Advertentie

Oostenrijk verguld met puberstem

De verlaging van de leeftijd leidt in Oostenrijk ook tot jongere politici. ‘Dat zie ik gebeuren. In de Landtag, het parlement van Karinthië is de jongste man nu 22 jaar en de jongste vrouw 26’, meldt Peter Kaiser (SPÖ), de regeringsleider, de Landeshauptmann, van de Oostenrijkse deelstaat Kartinthië. In de regionale verkiezingen lag de opkomst de laatste keer iets lager maar de opkomst bij de Europese verkiezingen was hoog. Kaiser meent dat de opkomst onder jongeren hoog was.

06 juli 2019
oostenrijk.jpg

Jongere mensen voelen zich veel vroeger serieus genomen en hun wensen worden ook in de maatschappij en door politieke partijen gerespecteerd. Dat is het grootste voordeel sinds de kiesgerechtigde leeftijd in Oostenrijk in 2007 is verlaagd van 18 naar 16 jaar.

Dat zegt Peter Kaiser (SPÖ), de regeringsleider, de Landeshauptmann, van de Oostenrijkse deelstaat Kartinthië. De sociaal-democraat is een warm voorstander van de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd van 18 naar 16, iets dat vorige week ook werd geadviseerd door de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Meer precies bepleit de onafhankelijke adviesraad om op provinciaal en lokaal niveau experimenten mogelijk te maken om de kiesgerechtigde leeftijd in ons land te verlagen. De Raad verwacht daardoor met name een hogere opkomst bij de verkiezingen.

Slim genoeg
In Nederland wordt nogal eens de vraag gesteld of jonge mensen wel genoeg kennis hebben om te gaan stemmen. Kaiser beantwoordt die vraag volmondig met een ja. ‘Ze zijn slim genoeg. Ze leren op school met democratievormen omgaan, in projecten in het onderwijs, maar ook in schoolparlementen. Waarom zou je dan niet ook vroeg gaan stemmen?’

Bovendien, zegt hij, veel vraagstukken gaan over hun toekomst, zoals de klimaatverandering. Maar ook over de vraagstukken van nu, die direct het leven van jongeren raken, moeten ze meepraten. ‘Het gaat om alcoholverboden, rookverboden, over een woning krijgen. Dat zijn allemaal thema’s die jongeren aangaan. En de vragen stellen we ons als politiek ook. Waarom zou je als jongere daarover niet mogen meebepalen en meebeslissen?’

Jongere politici
De verlaging van de leeftijd leidt in Oostenrijk ook tot jongere politici. ‘Dat zie ik gebeuren. In de Landtag, het parlement van Karinthië is de jongste man nu 22 jaar en de jongste vrouw 26’, meldt Kaiser. In de regionale verkiezingen lag de opkomst de laatste keer iets lager maar de opkomst bij de Europese verkiezingen was hoog. Kaiser meent dat de opkomst onder jongeren hoog was.

Ook onderzoek van de universiteit Wenen uit 2017 wijst uit dat de politieke interesse van jongeren sinds de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd groeit. Jongeren kijken vaker naar verkiezingsdebatten en bezoeken het parlement vaker, ziet onderzoeker professor Sylvia Kritzinger. Uit haar steekproef bleek dat 90 procent van de 16- en 17-jarigen naar de stembus toog. ‘Maar de kennis mag wel groter zijn. Jongeren hebben wat moeite om de goede links-rechtsposities te bepalen van politieke partijen’, zegt ze.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 13 van deze week (inlog)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
"‘Maar de kennis mag wel groter zijn. Jongeren hebben wat moeite om de goede links-rechtsposities te bepalen van politieke partijen’,.."



Dit is een understatement van jewelste. Het hele onderwijs is links georiënteerd waardoor jongeren gedurende hun hele schooltijd worden geïndoctrineerd. Jongeren wordt niet geleerd kritisch in het leven te staan ten opzichte van politiek of religie.



Waardenvrij onderwijs bestaat maar in de ogen van enkele leraren in Nederland en is zeker geen beleid.
Chris
Dit lijkt mij een goede ontwikkeling om ook in Nederland door te voeren. De stem van de oudere generatie is oververtegenwoordigd. En de gevolgen zijn al merkbaar. De AOW-leeftijd wordt te weinig en te laat verhoogd. Hierdoor moeten er steeds minder jongeren voor steeds meer ouderen betalen. De regering wil minder verlaging van de co-2-uitstoot in 2020 waardoor het klimaat verder verslechterd. Er komen geen hervormingen in de zorg waardoor onze premies zullen blijven stijgen. De hypotheekrenteaftrek en de daarbij horende opgeblazen huizenprijzen blijven in stand waardoor starters nauwelijks aan een huis kunnen komen. En de investeringen in het onderwijs bedragen nul euro.



Overigens herken ik mij totaal niet in de opmerking van Petra dat jongeren niet geleerd wordt kritisch in het leven te staan. In het academisch onderwijs is dat juist de essentie van het doen van gedegen onderzoek.
Advertentie