Advertentie

Onderzoek naar wens ontvlechting na herindeling

Inwoners van de fusiegemeenten Dijk en Waard en Maashorst mogen zich uitspreken over wat de herindeling heeft gebracht.

14 juli 2022
puzzle-1816471-960-720.jpg

In Noord-Holland en Brabant worden twee fusiegemeenten onder de loep genomen om erachter te komen of inwoners van een aantal dorpen zich wel senang voelen bij de gemeente waar ze onderdeel van zijn geworden.

Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Yacht
Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Alkmaar

In de provincie Noord-Holland gaat het om Sint Pancras en Koedijk. Die zijn ondergebracht bij Dijk en Waard, dit jaar ontstaan door de fusie van Heerhugowaard en Langedijk. Een evaluatieonderzoek moet uitwijzen of Sint Pancras en/of Koedijk niet beter alsnog bij de gemeente Alkmaar kunnen worden gevoegd.

Harmonisering

De bedoeling is om de voorbereidingen van de evaluatie volgend jaar oktober te starten, zodat de nieuwe gemeente tijd heeft om beleid en regelgeving te harmoniseren. De evaluatie zelf wordt in 2024 uitgevoerd, waarna de gemeenteraad van Dijk en Waard de uitkomsten ervan nog eind dat jaar kan bespreken.

Ontvlechting

Ook in Noord-Brabant wordt een dergelijk onderzoek uitgevoerd in de dit jaar nieuw gevormde gemeente Maashorst, een samenvoeging van Landerd en Uden. In dat onderzoek wordt met name gekeken naar de positie van de kernen Schaijk en Reek en de wenselijkheid om die alsnog bij de gemeente Oss te voegen. Zo wordt onderzocht naar wat Maashorst heeft gedaan om tegemoet te komen aan de zorgen uit Schaijk en Reek, de dubbele oriëntatie van die twee kernen en het versterken van de interne samenhang van de gemeente. Behalve naar het draagvlak in Schaijk en Reek brengen de onderzoekers ook de implicaties van een mogelijke ontvlechting van de gemeente in beeld.

Nulmeting

Dat alles moet in 2024 gereed zijn. Bureau Berenschot, dat het onderzoek uitvoert in opdracht van Binnenlandse Zaken, is inmiddels begonnen met een nulmeting. Ook hier worden de uitkomsten in dat jaar voorgelegd aan het college en de gemeenteraad van Maashorst. Zij maken vervolgens een afweging in het algemeen belang van de gehele gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie