzelf belangrijker vinden dan het welbevinden van inwoners.
In dezelfde raadsvergadering werd een voorstel om Minima met een tientje per maand te ondersteunen bij hun ziekteverzekering afgewezen, terwijl het geld nu op de plank blijft liggen.
# asociaal beleid van vvd-cda-d66 en lokalo's!