Advertentie

Onderzoek naar terugwinnen vertrouwen in overheid

Hoe kunnen overheidsinstanties en bedrijven het vertrouwen van de burgers terugwinnen? Tweeëntwintig getalenteerde, jonge (aankomende) academici gaan de komende drie maanden proberen dit probleem te tackelen.

16 augustus 2010
DenkTank
Ze doen dat via de Stichting Nationale DenkTank, een ideële organisatie die wordt ondersteund door universiteiten en het bedrijfsleven. De tweeëntwintig jongeren zijn maandag aan hun klus begonnen.

Niet eenvoudig
Een woordvoerder van de DenkTank erkent dat hun opdracht niet eenvoudig is. Immers: al vele jaren breken vele deskundigen zich het hoofd over manieren om vertrouwen van burgers in '' de instituties' te herstellen. Tot op heden zonder al te veel resultaat.

Bijzondere oplossingen
,,Maar in het verleden hebben jonge deelnemers van de DenkTank al vaker bijzondere oplossingen voor problemen bedacht die in de praktijk ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd," zegt hij.

Voorbeeld
Als voorbeeld noemt hij de zorg voor chronisch zieken, een probleem dat bij een eerdere editie van de DenkTank werd aangepakt. ,,De kwaliteit van leven van patiënten kan worden verbeterd als mensen meer kennis opdoen over hun aandoening. Als ze meer inzicht hebben, en weten wat ze wel en niet moeten doen, kunnen ze beter leren omgaan met hun ziekte,"  De studenten die dit inzicht formuleerden, hebben hiertoe later een bedrijfje opgezet dat nu via internet en televisie voorlichting geeft over ziekten.

Ministerie betaalt
Ook functioneren inmiddels in het onderwijs 'persoonlijke assistenten van leraren', een ander project van de DenkTank. Het idee werd ontwikkeld in de tijd dat veel leraren klaagden over te hoge werkdruk. De assistenten worden geworven onder studenten. Ze kunnen tegen betaling lessen voorbereiden voor leraren of bijvoorbeeld helpen bij het nakijken van proefwerken. Het ministerie betaalt de assistenten. ,,We slaan zo meer vliegen in één klap", zegt de woordvoerder van DenkTank. ,,De leraar wordt ontzien, en studenten maken kennis met het onderwijs zodat ze misschien op het idee komen zelf ook voor de klas te gaan staan."

December
De resultaten van de DenkTank van dit jaar worden in december verwacht.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd / gewone man
Er wordt teveel "gedenkttankt" en te weinig gedaan.

Houd het simpel:
Neem je klanten serieus en zij nemen jou ook serieus. Reageer binnen 2 wkn of uiterlijk 4. Niet na 3 maanden of langer!

Schrijf een brief niet aan heer/mevrouw als je de brief gewoon aan de heer de Boer schrijft. Zo voelen mensen zich serieus genomen en nemen ze de overheid ook serieus.

Afspraak is afspraak. Wel zo helder. Beloof geen dingen die je niet nakomt. Stel geen regels vast die je vervolgens niet handhaaft.

