Advertentie

Ambtenareneed moet voortaan mondeling

Nieuwe ambtenaren moeten hun belofte voor integriteit voortaan niet meer schriftelijk ondertekenen maar mondeling uitvoeren, vindt minister Liesbeth Spies.

06 januari 2012

De belofte of eed, waarmee ambtenaren verklaren dat ze zich integer zullen gedragen, moet mondeling worden afgelegd. Dit zegt minister Spies (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Een schriftelijke verklaring zou te oppervlakkig zijn. Dat meldt InOverheid.

Niet plechtstatig 

Een schriftelijke verklaring, waarbij de ambtenaar louter een handtekening onder een document plaatst, past niet bij dit plechtstatige en belangrijke moment, vindt Spies.

Nieuwe ambtenaren

Sinds 2006 moet een ambtenaar bij zijn aanstelling een eed of belofte afleggen. Voor ambtenaren die op dat moment al in dienst waren, geldt deze verplichting niet. Nieuw aangestelde ambtenaren moeten altijd een mondelinge ambtseed afleggen ‘ten overstaan van en in aanwezigheid van een getuige', zoals bijvoorbeeld een P&O-medewerker, aldus InOverheid.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob Moonen / Senior Procesbeheerder
Mondeling of schriftelijk maakt totaal geen verschil. Het heeft nog steeds een lachwekkende, seremoniele uitstraling. Zorg eerder voor een fatsoendelijke bijdrage van de consequenties van de eed. Waarom neem je de eed af. In welke gevallen speelt de eed, Wat is privacywetgeving en andere gevoelige basisregistraties, Wat zijn aanbestedingen en inschrijvingen op bouwdossiers in relatie met de eed. Wat als je de eed doorbreekt EN je wordt betrapt?
van O. / geo-info
Om de cirkel rond te maken zou het ook mooi zijn de eed of belofte weer af te nemen/in te trekken bij een afscheid ten overstaan van de rest van het personeel. Dan komt het weer even onder de aandacht...
criticus
Aangezien deze regering de speciale ambtenarenstatus wil afschaffen, lijkt het mij logisch dat deze eed ook weer wordt afgeschaft.

Immers, een dergelijke eed hoort niet bij een normale baan.



Mocht dit niet gebeuren, blijkt uit het vasthouden aan de eed al dat ambtenaren weldegelijk een speciale status verdienen!
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Zijn er geen belangrijker zaken voor deze nieuwe minister, dan zich druk te maken over een ambtenareneed? Is bij de meeste gemeentes al prima geregeld. Een simpele start.
Jan
Laten we het goed doen, onze eed, jouw eed, mijn eed.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het is geen eed, maar een kowtow.



Bij een eed is er sprake van wederzijdse verplichtingen, niet van eenzijdige onderwerping.
Advertentie