Advertentie

Oranje boven?

De Amerikaanse kiezer heeft Barack Obama een flink pak slaag gegeven bij de tussentijdse Congresverkiezingen van vorige week. Zijn Democratische Partij verloor tientallen zetels in het Congres en moest als gevolg daarvan veel terrein prijsgeven in de Senaat.

08 november 2010

In het Huis van Afgevaardigden verspeelde zij haar meerderheid. Groot voordeel van dat laatste is dat de schoonmoeder van Michiel Vos niet langer Speaker van het Huis is, dat Vos iets minder goed ingevoerd zal zijn en dat we hem bij de NOS minder vaak zijn partijdige praatjes als onafhankelijke analyses zullen zien dan wel horen verkopen.

Obama gaf na zijn nederlaag een persconferentie en ik hoorde hem heel cool zeggen dat er eigenlijk niet veel aan de hand was. Terwijl Amerika zijn woede had geuit over het falende beleid van steeds meer staatsinterventie, legde zijn president de verkiezingen heel anders uit. Amerika leek wel boos, maar was vooral gefrustreerd, zei Obama, over het langzame herstel van de economie. Mijn beleid en beslissingen waren wel goed, alleen zien de kiezers dat nog niet.

Bij zoveel regenteske zelfhandhaving moest ik denken aan het interview met Peter Rehwinkel dat vorige week in Elsevier stond. Rehwinkel is oud-Kamerlid van de PvdA, was burgemeester van Naarden en is dat nu van Groningen. Hij geldt bovendien als een deskundige op het gebied van het staatsrecht. Het vraaggesprek ging o.m. over de ‘verwording’ van de Nederlandse politiek en samenleving. Die ‘verwording’ blijkt bijvoorbeeld uit het geringe gezag dat zelfs het Koninklijk Huis tegenwoordig nog maar heeft. Tot voor kort zag elke politieke partij zich genoodzaakt de nodige Oranjeliefde uit te stralen. Nu stelt de PVV een onderzoek voor naar de mogelijkheid om de koningin als staatshoofd uit de regering te stoten.

Aan het Koninklijk Huis kan het niet liggen, zegt Rehwinkel. Beatrix en Willem-Alexander doen hun werk fantastisch. ‘De erosie komt van buitenaf’. De Oranjes doen het goed, alleen zien de burgers dat niet (meer).

Ik ben bang dat deze Obama-achtige redenering niet klopt. In de eerste plaats omdat ik niet denk dat het instituut monarchie als zodanig onder vuur zou liggen. Wilders verdedigde zijn aanval op de positie van het staatshoofd met de opmerking dat zo’n erfelijke positie ‘ondemocratisch’ is. Maar het is onzin om te denken dat alle bestuurders van een land volgens dezelfde democratische principes moeten zijn gekozen. Sterker nog: volgens klassiek inzicht moet de macht in een land in een gemengde constitutie worden uitgeoefend. Dat wil zeggen: de macht moet niet alleen berusten bij het volk (de velen), maar ook bij de weinigen (de aristocratie oftewel de Eerste Kamer) en de ene (de monarch). Terwijl de Tweede Kamer rechtstreeks wordt gekozen, worden de leden van de Eerste Kamer indirect, door de leden van de Provinciale Staten, gekozen, en wordt de monarch helemaal niet gekozen.

Daar is niets mis mee. Het gaat er maar om wat voor soort mensen de Tweede en Eerste Kamer en het Koninklijk Huis bevolken.

Bij de familie Oranje is er wat dit betreft de laatste jaren iets mis gegaan. De steun voor hun status heeft er altijd in bestaan dat zij vóór het volk partij kozen tegen de regenteske elite. Maar nu zijn de Oranjes zelf een integraal onderdeel van de regentenstand geworden. In het boek Vertel dit toch aan niemand (2006) van Dorine Hermans en Daniëlle Hooghiemstra beklaagde de Nederlandse adel zich over de gebrekkige toegang die zij hebben tot de Koninklijke familie, als gevolg waarvan de adel zijn kritisch rol tegenover de Oranjes niet kan waarmaken.

