Laura den Dulk: ‘Thuiswerk vergroot kans op conflicten’
Laura den Dulk, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, benadrukt dat werk-privé balans een dynamisch concept is. Persoonlijke voorkeuren en sociale context zijn daarin op elkaar betrokken.
In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).
Laura den Dulk, hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, benadrukt dat werk-privé balans een dynamisch concept is. Persoonlijke voorkeuren en sociale context zijn daarin op elkaar betrokken. Preciezer, het gaat om de ‘subjectieve beleving van de combinatie van rollen in relatie tot de sociale context, levensfase, levenswaarden.’ Die combinatie van rollen kan verrijkend werken, maar ook conflicten opleveren. In de huidige crisistijd, waarin mensen thuis werken (of geen werk hebben), de zorg voor kinderen hebben en weinig sociale interactie hebben, is de kans op conflicten groot. Grenzen vervagen, rolregie neemt af. ‘Het is lastig om een werk-privébalans te creëren waarover je tevreden bent’, zegt ze. Door de combinatie van werk, zorg en thuisonderwijs moet je je tijd immers flink verdelen, waardoor zomaar het gevoel kan ontstaan dat je tekort schiet. Dat vraagt om nieuwe vaardigheden en routines, zoals het afspreken van werktijden en – als het mogelijk is – het fysiek scheiden van werk- en privéruimte.
Gemist:
Geen afleiding wat doet dat dan
collega's met sociaal isolement gemist.
Verheerlijking & Frustratie van slechte vergaderingen