Advertentie

Omgevingswet weer half jaar later

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is met een half jaar uitgesteld. Dat hebben gemeenten, provincies, waterschappen en minister Ollongren woensdagmiddag besloten. Overheden en uitvoeringsorganisaties krijgen langer de tijd om een stabiel en goed werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te krijgen en ermee te oefenen.

27 mei 2021
omgevingswet-.jpg

De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Dat hebben gemeenten, provincies, waterschappen en minister Ollongren woensdagmiddag besloten. Overheden en uitvoeringsorganisaties krijgen een half jaar langer, tot 1 juli 2022, de tijd om een stabiel en goed werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te krijgen en ermee te oefenen.

Hart

Het DSO moet het hart worden van de nieuwe Omgevingswet, waarin instrumenten en regelgeving van verschillende overheden bij elkaar komen en als één loket gaan werken. Maar het is een complexe opgave: regels en data van honderden overheden en uitvoeringsorganisaties moeten bereikbaar zijn, en systemen moeten op elkaar afgestemd worden. Daar is meer tijd voor nodig bleek opnieuw begin dit jaar, toen de overheden aangaven meer tijd nodig te hebben. Oorspronkelijk zou de Omgevingswet in januari 2021 worden ingevoerd, maar die datum werd vorig jaar al een jaar vooruitgeschoven. Dat er uitstel zou komen was vorige maand al bekend. De vraag was alleen nog of het uitstel drie of zes maanden zou zijn. De Omgevingswet is al goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, maar de Eerste Kamer heeft nog wel bedenkingen bij het moment van invoering. Een overleg dat daarover gepland stond, werd deze maand vooruit geschoven omdat de minister nog geen nieuwe datum bekend had gemaakt.

 

Kosten

De langere duur van de overgangsperiode betekent wel dat er extra kosten bijkomen. Gemeenten en waterschappen hebben de minister daar al vaker op gewezen. Gemeenten willen dat er minstens 150 miljoen bijkomt om de extra kosten te vergoeden. De partijen hebben nu afgesproken dat volgend jaar zal worden bekeken welke extra kosten er zijn gemaakt.

 

Kwaliteitsborging

De latere inwerkingtreding van de Omgevingswet betekent dat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die een deel van de verantwoordelijkheid van het toezicht op de bouw weghaalt bij gemeenten en neerlegt bij bouwers en opdrachtgevers, ook een halfjaar wordt uitgesteld.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wjb / adviseur
"Van uitstel komt afstel", luidt een bekend spreekwoord. Als er ooit een nieuw kabinet komt, is dit een van de eerste inkoppertjes voor die nieuwe ploeg en die ''functie elders" Kajsa Ollongren niet meer hoeft te verrichten! Wel zijn we dan als BV Nederland vele honderden miljoenen euro's kwijt geraakt aan het mooie, maar te moeilijke experiment van de Omgevingswet.
Eric Immink
De omgevingswet is op papier mooi, helaas bestaat Nederland niet uit papier. Gaandeweg zijn er steeds meer zaken ingekomen en is het verworden tot een moloch. Zie het als een Noord-Zuidlijn, want dit kost al miljarden. De vraag wat het op gaat leveren....een integrale beoordeling is prima, maar aan de ' achterkant' zijn de schotten er nog steeds. Eerder bij de Wabo was het ook niet meer dan een brievenbus...met daarachter gewoon de oude wereld.
Raven / Jurist
Was het maar zo dat het DSO het enige is dat nog moet worden gefixt. Alleen de WKB al is simpelweg niet uitvoerbaar en leidt tot duurdere bouw waarbij kwaliteitsverbetering zeker niet is gegarandeerd en waarbij de gemeenten als brievenbus gaan fungeren van problemen waar men op de bouw niet uit komt. Een leuke denkwijze, maar in de uitwerking een gedrocht geworden. Gaat niet werken!! Los daarvan zijn er natuurlijk helemaal niet genoeg kwaliteitsborgers op tijd. Er van uitgaan dat de gemeente dan wel over de schouder heen blijft kijken terwijl geen leges voor de bouwactiviteit meer kunnen worden gevraagd is ook al zo'n misplaatste veronderstelling, los van het feit dat de gemeente over het toezicht niet eens iets te zeggen meer heeft behalve klikken bij de toelatingsorganisatie. En natuurlijk als de problemen zich dan vormen, dan leggen we het als handhavingsvraagstuk alsnog netjes bij de gemeente weg.



Een omgevingswet die alles 10 keer zo moeilijk maakt met bijvoorbeeld een bruidsschat die alle gemeenten in Nederland naar believen aan mogen passen (heerlijk uniform in de bouwwereld) is al net zo betreurenswaardig.
P.Pluim
Stop toch met die Omgevingswet c.a.! Niemand is daarbij gebaat en al zeker niet de burgers en de bedrijven. Alles wordt nodeloos ingewikkeld gemaakt. Een vies en onzalig product van de Haagse ambtenaren, die niets van de praktijk weten. Weg met die zooi! Exit!!!
H. Wiersma / gepens.
Dit soort Rijksbeleid is natuurlijk dodelijk voor het vertrouwen in de Overheid. Ook de knullige invoering van deze wetgeving kan Rutte (VVD) c.a. op zijn negatieve conto bijschrijven
Advertentie