Je ziet de Oranjes daarom keer op keer verkeerde keuzes maken. De Koningin ontpopte zich als een groot voorstander van Europese integratie, onder meer in haar voorwoord op een boekje met lezingen die ten paleize waren gegeven. Máxima prees de multiculturele samenleving en zei dat zij dé Nederlander nog nooit was tegengekomen. De Koninklijke familie heeft in de persoon van prins Claus een van de belangrijkste voorstanders van de wereld van de ontwikkelingshulp in haar midden gehad, en draagt nog altijd veel enthousiasme uit voor deze tak van sport. Toen Van Gogh was doodgeschoten, bezocht de koningin wel een Marokkaans koffiehuis en een moskee maar liet zij zich publiekelijk weinig gelegen liggen aan de gevoelens van degenen die toch vooral in Van Gogh een slachtoffer zagen. (En dan hoeven we het er nog niet eens over te hebben dat de koningin zich in haar Kersttoespraak van 2008 en bij enkele keuzes tijdens de kabinetsformatie, niet direct heel populair bij [de achterban van] de PVV heeft gemaakt.)

Kortom, bij alle onderwerpen die er de afgelopen jaren toe deden, hebben de Oranjes misgetast. De onvrede daarover is niet ontstaan ondanks het feit dat zij het zo goed deden, maar omdat zij het zo slecht deden. En laten we hopen dat de onvrede zich niet heeft geuit in de elf kapot gegooide raampjes van Paleis Noordeinde dit weekend.

Als het Koninklijk huis zich als instituut wil handhaven, dan moet zij ervoor zorgen dat de bevolking redenen blijft hebben om het ‘Oranje boven’ uit volle borst aan te heffen. Met de wereldvreemdheid die zij de laatste jaren aan de dag hebben gelegd, graven de Oranjes hun eigen graf. En vanuit het belang van die ‘gemengde constitutie’ is dat ongewenst.

Bart Jan Spruyt

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold Deheer
"Zijn Democratische Partij verloor tientallen zetels in het Congres en moest als gevolg daarvan veel terrein prijsgeven in de Senaat."

Wat betekent deze zin? Het Congres bestaat uit Huis van Afgevaardigen en Senaat. De Democraten verloren meer dan 60 zetels in het Huis, en 6 in de Senaat, maar een oorzakelijk gevolg tussen die twee feiten bestaat niet.
Arnold Deheer
Tweede opmerking. Van die 'gemengde constitutie' waar U het veelvuldig over heeft, begrijpt u geloof ik niet veel. In de gemengde constitutie heeft "die ene", de monarch uiteraard aanzienlijke politieke macht. Voor zover in ons huidige politieke stelsel gesproken kan worden van een "gemengde constitutie" heeft dat met de poppenkast van de monarchie niets te maken.

De monarch in Nederland heeft relatief nog iets wat meer macht dat de vrijwel geheel impotente monarchen van het VK of Zweden maar veel meer is het echt niet, en deze formatie heeft dat afdoende bewezen voor mensen die dat nog ontkenden.

Nee, in de Nederlandse gemengde constitutie vervult uiteraard de Premier (met zijn door de media en zijn rol in de Europese Raad, onze ware regering), uitvergrote rol) de positie van de "ene". Aan u te bepalen wie de rol van de "aristocraten" en het "volk" vervullen.
Ben / voorzitter RMP
Het zal gewoon zo zijn, dat het nu tijd is voor de Republiek Nederland met de door de 2e kamer gekozen minister-president en een door het volk gekozen president.
De Republikeinse Moderne Partij bestaat voor deze verandering, al sinds 14 september 2000.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Wat zou het toch een verademing zijn indien alle politieke partijen in Nederland openlijk hun zienswijze t.a.v. het staatsbestel zouden moeten geven. Het SGP-standpunt kan ik zelf wel formuleren. Maar wat gaat D'66 doen? Als sociaalliberalen waren zij altijd voor een "Zweeds-model". Het was zelfs een kroonjuweel. Ook de PvdA, GL en SP hadden voorheen weinig op met het koningshuis. Nu Beatrix aan het einde van haar regeerperiode komt, is het verstandig nu de discussie te voeren hoe het verder zou moeten.
devanneu
De Oranjes zijn een sta in de weg voor de democratie.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Volgens komt het geregeld voor dat een zittend president verliest bij tussentijdse verkiezingen. In dit geval is het wel heel ondankbaar omdat Obama kennelijk wordt afgerekend op een crisis onstaan onder en door zijn voorganger. Van objectiviteit kan dhr. Spruijt in ieder geval niet beticht worden.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
partijdig mag je zijn, maar dat ontslaat je niet een helder verhaal te vertellen. wat moeten we met een vergelijking tussen obama en de oranjes?
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@hoogmoed

