Mystery Burger: Raadsledenintegratie
Na dertig jaar te hebben bestaan, neemt de gemeenteraad van Rijnwaarden vanavond het besluit of ze wil worden heringedeeld met Zevenaar.
‘Het zal vanavond een bijzondere vergadering worden,’ voorspelt plaatsvervangend voorzitter Edwin Buil. Na dertig jaar te hebben bestaan, neemt de gemeenteraad van Rijnwaarden vanavond het besluit of ze wil worden heringedeeld met Zevenaar. Een vergadering, waar het eindresultaat van vaststaat, maar waar toch nog over moet worden vergaderd.
‘Een mooie plattelandsgemeente met een lage belastingdruk en een op zích goed functionerend ambtelijk apparaat,’ begint Freek Jansen (CDA) als eerste. De nadruk op ‘op zich’ is niet voor niets. ‘Steeds complexer wordende regelgeving en steeds toenemende taken zijn een steeds zwaardere wissel gaan trekken op de gemeente.’ Een samenvoeging met het grotere Zevenaar is dan de enige goede oplossing, vindt Jansen.
Dat punt wordt ook aangehaald door Sjoukje Gerritzen (Lijst Lobith Tolkamer). ‘De huidige situatie baart ons zorgen,’ zegt ze. Ze vraagt zich bezorgd af of de inwoners van Rijnwaarden al zover zijn. ‘We geven het college de opdracht op zoek te gaan naar het draagvlak bij de burger.’ Ook voor de PvdA is het resultaat van dit debat wel duidelijk. Een referendum wijst hij af. ‘Het is alsof je op een zinkend schip zit en je referendum houdt over het wel of niet in een reddingsboot stappen,’ vergelijkt fractievoorzitter Arno Sent.
‘Primair is de vraag wat de fusie voor toegevoegde waarde heeft voor onze inwoners,’ vindt Ellen Radstake (Belangen Gelders Eiland). Ze geeft aan het niet alleen over de financiën te willen hebben. ‘Dit gaat over bestuurskracht,’ zegt ze ferm. Volgens Radstake zitten er ook nadelen aan de fusie. ‘Het is immers een stem minder in heel veel gemeenschappelijke regelingen en er is geen gemeente goedkoper geworden van een fusie.’ Ze maakt zich vooral zorgen over het verschil in politieke cultuur in de beide gemeenten.
‘In die verschillen moeten we naar elkaar toegroeien,’ antwoordt burgemeester Ella Schadd als portefeuillehouder. ‘Over die dingen wil je geen discussie,’ zegt ze. ‘We moeten het hebben over de zaken die onze burgers raken.’ Ook de burgers worden op tijd betrokken, meent de burgemeester. ‘Een concept-herindelingsovereenkomst ligt voor acht weken ter inzage. Men kan daar zienswijzen op indienen.’ Over de door de raadsfracties genoemde noodzaak tot herindelen, maakt de portefeuillehouder verder geen opmerkingen.
CDA’er Jansen wil er wél op reageren. ’Ik zie ons niet als een zinkend schip,’ antwoord hij op Sent’s vergelijking. ‘We moeten ons op de toekomst voorbereiden,’ stelt hij, ‘en daarom hebben we een groter schip nodig. Maar ons schip is niet zinkende, hoor!’
Sent lijkt met dat amendement op zijn metafoor te kunnen leven, al is ze cosmetisch. De door het Rijk geïnstigeerde vergroting van verantwoordelijkheden was de oorzaak voor de fusie. Of althans, het gebrek aan mogelijkheden om die vermeerderde verantwoordelijkheden uit te voeren. Dat het democratisch gebied Rijnwaarden zich om die bestuurlijke tekortkoming naar de slachtbank moet leiden, vind deze democraat op z’n zachts gezegd treurig.
Is dat dè methode om tegenwoordig draagvlak te creëren???