Advertentie

'Natuurlijk is herindeling een goede optie'

Een fusie van Scherpenzeel en Barneveld is een goede optie. Als Gedeputeerde Staten van Gelderland dat niet vonden, waren ze geen herindelingsprocedure gestart.

27 november 2020
Gelderse-grungevlag-shutterstock-1689159952.jpg

Herindeling tussen Scherpenzeel en Barneveld is een goede optie. Als Gedeputeerde Staten van Gelderland dat niet vonden, waren ze geen herindelingsprocedure gestart. Er wordt echter ook gekeken naar twee andere opties: behoud van zelfstandigheid en een strategische samenwerking met Barneveld.

Ondersneeuwen

Dat stellen Gedeputeerde Staten van Gelderland in reactie op uitspraken van emeritus-hoogleraar Douwe Jan Elzinga, waarover Binnenlands Bestuur berichtte. Elzinga stelt dat GS uit zijn op een fusie, waardoor andere alternatieven ondergesneeuwd raken. Van een echt open overleg is volgens hem daardoor geen sprake. Het open overleg moet door de minister van Binnenlandse Zaken met een half jaar worden verlengd, vindt Elzinga, en echt open zijn.

 

Geen deelname

GS zijn niet van plan het open overleg te verlengen. Beide gemeenten zijn uitgenodigd voor het open overleg, een onderdeel van de herindelingsprocedure. ‘Die mogelijkheid bestaat al sinds juli van dit jaar en daar zijn we nu dus volop mee bezig. De gemeente Scherpenzeel heeft echter besloten niet aan het open overleg deel te nemen’, aldus GS.

 

Raar

GS vinden het daarnaast logisch dat zij een herindeling een goede optie vinden. Als dat niet het geval was, waren ze helemaal geen arhi-procedure gestart. De wet Arhi schrijft voor dat er een serieuze ‘wens tot wijziging van de gemeente indeling’ moet zijn om de arhi-procedure te starten, inclusief het open overleg, stellen GS. ‘Als je een herindeling geen goede optie vindt, zou het raar zijn om de procedure te starten.’ Het college van Gelderland vindt herindeling óók een interessante optie en verkent deze daarom, naast de scenario’s van zelfstandigheid en een strategische samenwerking. Die verkenning vindt plaats via een open gesprek, waarvoor beide gemeenten zijn uitgenodigd, benadrukken GS.

 

Toezicht

Vier deskundigen houden op verzoek van de provincie toezicht op de kwaliteit van het open overleg. Het gaat om Willibrord van Beek, onder andere oud-commissaris van de koning in Utrecht, SGP-senator Peter Schalk, Staatsraad Jan Franssen en Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P Janssen
Een herindeling heeft voor de burger geen voordeel en voor het ambtelijk apparaat ook niet. Integendeel kost per inwoner veel meer dat hebben studies uit het verleden al aangehaals. en het ambtelijk organisatie voordat die op een lijn zitten zowel qua uitvoeringsgedachte als de software en processen. Dus wordt het gedaan voor de Haantjes die er beter van worden. Dus al die herindelingen en samenwerkingsverbanden. stop ermee. en laat overheidstaken die voorheen landelijk waren geregeld daar waar het hoort.
H. Wiersma / gepens.
@Pierre (ambt.) Er zijn diverse studies waaruit blijkt dat gemeenten qua bestuurskracht en in financieel opzicht met fusie beter af zijn. Soms kan het in de aanloop wat extra investeringen vergen, maar op termijn worden structurele voordelen behaald. Dus .....
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Pierre: Een herindeling heeft voor de burger het groet voordeel dat zijn gemeente invulling kan geven aan de maatschappelijk opgave die zij heeft en niet alles op afstand hoeft te zetten, bij andere gemeenten moet inkopen, groot personeelstekort heeft omdat de salarissen relatief lager zijn, er geen doorgroeiperspectief is en de ambtenaar een 'alleskunner' moet zijn om het schip drijvende te houden. Voor de ambtenaar is een herindeling een groot plezier en verademing: eindelijk komt hij/zij eens toe aan de taken die echt belangrijk zijn, met een adequate ict ondersteuning war wel in wordt geïnvesteerd. En weet je het is nog goedkoper ook: die plucheplakkers verdwijnen nu echt! er kan weer goed geïnvesteerd worden in de openbare ruimte, de samenhang en de voorzieningen voor de omgeving. Een herindeling maakt het niet goedkoper, maar voorkomt dat alles veel duurder wordt en de OZB-verhoging gierend uit de hand loopt. Dus al die herindelingen en samenwerkingsverbanden: vooral doorgaan want die overheidstaken die het land heeft overgeheveld, gaan echt niet meer terug!!!!
Jan F. Oosterkamp / Raadslid
Herindelen is een verdienmodel. Gedurende het proces ontstaat er dynamiek en soms hectiek die hulp / advies van onafhankelijke deskundigen vraagt. De lokale identiteit en sociale cohesie verdwijnt .De provincies gebruiken dit proces om een makkelijker leven te hebben en de gemeente ambtenaren krijgen een moeiteloze salarisverhoging. De BURGER schiet er alleen maar bij in!
Hans / afdelingsmanager
@ Rood Hesje. Misschien heeft u gelijk; persoonlijk vind ik dat niet - 2x meegemaakt - maar dat kan. Hoe verklaart u het dan dat een mini gemeente (1700 i) als Rozendaal, feitelijk niet meer dan een chique wijkje van Arnhem, zelfstandig blijft? Zijn al die argumenten voor herindeling daar opeens niet meer geldig? Het is vaak volstrekt willekeurig.
H. Wiersma / gepens.
Het duurt niet lang meer voordat Roozendaal ook aan de beurt is. Überhaupt ronduit lachwekkend dat een gemeente met 1700 inwoners nog bestaat.
Advertentie