Ik kan uw vraag wel beantwoorden. Obama is een Spruijt die te laat in een pan vol doorgekookte voorgangers is gegooid. Daarom ziet hij er zelf nog zo fris uit terwijl het in die pan een bende is.

De Oranjes zijn Spruijten van een ondemocratisch en daarom onverteerbaar ras, die gewoon groen blijven hoe lang ze ook doorkoken.

Vandaar de vergelijking die Spruijt maakt.

Het is wel een beetje gek dat hij Obama als "regentesk" betitelt omdat die niet meteen destructieve populisten naar de mond praat. En het is ronduit verward als Spruijt de adel opvoert als degenen die vroeger de Oranjes behoedden voor een regenteske mentaliteit, terwijl hij tegelijkertijd zegt dat de Oranjes vroeger partij kozen voor het volk tegen de regenten. Kennelijk denkt Spruijt dat de collega's van Markies de Cantecleer veel voeling hadden met het volk.

Spruijt suddert eigenlijk gewoon een beetje mee in de laatste politieke mode (was hij niet ooit "conservatief"?) en toont zich een beetje afgunstig op het formaat van de grote kokosnoot Obama en de bijna even imposante bloemkool Beatrix.

Spruijt doet of hij graag wil dat het koninklijk huis gaat meewaaien met populistische winden. Maar juist daarmee zou het koninklijk huis zijn eigen graf graven. En dat is natuurlijk wat Spruijt (was hij niet ooit een "republikein"?) graag wil.

Als je graag koning(in) wilt zijn, dan kun je beter een voorbeeld nemen aan de Spaanse koning Carlos, die pal stond voor democratie en recht, op een moment dat die werden bedreigd. Het leverde hem langdurige steun van het volk op.

Of je kunt inderdaad een voorbeeld nemen aan Zweden en puur een ceremoniële functie ambiëren. Alleen: wat weten wij in Nederland nu van monarchaal ceremonieel? Wij zijn platte handelaren en we hebben geen Nobelprijs. Het ontbreekt ons aan gevoel voor stijl en we vinden grootse paleizen een beetje duur. En daarom wil de koninklijke familie ons ook niet te vaak in die paleizen op bezoek hebben. Dus de Zweedse optie is om die (culturele) reden toch wat problematisch.

Vandaar dat de nieuwe generatie Oranjes zich lijkt te richten op de Celebrity-optie, ook wel het Naomi-model genoemd, waarbij vooral Maxima een grote rol vervult. Als Spruijt bedoelt dat dat op de lange termijn niet gaat werken, dan heeft hij misschien gelijk - maar misschien ook niet. Zolang ze maar niet aantoonbaar bloeddiamanten aanneemt, komt Maxima misschien een heel eind.
johan
Ik geloof niet dat Obama kunt vergelijken met de Oranjes. Het komt op mij over als het vergelijken van appels en peren. Inderdaad is er wat erosie in de verhouding tussen Oranje en de Nederlanders.Maar dat is geen nieuw feit. Het is in de geschiedenis veel vaker voorgekomen en het is altijd op de een of ander manier weer goedgekomen.

Voor een republiek is in Nederland geen plaats. Dat hebben we in 1795 als een niet werkend model voor Nederland afgeschaft, Is ook niet teruggekomen na de restauratie van 1813. Nu 200 jaar later moet dat geen issue worden. Wij Nederlanders zijn niet geschikt voor een republiek (denk ik)
Advertentie