Selectie als criterium
Lijstjesjournalistiek of toch meer de keuze van de journalist? Binnenlands Bestuur kiest voor dat laatste criterium.
Waarom lees ik nog iedere ochtend de krant? Gewoon, dat ding dat ’s morgens om zes uur door de bezorger in de brievenbus wordt gedaan. Is het het ouderwetse papiergevoel, de geur van drukinkt, mijn nostalgische, door tijd en technologie achterhaalde inborst? Misschien allemaal een beetje.
Maar de voornaamste reden dat ik liever het nieuws in de krant lees dan op een website is dat veel websites het nieuws brengen in lijstjes. Die lijstjes zijn niet op de zwaarte van het nieuws ingedeeld, het laatste bericht komt altijd bovenaan. Als ik een krant lees, dan weet ik dat een redactie van professionele journalisten voor mij heeft geselecteerd wat het belangrijkste nieuws is, wat er daarna nog meer belangrijk is, wat aardig is om te lezen of wat een leuk weetje is voor pagina 7 of verderop in de krant. De plek in de krant benadrukt de zwaarte van het nieuws.
Met de opkomst van journalistieke websites is het belang van nieuwsselectie enigszins verloren gegaan. Door het nieuws als lijstje of beeld vol nieuwsblokjes te brengen, krijgt ieder bericht dezelfde zwaarte. Je zou kunnen stellen dat de lezer dan mooi zelf kan bepalen wat het belangrijkst is. Maar ik heb eerder het idee dat doordat het gebrek aan selectie vrij futiele zaken soms in maatschappelijke discussies evenveel gewicht krijgen als zaken die er echt toe doen. Als iedere website vrijwel tegelijkertijd bovenaan de site een relletje over zwarte piet in een of andere gemeente brengt, zal dat ook wel het belangrijkste nieuws zijn en als zodanig worden opgevat en besproken.
Ook de website van Binnenlands Bestuur brengt het nieuws al jarenlang als lijst. Met onze nieuwe website stappen we daarvan af. We presenteren het nieuws weer op basis van het belang dat wij als redactie aan het nieuws geven. Iets wat we met het magazine al meer dan veertig jaar zijn blijven doen. Eigenlijk brengen we de journalistieke principes van het magazine terug naar de website.
Tegelijkertijd hebben we ook het magazine enigszins veranderd. We hebben het lettertype, het beeldgebruik en het kleurgebruik aangepast om meer eenheid te brengen in de verschillende uitingen van Binnenlands Bestuur.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.