Advertentie

Jos Wienen: ‘Een grote hal is waardeloos’

Er komen weer meer vluchtelingen, maar huisvesting is er niet. Dus organiseren we tegen hoge kosten noodopvang.

04 maart 2020
vluchtelingen---pixabay-3585348-640.jpg

Er komen weer meer vluchtelingen, maar huisvesting is er niet. Dus organiseren we tegen hoge kosten noodopvang. Als we hadden geluisterd naar het advies van onder andere ‘zijn’ VNG-asielcommissie, dan was opvang van zo’n 2.000 extra vluchtelingen geen probleem geweest, zegt burgemeester van Haarlem Jos Wienen.

Met een paar sporthallen ben je er toch?

‘Een grote hal is als opvanglocatie is niet goed. In Leeuwarden worden in een enorme evenementenhal zeshonderd bedden neergezet die snel even worden gehuurd. Even huren betekent dat je veel geld betaalt. Een stapelbed in zo’n hal kost ongeveer 100 euro per persoon per nacht. De hal in Leeuwarden kost, als hij vol zit met 600 vluchtelingen, dus 60.000 euro per nacht. Voor dat geld slapen mensen in stapelbedden, zonder voorzieningen en zonder privacy. Mensen hoesten, gaan naar het toilet, snurken. Het is een waardeloze situatie.’

Maar nú kan het niet anders.
‘We hebben onszelf in een positie gemanoeuvreerd waarin alleen noodopvang geregeld kan worden, want het organiseren van goede duurzame opvang kost tijd. Gemeenten moeten akkoord gaan, je hebt rekening te houden met omwonenden en dan zijn er nog de eigenaren van geschikte plaatsen of gebouwen. Dan moet er vaak nog verbouwd worden. Zo’n proces kost tijd, en dat is een probleem, want die tijd is er niet.’

U wilde als voorzitter van de adviescommissie voor vreemdelingenzaken van de VNG af van dat ondoordachte gehannes.
‘Een aantal jaren geleden hebben we tegen elkaar gezegd: we moeten een grotere reservecapaciteit creëren. Als er minder asielzoekers zijn, dan sluit het COA een centrum niet, maar huisvest het er een paar honderd mensen en de andere plekken laten ze leeg. Als er toch weer meer vluchtelingen naar Nederland komen, dan vullen we die plekken op. Dat kost zeker wat, maar die kosten wegen niet op tegen wat we nu voor de noodopvang gaan uitgeven.’

Kennelijk werd er braaf naar u geluisterd, maar gebeurde er niets.
‘De problemen en de oplossingen waren voor iedereen duidelijk toen we mei 2017 ons VNG-advies ‘Pieken en dalen’ presenteerden. We moeten flexibele en structurele asielopvang organiseren, was de reactie. We zijn een paar jaar verder en die is er niet. We hebben erg weinig geleerd.’

Hoe kan dat?
‘We zijn heel erg gericht op de situatie van nu. Als de nood aan de man is, dan zegt ministerie van Financiën: “Die vluchtelingen zijn er, we moeten plekken vinden, dus het geld komt er.” Als de vluchtelingenstroom afneemt, dan hangt Financiën weer aan de telefoon: “We willen ons geld terug. En laat de nieuwe centra die jullie op het oog hadden maar zitten.” Er is wel een poging ondernomen om reservecapaciteit op te bouwen, maar als De Telegraaf dan kopt dat lege plekken voor asielzoekers ons miljoenen kosten, dan wordt de druk te groot en gaat het COA afbouwen. Je weet dat het onverstandig is, want je geeft met het opbouwen, afbouwen en weer opbouwen en afbouwen meer geld uit, maar toch gebeurt het.’

We zijn dus penny-wise and pound-foolish.
‘Absoluut. Als het over het ontbreken van voldoende opvangreserve gaat, is het rijk kortzichtig. Er wordt vaak gezegd dat het COA zijn werk niet goed doet, maar zij doen wat het ministerie wil. Het kabinet en de Tweede Kamer moeten zichzelf goed in de spiegel kijken. Ze organiseren de vluchtelingenopvang niet goed en kiezen voor een domme aanpak. De hallen waarvoor nu noodgedwongen wordt gekozen, zijn gewoon een slechte vorm van opvang. Ook de omvang van de IND is te klein. Daardoor lopen wachttijden op en blijven mensen te lang in de opvang.’

