Natuurorganisaties tegen vervroegde jacht
Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap, de grote terreinbeheerders op de Veluwe, voelen er niets voor om nu alvast te gaan jagen op edelherten. De provincie Gelderland vervroegde de opening van het jachtseizoen op deze dieren naar 1 mei, omdat er veel te veel herten op de Veluwe zouden rondlopen.
Drachtig
De natuurorganisaties zijn het met actiegroep De Faunabescherming en vereniging Het Edelhert eens dat de edelherten in deze tijd met rust moeten worden gelaten. De dieren zijn drachtig en hebben jongen om voor te zorgen. Door het schieten worden ook andere dieren in hun voortplantingsseizoen opgeschrikt.
Te veel herten
Wildbeheereenheid Veluwe, die namens de provincie jaagt, kwam vorige maand door een nieuwe manier van tellen tot de conclusie dat er veel meer edelherten rondlopen dan gedacht. Jagers zouden tussen 15 augustus en maart nooit voldoende dieren kunnen afschieten om op het gewenste aantal van ongeveer 200 herten te komen. Te veel herten veroorzaken veel landbouwschade. Daarom werd het jachtseizoen na 6 weken rust alweer geopend.
Twijfel over telmethode
De terreinbeheerders trekken de telmethode in twijfel en zeggen dat ze geen kerngezonde dieren gaan doden. Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer wijst de provincie erop dat herten misschien wel landbouwschade veroorzaken, maar dat ze ook zeer belangrijke dragers van de Gelderse economie zijn. Ze trekken veel toeristen en dat brengt jaarlijks ruim 534 miljoen euro in het laatje. Alle organisaties pleiten voor nieuw 'hertenbeleid' op de Veluwe. Vereniging Het Edelhert, waarbij veel jagers zijn aangesloten, meent dat het beheer jarenlang is verwaarloosd. De hertenstand zou in de komende 3 jaar op peil moeten worden gebracht. Gelderland heeft nog geen nieuw besluit over de hertenjacht op de Veluwe genomen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Duidelijk is dat hier reeksen fouten zijn gemaakt:
a. Ecoduct Hulshorst werd gebouwd voor verbinding met de Hierdense Poort [kosten zo'n 10 miljoen] als migratiegebied. Men stelde een gebied open dat 10 x groter is, maar het toe te laten aantal stelde wel wel de oorspronkelijk bedoelde Hierdense Poort als migratiegebied vast op 10 herten
b. Omdat men dat aantal dacht te kunnen beheersen via afschot koos men alleen voor het gedeeltelijk afschermen van spoor en A28. Dat houdt nu fikse risico's in.
c. De boeren werd een schadevergoeding van € 28 per hectare beloofd en aan boomkwekers vergoedingen van zo'n € 10.000 voor beperkte schade. Nu grotere schade dreigt, zit men fors klem.
d. Het gedrag van de herten werd verkeerd ingeschat met de verwachting dat er af en toe eens een hert het gebied binnen zou komen. Nu trekken er minstens 10 en vaker een 30 herten iedere nacht over het ecoduct heen en weer voor een voedseltocht.
e. 's Nachts die brute herten schieten is geen optie, want waarheen, hoe snel en hoe lang de overlevende zullen hollen is niet bekend of te voorspellen. Een megaschade en stilleggen van spoor en A28 is te verwachten.
f. Koste wat kost besloot men dat uiterst hinderlijke, uniek natuurlijk gedrag in de gebieden van Natuurmonumenten te elimineren. Lastig dat men in februari nog zei dat de aantallen op peil waren. Maar een nieuwe telmethode bood mogelijkheden met een onmogelijk kloppen van de aantallen.
g. Men koos nu voor het gebied een streefstand van 200 nog onder die van het Faunabeheerplan Veluwe 2009-2014 waaruit 215 is af te leiden. Dat komt overeen met 1.420 op de totale Veluwe. Toch is het nog geen jaar gelukt het aantal edelherten onder de 2.000 te krijgen.
h. Meest verbijsterend is de afkondiging van jacht in de broed- en kalvertijd. Respect daarvoor is de kern van natuur- en dierenbescherming. Men meende dat de 'gunstige staat van instandhouding' van de edelherten alle vrijheden bood. Moeizaam want er leven meer dieren in de gebieden. Er zijn kleinere ingrepen voor een enkel vogelnestje stilgelegd.
i. Nu wordt uiterst pijnlijk duidelijk dat de terreinbeheerders vooraf niet gepolst zijn. Vaak worden zij als de natuurbeschermers bij uitstek gezien met hun zetel in de Faunabeheereenheid. Daar worden ze wel overheerst door de jagers, boeren en particulier grondeigenaren met ieder een zetel, waarmee de jachtgezinde meerderheid duidelijk is. Toch ziet de provincie de Faunabeheereenheid graag als hun eerste adviseur Natuur. Nu blijkt ook duidelijk hoe onbetrouwbaar dat kompas is.
j. Heel moeilijk zal de haast - en vooral in de voortplantingstijd - te motiveren zijn met een spoedeisend belang. Het weer sluiten van het ecoduct is simpel te doen. Elders zijn schadedreigingen heel snel met schrikdraad weg te nemen zijn.
Duidelijk is dat Provinciale Staten heel wat kritische vragen aan de gedeputeerde kunnen en ook moeten stellen. En dan komt ook de vraag aan de orde hoeveel vertrouwen men nog kan hebben in een bestuurder, die slaafs uitvoert wat een beperkte maatschappelijke belangengroep hem voorlegt. Op de nu ontstane situatie kan geen mens trots zijn!