Ook niet-raadsleden voorzitter commissie
Niet-raadsleden mogen straks voorzitter van raadscommissies worden. Een motie hiertoe is op initiatief van VVD-Kamerlid Albert van den Bosch, voormalig burgemeester van Zaltbommel, donderdagavond ingediend. De coalitie steunt het plan.
Niet-raadsleden mogen voorzitter van raadscommissies worden. Een motie daartoe is op initiatief van VVD-Kamerlid Albert van den Bosch, voormalig burgemeester van Zaltbommel, donderdagavond ingediend. De coalitie steunt het plan. De Gemeentewet moet worden aangepast.
Grote belasting
Een voorzitter van een raadscommissie moet nu lid van de gemeenteraad zijn. Dat bepaalt artikel 82 van de Gemeentewet. Voor raadsleden in kleinere gemeenten en in kleinere fracties is het een ‘grote belasting om het voorzitterschap van raadscommissies te vervullen’, aldus de motie.
Geen ruimte
Nu ook het wetsvoorstel Experimentenwet gemeenten van de baan is, ontbeert het gemeenteraden aan de ruimte om zelf ‘passende regels voor het voorzitterschap van raadscommissies op te stellen’, zo betoogt de VVD.
Dinsdag stemming
Via de motie wordt de regering opgeroepen voor het zomerreces met een wetsvoorstel tot wijziging van de Gemeentewet te komen. De motie kan op steun rekenen van in ieder geval de coalitie, zo laat een woordvoerder van de VVD-Kamerfractie weten. Dinsdag wordt er over gestemd. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) staat sympathiek tegenover het voorstel, aldus de woordvoerder van de VVD.
Experiment
Zaltbommel en Zwijndrecht kregen eind 2015, in het kader van de Experimentenwet, van het kabinet de mogelijkheid externe voorzitters in te zetten. De bedoeling was daarmee de werklast van raadsleden te verminderden en de aanwezigheid van een goede voorzitter te waarborgen.
Op de vingers getikt
Eerder dat jaar nog werd Dordrecht op de vingers getikt door toenmalig minister Plasterk (BZK). Dordrecht was vooruitlopend op een wetswijziging hiertoe overgegaan, maar de Kamer besloot destijds bij amendement het artikel niet uit de Gemeentewet te schrappen. Dordrecht stelde dat met de inzet van externen een kwaliteitsimpuls van commissievergaderingen was gerealiseerd en dat meer gemeenten belangstelling hadden getoond.
Het plaatsvervangend raadsvoorzitterschap moet wat mij betreft natuurlijk wel bij een raadslid liggen maar voor de commissievergaderingen is een externe technisch voorzitter een prima idee.