Hoe staat het trouwens in Haarlem?
‘Op dit moment hebben we geen asielzoekerscentrum. In 2015 zijn honderden asielzoekers in de Koepelgevangenis opgevangen. De gevangenis is verkocht, dus daar kunnen we niet meer terecht. Ik twijfel er niet aan dat in Haarlem grote noodopvang georganiseerd kan worden, maar mijn stelling is nu juist dat grote noodopvang niet goed is. Ook de Koepelgevangenis was op zich geen goede voorziening. Het COA moet een flinke reservecapaciteit hebben. Als we die hadden gehad, dan was er geen evenementenhal in Leeuwarden nodig geweest voor de opvang van asielzoekers. Maar gelukkig wil Leeuwarden wel meewerken, want vluchtelingen op straat is nog veel erger.’ 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Net als op Franse campings zou je ook een bord complet kunnen ophangen en dat als land ook zeer stevig uit kunnen dragen.
Ali Baba
2e hands stapelbedden (stevig) van het leger kosten 99EUR per stuk. ik zou niet begrijpen waarom een stapelbed 100EUR per dag zou moeten kosten!!!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik sluit me aan bij Hans. De problemen in dit land: tekort aan woningen, milieuproblemen, verkeersinfarcten, natuur onder druk etc. zijn grotendeels gerelateerd aan overbevolking. Te veel mensen op een klein stukje grond. Geld hebben we wel. Ik zou het fair vinden om meer geld te geven voor goede opvang elders en meer geld om te investeren in arme landen.
Pieter
We hebben hier nog meer dan genoeg plek en rijkdom om te delen. Alleen verwende en ontevreden mensen gunnen een ander niks. Het gaat hier wel om mensen zoals jij en ik....
Petra
Ik heb geen moeite met echte vluchtelingen, zij passen zich vaak wonderwel aan aan onze maatschappij, doen lekker mee, verdienen hun eigen inkomen. Helemaal prima.



Ik heb geen moeite met gelukszoekers die al een baan hebben als zij hier komen wonen.



Ik heb wel moeite met asieleisers en eeuwige handophouders. Zij kunnen beter in hun eigen regio weer 'in de benen' worden geholpen. Deze mensen gaan zich niet aanpassen aan onze normen en waarden en maatschappij. Hebben ze geen zin in en ze krijgen van ons ook de káns om zich niet aan te hoeven passen (van mensen waarschijnlijk als WD).



We hebben op korte termijn geld om deze groep mensen op te vangen maar niet tot hun verscheiden. Deze mensen ontwrichten onze systemen.



Ik heb geen zin om samen met deze mensen arm te worden. Dat heeft geen enkel nut.



Ik heb ook geen zin om te moeten leven in een maatschappij die ik niet meer herken of wil.
Rekenaar / medewerker
Helemaal eens met Petra. De nieuwe locaties voor de opvang van asielzoekers moeten er - weer - komen omdat de stroom vluchtelingen - weer - toeneemt.

Dat was niet de bedoeling en daar is niet in voorzien. Net zo min als er in is voorzien de stroom aanvragen die nog lopen op tijd weg te werken.

Laten we ons eens realiseren dat 90% van alle vluchtelingen die in Griekenland in de overvolle kampen zitten, kansloze asielzoekers zijn. Die wanneer ze in Nederland de asielprocedure in mogen, ook weer recht hebben op compensatie vanwege de vertraagde procedures. Bovenop de 70 miljoen die al betaald moeten worden. We kampen al met een dramatische hoeveelheid asielzoekers die hier nergens aanspraak op kunnen en mogen maken maar die desondanks toch blijven en steeds maar weer voorzieningen toebedeeld krijgen. Zo houden we de situatie in stand.

Ik heb niet alleen veel moeite met deze gang van zaken, ik veroordeel het omdat het onze samenleving ontregelt.

Ik veroordeel onze bestuurders die piepen en jammeren over torenhoge zorgkosten, politiekosten, gebrek aan huisvesting en machteloos doorgaan op de ingeslagen weg. Die niet bereid zijn in beeld te brengen dat deze kosten niet veroorzaakt worden door

de huidige ouderen of door de autochtone bevolking maar door het aantal binnenkomers dat ten koste van alles aan werk, zorg, dienstverlening en huisvesting geholpen moet worden.

Het zou interessant zijn daar eens een begrotingsplaatje van te maken zodat we oog in oog kunnen staan met de gevolgen van het huidige beleid.

En inderdaad Armand, bedden kopen kan ook, hoge vergoedingen voor procedures die niet op tijd worden afgewikkeld, is volkomen onnodig - voor wie geldt zoiets nog meer? Maar geld speelt schijnbaar geen rol. Dat verzorgen we wel door te korten op de pensioenen, de ouderenvoorzieningen af te breken, asielzoekers met voorrang huisvesting te verlenen en ons bezig te houden met speciale taskforces die de overlast gevende criminelen in bedwang moeten houden.

Hoeveel gekker en onrechtvaardiger moet het nog worden?

extra



H. Wiersma / gepens.
Dankzij een aantal 'rekenwonders' in de Kabinetten Rutte (VVD) heeft de BV Nederland op ongeveer alle fronten groot achterstallig onderhoud opgelopen. Misschien toch eens goed nadenken bij een volgende verkiezing?
A.M.B. te Naar
@WD: genoeg plek is er niet! Op zich sta ik welwillend t.o.v. het opvangen van de echte vluchtelingen en niet de mensen die uit veilige langen komen. Maar feit is dat er een groot woningtekort in Nederland is, dat kan niemand ontkennen. Tevens zijn we samen met Malta het meest dichtbevolkte land van Europa. Ook al wil je mensen wel een woonplek geven, het kán niet.
Advertentie