Advertentie

Opmerking over wissen appjes nekt wethouder

In Epe lag wethouder Scholten (Ruimte, Nieuwe Lijn) al langer onder vuur. Maar nadat opnames van Scholten met opmerkingen over het wissen van Whatsappjes vorige week boven tafel kwamen, was er geen redden meer aan. Hij trad donderdagavond terug.

19 februari 2021
shutterstock-1239228946.jpg

In Epe lag wethouder Scholten (Ruimte, Nieuwe Lijn) al langer onder vuur. Maar nadat opnames van Scholten met opmerkingen over het wissen van whatsappjes vorige week boven tafel kwamen, was er geen redden meer aan. Hij trad donderdagavond terug.

Whatsapp

‘Dus ik zeg altijd: regelmatig eventjes je geschiedenis wissen.’ Met deze opmerking over het wissen van Whatsapp-berichten die met een Wob-verzoek kunnen worden opgevraagd bezegelde de Epense wethouder Robert Scholten waarschijnlijk zijn lot. Scholten maakte de opmerking al in juni 2020, voor de aanvang van een digitale commissievergadering van de gemeenteraad. De raadsleden en de wethouder praatten toen over het opvragen van de Whatsapp-gesprekken tussen de Amsterdamse  burgemeester Halsema en Justitie-minister Grapperhaus tijdens een demonstratie op de Dam, en Scholten meldde dat ook in Epe Wob-verzoeken binnenkomen voor Whatsapp-berichten. Daarna adviseerde hij om daarom regelmatig de Whatsapp-geschiedenis te wissen.

 

Wob
Maar wat de raadsleden en wethouder niet wisten, was dat de videoregistratie al aanstond en de vereniging Ons Mooi Epe de off-the-record uitwisseling tussen raad en wethouder al had opgenomen. En juist die vereniging ligt al regelmatig met Scholten in de clinch, zoals over de bomenkap langs de Heerderweg en de komst van een zonnepark op een recreatieplas. Over die laatste plannen diende Ons Mooi Epe zelfs een Wob-verzoek in met de expliciete vraag om ook alle e-mails en appjes in te zien. De gemeente antwoordde echter dat het gebruik van Whatsapp in het gemeentebestuur geen gebruikelijk communicatiemiddel is, en dat er geen appjes aanwezig waren.

 

Onder vuur
Scholten lag al onder vuur in de gemeenteraad na verschillende onthullingen in De Stentor over de aanleg van twee inritten bij een bedrijventerrein door de gemeente, in strijd met het bestemmingsplan. Uiteindelijk werden die, tot woede van de omwonenden, achteraf gelegaliseerd, maar de wethouder verzweeg dat de bouw van de inritten contractueel waren vastgelegd, zelfs toen de raad daar naar vroeg. ‘Arrogantie van de macht regeert in Epe,’ kopte de krant eind vorige maand.

 

Spelletjes
Scholten trok donderdagavond zijn conclusies en stapte op. Het onjuist informeren van de raad was een oprechte vergissing geweest, zei hij, en de opmerking over de appjes was niet bedoeld om Wob-verzoeken te frustreren. ‘Als ik doelbewust had gelogen, dan zou ik hier nu niet meer zijn. Dat is een politieke doodzonde.’ Uiteindelijk is Scholten het slachtoffer van politieke spelletjes in de raad en daarbuiten, vindt hij zelf. ‘En dat straalt ook slecht af op de gemeenteraad en de gemeentelijke organisatie.’

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bimie Janssen / Ambtenaar
Deze man was oprecht naïef denk ik, een echte digibeet. "Ik wis mijn geschiedenis van Whatsapp en dan is het er niet meer"? Tsjah, hij had beter kunnen nadenken over welk kanaal hij überhaupt als bestuurder zou moeten gebruiken. Mijn advies zou zijn, beperk je tot de formele besluitenlijn en mailen en laat al die andere zaken achterwege. Maak zelf een serieus onderscheid tussen privé en zakelijk. Mailen kan je ook altijd via al je apparaten, waarom dan in godsnaam Appen? En je laten verleiden tot halfbakken communicatie in een semi-zakelijk App-verkeer. Niet archiveerbare semi-privé kanalen zouden uit moeten staan in bestuurlijk Nederland.

Ron Bustraan / Juridisch medewerker
Natuurlijk is in onze brave supertransparante naieve wereld zo'n uitspraak uit den boze. Maar app-berichtenverkeer is nu eenmaal een manier om snel te communiceren, ook in een fase dat het allemaal nog niet perfect kan. Dat appjes onder de Wob vallen, kan daarom best vervelend zijn. Er is nu eenmaal gelegenheid nodig dat je ook snel moet kunnen communiceren zonder dat gelijk 17 miljoen mensen potentieel daarbij meekijken. Natuurlijk is het volgens de geldende leer verfoeilijk dat de wethouder zo'n opmerking nog maar durft te denken, maar ik begrijp hem wel!! Zo verschrikkelijk crimineel vind ik de uitspraak zeker niet.
Advertentie