Mystery Burger: Macht en argumenten
De Mystery Burger verschijnt onverwachts bij de wekelijkse raadsvergadering van Dordrecht.Niet alleen de vertegenwoordigers uit Dordrecht, ook die uit een aantal Drechtsteden zijn aanwezig.
Elk politiek dilemma is uiteindelijk een verdelingsvraagstuk. In Dordrecht wordt vanavond alleen niet over de verdeling van geld, maar over de verdeling van macht gesproken. Dat zal een rode lap blijken te zijn.
Sinds enkele jaren maakt Dordrecht deel uit van het samenwerkingsverband Drechtsteden met vijf omliggende, zij het kleinere gemeenten. De regio wordt bestuurd door een heuse volksvertegenwoordiging van raadsleden uit de gemeenten, met een eigen dagelijks bestuur.
Vooruitlopend op de formatie van dat bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen heeft het huidige Dordtse college een raadsbrief geschreven. Echte verrassingen staan daar niet in. Op één na. Het Dordtse college stelt voor om in het bestuur een zetel extra op te eisen. Volgens raadslid Dick van Antwerpen (Beter voor Dordt) is dat een goed idee. 'We kunnen ons zelfs voorstellen dat met de zwaarte van de portefeuilles verdere nuances worden aangebracht,' hint hij.
D66-raadslid Nelle de Smoker reageert als door een wesp gestoken. 'De gemeentes zijn gelijkwaardig. Vanwaar die hang naar macht voor meer bestuurders?!' interrumpeert ze. 'Als je de helft van het aantal inwoners hebt, is dat logisch,' antwoord Van Antwerpen koeltjes.
Arjen Hoogerduijn (CU/SGP) vindt het voorstel bezwaarlijk. Hij maakt zich zorgen over de consequenties. 'Zwijndrecht is groter dan Alblasserdam en voor je het weet moet dat ook worden verdeeld,' voorspelt hij. 'Het is een steen in de vijver.' VVD'er Dirk Pols sluit zich daarbij aan. 'Moeten we zoiets willen?' formuleert hij het retorisch.
In zijn repliek gaat wethouder Piet Sleeking pas als laatste in op de portefeuilleverdeling en de extra bestuurszetel. 'Wij vinden het belangrijk dat elke gemeente vertegenwoordigd is,' begint hij. 'Zes zetels in het bestuur is het minimum.' Toch moet er een extra bestuurszetel uit Dordrecht komen. 'Gezien de uitdagingen en belangen in het sociale beleidsterrein achten wij het realistisch om te pleiten voor een extra bestuurder,' formuleert hij omslachtig.
In de interrupties en de tweede termijn komen vooral de rol van de formateur en de samenwerking tussen ambtelijke organisaties aan de orde. Reacties op op zijn complexe formulering om te pleiten voor een extra Dordtse bestuurder belast met de transities blijven uit. Het argument is klaarblijkelijk niet geland, niet genoeg om de ogenschijnlijke "hang naar macht" te doen vergeten. Dat argument moet nu volstaan met een plek op de bank.
Mystery Burger weergeven op een grotere kaart
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.