Als laatst: vraag géén spoeddebat aan over Lingo! Ik hoef niks meer te zeggen...
J.H. de Jonge / Directievoerder civiel gemeente
Kijk ook naar de grote lijnen, zoals waarom waren we in Afghanistan, Irak. Het deugt van geen kanten.
Sjoerd Visser
Weer zo'n duur en onzinnig onderzoek. Zolang we sprookjes krijgen voorgeschoteld waarvoor we weer meer moeten betalen, en men daarna nog minder krijgt als ervoor omdat de sprookjes niet uitkwamen, en men het NEE v/d meerderheid wat betreft dat EU-referendum gewoon naast zich neerlegt en zo meer regels heeft gecreëerd zodat het werk nog onwerkbaarder wordt: zolang komt het vertrouwen NOOIT terug. Tevens dient men onmiddelijk die al 30 jaar durende "tijdelijke" bezuinigingen en dat roven van de burgers TE STOPPEN, alsmede de TUNNELVISIES die men daar al jaren heeft. Het falen van de overheid moet men bij zichzelf daar zoeken, niet de schuld steeds aan de burgers geven en hen laten betalen voor andermans fouten. Het wetboek zo aanpassen dat witteboordencriminelen en falenden in de diverse toppen kaalgeplukt worden en lange celstraffen krijgen. Ook bij zware criminaliteit de mensen in de CEL, dus geen taakstrafjes bij verkrachtingen, kindermisbruik en mishandeling. En dat is nog maar het begin: prijsafspraken ECHT aanpakken, de prijs v/d euro HALVEREN, zodat men weer guldenprijzen heeft. De algehele oplichterij door overheid en bedrijven dient ECHT AANGEPAKT te worden.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Zo''n onderzoek is zinloos, als overheid en politiek zich niet serieus interesseren voor burgerschap. De overheid is er niet om de 'wil' van het volk - want dat betekent meestal een dictaat van een schreeuwende minderheid uitvoeren- , maar om via interactief burgerschap
maatschappelijke verantwoordelijkheden te durven delen. Gebruik als overheid adviezen vanuit de samenleving, in plaats van het creëren van een arrogante afstand.
Erwin van de Kolk / medewerker kwaliteit
Luister eens naar de Burger i.p.v. naar allerlei elitaire praatgroepjes. Vertrouwen is net zoiets als respect, dat moet je verdienen.
Jeroen
Vrij simpele oplossing hoor; luister naar de burgers, geef hen waar voor HUN geld met prestatiegericht en efficient werken oa door MINDER regels, (veel) minder overheden en (veel) minder ambtenaren waaronder denktanks. Houd je eens aan je woord! (tijdelijk=tijdelijk en niet permanent, zie kwartje kok), los problemen op in plaats van ze te creeeren, verbrand geen belastinggeld in allerlei bodemloze putten van utopische gedachten enzovoorts.
Henny
Een paarjaar geleden werd een breed pgezette Nationale Conventie georganiseerd met eenzelfde doelstelling. Mooi werk, mooi rapport, nooit meer iets van gehoord.
Andriesse
De overheid wil weten hoe zij het vertrouwen van de burger kan terug winnen? Heel simpel: betrouwbaar zijn. Te vaak blijkt dat overheden zich niet aan afspraken houden, regels die voor anderen wel gelden zelf niet nakomen.
F. Menger
Laat ze beginnen met "mest" ruimen en de cliënten met respect behandelen. Op alle niveau's vergeten de ambtenaren "wie hun salaris verzorgd".
Verder voor politici onder ons lees een "Instruction to deliver" van Michael Barber. Zeer leerzaam.
Tom / ICT beheerder
Bij voorbaat al kansloos bij zulke (piep) als in Amsterdam:
https://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/gedwongen-verhuur-nog-geen-gelopen-race.248543.lynkx

Hiermee geeft de overheid zichzelf het predikaat "Wij zijn onbetrouwbaar" - althans in Amsterdam.

Er is geen onderzoeksteam wat tegen zulke moedwillige kwaadaardigheid op kan
Bas
Je kan dit onderzoek de naam geven
´hoe maakt de maffia zichzelf geliefd´

Door om te beginnen te stoppen met geld afpakken van de burgers. Door dan de rechten van de burgers te waarborgen ipv te ondermijnen. Door de soevereiniteit van nederland te waarborgen, ipv ons kado te doen aan europa, waardoor onze stem ineens ruim twintig keer zo weinig waard word.

Door geloofsgeweld aan te pakken. Door een maat te hanteren. Door te stoppen met het discrimineren van ongelovigen.

Maar vooral. Vooral. Stoppen met het smijten met ons geld. Ons geld vergokken en dan ons met de rekening laten zitten. Deze overheid pakt al ons geld af, en laat ons met gigantische schuld achter.

Deze overheid is de burger alleen maar tot last.

waar is ons pensioen. Waar is de scholing, die kunnen inmiddels alleen rijken nog maar betalen. Rechtszaak, alleen rijken hebben de tijd en het geld over om die een te kunnen winnen. Zorg kost duurder en duurder, maar we krijgen er minder en minder voor terug.

Dat soort dingen ondermijnt het vertrouwen in de overheid enorm. En we hebben niet eens een kontrakt getekend met de overheid! waarom denkt de overheid ons dan te kunnen dwingen ons geld af te staan, ah, dmv geweld...

Wij worden op gewelddadige wijze berooft, van ons geld en van onze rechten, door de overheid. Daarom hebben steeds meer mensen een pesthekel aan de overheid. Omdat het een wanproduct is. Als het product staat ons niet met alle geweld door de strot was geduwd had niemand het geblieft.

Pats. Alstublieft. Daar heb ik geen denktank voor nodig. waar je wel een denktank voor nodig hebt, is de vraag ´maar hoe verkopen we dit wanproduct aan de burgers´, daar moet je namelijk behoorlijk lang over nadenken...
Advertentie