Advertentie

Maatregelen nodig door krapte bij politie

Het werk neemt toe, maar het aantal agenten houdt daarmee geen gelijke tred en loopt zelfs terug door ziekteverzuim en verminderd moreel. De druk is nog eens extra toegenomen na de moord op advocaat Derk Wiersum. Veel onderzoeken naar zware misdaad liggen stil en zaken die prioriteit moeten hebben, worden niet meer opgepakt. Nu ook de basiszorg dreigt te worden aangetast, is het tijd om in te grijpen.

27 november 2019

De capaciteit bij de politie in Amsterdam staat zo onder druk, dat burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie John Lucas en politiecommissaris Frank Paauw zich gedwongen voelen om ingrijpende maatregelen te nemen. Halsema schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.

Een aantal gespecialiseerde teams wordt tijdelijk opgeheven zodat de mankracht kan worden ingezet bij de basisteams ('blauw op straat', dat is noodhulp, wijkagenten, bemannen van politiebureaus en begeleiden van demonstraties en evenementen). Het gaat onder meer om het team opsporing van de dienst Infra, die zich richt op transportcriminaliteit in de haven en de criminele taxibranche, en om het Integraal Horecateam, dat onder meer coffeeshops controleert. De extra agenten die in de binnenstad werkten aan terugdringen van overlast, worden toegevoegd aan andere districten in de stad.

Dichte bureaus
Twee politiebureaus, in de Jordaan en de Watergraafsmeer, gaan 's avonds en 's nachts dicht. Negen overige politieposten zijn alleen open tussen 08.00 en 18.00 uur. Verspreid over de stad blijven vijf bureaus 24 uur per dag open. De maatregelen, die in eerste instantie zes maanden gaan gelden, leveren op korte termijn 15.000 diensten op voor de basisteams.

Structurele krapte
‘Dit is een pijnlijke, doch welbewuste beslissing’, aldus de burgemeester. Ze wijst erop dat de politie Amsterdam al jaren kampt met structurele krapte. Het werk neemt toe, maar het aantal agenten houdt daarmee geen gelijke tred en loopt zelfs terug door ziekteverzuim en verminderd moreel. De druk is nog eens extra toegenomen na de moord op advocaat Derk Wiersum. Veel onderzoeken naar zware misdaad liggen stil en zaken die prioriteit moeten hebben, worden niet meer opgepakt. Nu ook de basiszorg dreigt te worden aangetast, is het tijd om in te grijpen, is de strekking van Halsema's verhaal. Vorige week lekte al uit dat Amsterdam het Team Bestrijding Ondermijning zou gaan opheffen als onderdeel van een pakket maatregelen om de personeelsproblemen bij de politie te lijf te gaan.

Appel
‘Ik doe een appel op de Tweede Kamer en op de minister’, zei burgemeester Femke Halsema als toelichting op de maatregel dat Amsterdam mensen van specialistische politieteams gaat verschuiven naar de basisdienst, het 'blauw op straat', om zo de krapte binnen het korps op te lossen. Ze wijst erop dat de politiecapaciteit landelijk wordt vastgesteld en dat er de afgelopen jaren wel degelijk mankracht is bijgekomen, dankzij inspanning van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). ‘In Amsterdam hebben we 60 extra agenten gekregen, maar als je er tegelijkertijd 480 kwijtraakt, dan begrijpt u dat dat natuurlijk niet voldoende helpt.’

Kwetsbaar
‘De Tweede Kamer en het kabinet zullen zich moeten realiseren dat de infrastructuur van onze rechtsstaat op dit moment wel heel kwetsbaar wordt’, aldus Halsema. Er komt dan wel meer 'blauw op straat', maar burgers zullen ook gaan merken dat ze langer moeten wachten op afdoening van hun strafzaak. De nachtelijke sluiting van een aantal politiebureaus vindt Halsema ‘ingewikkeld uit te leggen aan onze eigen inwoners, omdat die ook 's nachts moeten kunnen rekenen op de aanwezigheid van de politie. Wat de maatregel verzacht, is dat de sluiting gebruikt wordt om diensten te sparen van agenten op straat’, zegt de burgemeester. ‘Alle maatregelen die we nemen zijn verschuivingsmaatregelen, we verschuiven inzet vanuit specialismen, vanuit de nachtdiensten, naar agenten op straat, overdag maar ook in de nachtelijke uren, om ervoor te zorgen dat agenten zo dicht mogelijk bij onze gewone bevolking staan.’

Provincie Utrecht
Ook in de provincie Utrecht krijgen politiebureaus in een groot deel van de provincie vanaf 1 december aangepaste openingstijden vanwege een personeelstekort. De politie neemt deze maatregel om de ‘basispolitiezorg en de inzet van wijkagenten op niveau te houden’. Het gaat om politiebureaus, steunpunten en publieksbalies in de gemeenten Bunnik, Leusden, Woudenberg, Zeist, Amersfoort, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. De bureaus gaan dicht op momenten dat er toch al weinig aanloop was van burgers.

Vergrijzing en persoonsbeveiliging
Burgemeester Jan van Zanen van de gemeente Utrecht maakte dinsdag al bekend dat er minder agenten worden ingezet bij voetbalwedstrijden en dat twee van de drie politiebureaus vaker dichtgaan. Twee belangrijke oorzaken voor de krapte bij de politie in Utrecht zijn de vergrijzing en het toenemende aantal persoonsbeveiligingen door het hele land. De moord op advocaat Derk Wiersum is daarvoor een belangrijke oorzaak, meldt Van Zanen. In tegenstelling tot in Amsterdam blijven in Utrecht de horecateams nog wel actief. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
In sommige stadsdelen in Amsterdam zit zo veel geld dat deze mensen gemakkelijk hun politie, onderwijs en gezondheidszorg zelf kunnen regelen en betalen: gewoon particuliere diensten met winst oogmerk. Daar maar eens beginnen met overheidszorg weg te halen..
Advertentie