Advertentie

Mystery Burger: inhoud en intentie

De Mystery Burger streek voor de verandering neer op de tribune van de provincie Gelderland. Nu zijn provincie-debatten wel van een andere orde dan de meeste gemeenteraadsvergaderingen. Statenleden zijn vaker inhoudelijk specialist en hun debatten zijn meer technisch, vaker conceptueel en aanzienlijk meer bestuurlijk.

02 juni 2014

Voor de verandering is de Mystery Burger eens neergestreken op de tribune van de provincie Gelderland. Nu zijn provincie-debatten wel van een andere orde dan de meeste gemeenteraadsvergaderingen. Statenleden zijn vaker inhoudelijk specialist en hun debatten zijn meer technisch, vaker conceptueel en aanzienlijk meer bestuurlijk.

Zo ook het debat over de OV-visie. Voor de start van het debat is door het college van Gedeputeerde Staten (GS) een nota gemaakt. De kern: meer vraaggericht vervoer met slim gebruik van apps op de smartphone en internetgebruik. Het stuk lijkt zonder uitzondering door de sprekers te worden geroemd. ‘Een eerste stap in een innovatief, nieuw systeem’, zegt Wouter Saes (D66) opgetogen. ‘Eindelijk eens geen visie-stuk, maar een stuk met visie!’ complimenteert PVV’er Eric Venema.

Toch, ondanks het enthousiasme wil iedere fractie het beleid een duwtje in de eigen richting geven. CDA’er Kees van Baak benadrukt dat GS actief partners op moet blijven zoeken. Statenlid Nelson Verheul van GroenLinks hekelt het gekrompen budget en waarschuwt dat niet iedereen een smartphone of een internetaansluiting heeft.

Twee fracties zien graag wijzigingen. Mariëlle van der Leur (PvdA) vraagt met een motie meer aandacht voor wat zij de ‘sociale bereikbaarheid’ en de ‘incidentele reiziger’ noemt. SP’er Eric van Dijk noemt de visie een ‘mooi stuk met een lange termijn visie’. Met drie moties bepleit hij het gebruik van hernieuwbare energie, vrije data van vertrektijden en internationale contacten. Daarnaast hekelt hij de weinig flexibele concessie-afspraken en het gebrek aan prijsdifferentiatie.

In haar repliek slaat gedeputeerde Conny Bieze zich soepel door alle vragen en opmerkingen heen. Ze lijkt voor ieder commentaar een ombuiginkje of toezegging te hebben. Zélfs als ze een motie ontraadt, zegt ze ‘de intentie ervan te omarmen’.

Het lijkt dan ook gauw gedaan in de tweede termijn. Alle vier de moties – drie van SP en één van PvdA − zullen worden aangenomen. Al heeft de SP toch noch een verrassing: ‘Gezien de concessies en de prijsdifferentiatie zullen we hoe dan ook tegen de visie stemmen.’ Hier en daar veert een woordvoerder op. CDA’er Van Baak snelt naar de interruptiemicrofoon. ‘Dit is een rare situatie. We stemmen voor de moties van de SP, maar zij zijn dan toch tegen de visie.’ Blijkbaar had de Gelderse christendemocraat bedacht dat de moties van de SP als voorwaarde voor hun voorstem zouden gelden. Aan de zaal te zien, is Van Baak niet de enige. Op zich is dat geen gekke gedachte; als je wijzigingen van het beleid voorstelt. lijkt het logisch dat je voor bent wanneer je je zin krijgt.

Blijkbaar ligt het bij de SP niet zo eenvoudig. ‘Het ging ons om de inhoud van de moties!’ probeert SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven de motie te redden. Hij hint ernaar de opmerking van het CDA als chantage te zien.

Met een wat ongemakkelijke sfeer worden twee van de drie SP-moties toch aangenomen; net als de visie. En wanneer de SP van te voren meer duidelijk had gemaakt hoe dan ook tegen de OV-visie te zijn, had dat ook met een soepele vergadering gekund.

John Bijl

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bob roelofs / griffier Provinciale Staten van Gelderland
Helder artikel. Alleen wordt ten onrechte SP-Statenlid Alex Mink opgevoerd. Dat moet zijn Eric van Dijk. Van Alex Mink was juist deze vergadering afscheid genomen, omdat hij wethouder in Arnhem was geworden.
Tobias van Elferen / Raadslid in Nijmegen
In principe is een motie natuurlijk geen wijziging van het voorliggend voorstel, daar is een amendement voor, terwijl een motie een uitspraak van PS weergeeft.

Dat in een debat wel eens andere verwachtingen kunnen ontstaan, zeker als er behalve moties geen verdere inhoudelijke kritiek wordt geleverd, is mij verder duidelijk.
Eric de Kluis
@Bob Roelofs

Dank voor uw reactie. De tekst is gecorrigeerd.
Advertentie