Onderzoek naar terugwinnen vertrouwen in overheid
Hoe kunnen overheidsinstanties en bedrijven het vertrouwen van de burgers terugwinnen? Tweeëntwintig getalenteerde, jonge (aankomende) academici gaan de komende drie maanden proberen dit probleem te tackelen.
Ze doen dat via de Stichting Nationale DenkTank, een ideële organisatie die wordt ondersteund door universiteiten en het bedrijfsleven. De tweeëntwintig jongeren zijn maandag aan hun klus begonnen.
Niet eenvoudig
Een woordvoerder van de DenkTank erkent dat hun opdracht niet eenvoudig is. Immers: al vele jaren breken vele deskundigen zich het hoofd over manieren om vertrouwen van burgers in '' de instituties' te herstellen. Tot op heden zonder al te veel resultaat.
Bijzondere oplossingen
,,Maar in het verleden hebben jonge deelnemers van de DenkTank al vaker bijzondere oplossingen voor problemen bedacht die in de praktijk ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd," zegt hij.
Voorbeeld
Als voorbeeld noemt hij de zorg voor chronisch zieken, een probleem dat bij een eerdere editie van de DenkTank werd aangepakt. ,,De kwaliteit van leven van patiënten kan worden verbeterd als mensen meer kennis opdoen over hun aandoening. Als ze meer inzicht hebben, en weten wat ze wel en niet moeten doen, kunnen ze beter leren omgaan met hun ziekte," De studenten die dit inzicht formuleerden, hebben hiertoe later een bedrijfje opgezet dat nu via internet en televisie voorlichting geeft over ziekten.
Ministerie betaalt
Ook functioneren inmiddels in het onderwijs 'persoonlijke assistenten van leraren', een ander project van de DenkTank. Het idee werd ontwikkeld in de tijd dat veel leraren klaagden over te hoge werkdruk. De assistenten worden geworven onder studenten. Ze kunnen tegen betaling lessen voorbereiden voor leraren of bijvoorbeeld helpen bij het nakijken van proefwerken. Het ministerie betaalt de assistenten. ,,We slaan zo meer vliegen in één klap", zegt de woordvoerder van DenkTank. ,,De leraar wordt ontzien, en studenten maken kennis met het onderwijs zodat ze misschien op het idee komen zelf ook voor de klas te gaan staan."
December
De resultaten van de DenkTank van dit jaar worden in december verwacht.
Houd het simpel:
Neem je klanten serieus en zij nemen jou ook serieus. Reageer binnen 2 wkn of uiterlijk 4. Niet na 3 maanden of langer!
Schrijf een brief niet aan heer/mevrouw als je de brief gewoon aan de heer de Boer schrijft. Zo voelen mensen zich serieus genomen en nemen ze de overheid ook serieus.
Afspraak is afspraak. Wel zo helder. Beloof geen dingen die je niet nakomt. Stel geen regels vast die je vervolgens niet handhaaft.
Als laatst: vraag géén spoeddebat aan over Lingo! Ik hoef niks meer te zeggen...