Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Overal terras

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland moet terrassen en terrasoverkappingen begrenzen in het bestemmingsplan en daarbij een ruimtelijke afweging maken. De gemeente kan dat niet later regelen in de Algemene plaatselijke verordening of in beleidsregels.

23 april 2010

Schouwen-Duiveland wil het toeristenseizoen verlengen en neemt daarvoor onder meer de Nieuwe Haven op de schop. De kwaliteit van de publieke ruimte en de horeca wordt opgevijzeld door de bonte verzameling parasols op de terrassen te laten vervangen door strakke, eenvormige overkappingen.

 

De gemeente overlegt met leden van de bewonerscommissie, Du Buf en Kooijmans. Zij wonen aan de Nieuwe Haven naast eetcafé De Banjaard. Café-eigenaar Tiggelhoven heeft aan de overkant van de weg een terras. Mede dankzij de overkapping van 80 m² kunnen gasten het hele jaar buiten zitten aan de haven. Du Buf en Kooijmans vinden een terras met parasols in de zomer prima. Maar het hele jaar door een openluchtcafé schuin voor hun deur betekent meer lawaai en minder uitzicht. Zij vragen de gemeente op te treden tegen de overkapping.

 

B en W laten de economische belangen prevaleren boven die van de bewoners en geven in maart 2007 een gedoogbeschikking af. Eén van de gedoogvoorwaarden is dat het uitvalscherm van de overkapping alleen mag worden uitgeklapt als het café open is. Omdat er bijna een nieuw bestemmingsplan voor de bebouwde kom van Zierikzee is vastgesteld, hoeft de gemeente van de rechter niet handhavend op te treden. In dat plan zullen de terrassen namelijk worden gelegaliseerd, inclusief overkapping.

 

In januari 2009 stelt de raad het nieuwe bestemmingsplan vast. Daarin zijn terrassen en overkappingen toegestaan op alle plaatsen met de bestemming verkeer. De enige restrictie is dat de overkappingen niet hoger mogen zijn dan 5 meter. De bewoners vinden dit te ruim, omdat je volgens het plan het hele jaar door langs alle straten, voet- en fietspaden een overkapt terras kunt exploiteren, zonder grenzen aan de omvang. Zij gaan in beroep bij de Raad van State.

 

De gemeente voert daar onder meer aan dat zij later een ruimtelijke afweging zal maken en de omvang van de terrassen zal beperken bij het verlenen van een vergunning, in de Algemene plaatselijke verordening of in beleidsregels. De Raad van State vindt dat een verkeerd uitgangspunt. De gemeenteraad moet de ruimtelijke afweging op voorhand maken in het kader van het bestemmingsplan. Wanneer die afweging niet bij voorbaat kan worden gemaakt voor alle plandelen, kan de gemeente later desgewenst maatwerk leveren met een binnenplanse ontheffing.

 

De Raad van State keurt het bestemingsplan goed, maar schrapt de woorden ‘terras’ en ‘terrasoverkapping’ uit de planregels. Wat de gemeente nu precies doet, weet zij nog niet. Du Buf en Kooijmans vragen de gemeente weer handhavend op te treden tegen de overkapping voor De Banjaard.

 

Vindplaats: LJN BL8668

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie