Advertentie

Mystery Burger: Te voet en te paard

‘Het lijkt me dat we nu een beslissing nemen op basis van boosheid,’ zegt Rick Beukers (VVD). Bij de andere raadsleden lijkt Beukers’ opmerking enigszins bevreemding op te wekken. Veel verder dan dát onbegrip zal deze vergadering vanavond niet komen.

11 december 2017

‘Het lijkt me dat we nu een beslissing nemen op basis van boosheid,’ zegt Rick Beukers (VVD). Bij de andere raadsleden lijkt Beukers’ opmerking enigszins bevreemding op te wekken. Veel verder dan dát onbegrip zal deze vergadering vanavond niet komen.

De gemeente Bunschoten wil bouwen in de woonkern Eemdijk. Plannen daartoe bestaan al een tijdje, maar werden door de Raad van State afgekeurd. ‘Niet alleen op delen, maar het héle plan werd door de Hoge raad afgeschoten,’ memoreert Beukers. Hij vergist zich erbij jammerlijk in de naam van de hoogste bestuursrechter.

Beukers pleit voor meer zorgvuldigheid dan het college nu voorstelt. ‘We moeten eerst maar eens meer duidelijk krijgen of het plan het nu wel zal halen.’ Met een motie stelt hij voor dat het college eerst met meer onderzoek naar andere inbreidingslocaties komt. ‘We willen de bouwfasen graag aandachtig volgen,’ zegt ook Alma Broekmaat (ChristenUnie). Ze kan zich in de oproep tot zorgvuldigheid goed vinden.

Christiaan Buis (CDA) wil wél snel bouwen. Volgens de CDA’er heeft het dorp de nieuwe bevolking nodig. ‘We lopen nu al het risico dat schoolklassen het minimum aantal leerlingen niet halen,’ illustreert hij. Ook Peter Frans Koops (SVP) wil om die reden haast maken met de nieuwbouw. Het is voor de leefbaarheid en de vitaliteit van het dorp,’ zegt hij. ‘De motie van de VVD zal een geweldige vertraging opleveren,’ vindt Abram van Goor (SGP). Ook hij wil door met bouwen.

‘Ik hoop wel dat de heer Beukers bij de goede rechtbank is geweest,’ jent wethouder Menno Nagel als eerste. Als hij bij de Hoge Raad op het Lange Voorhout is geweest, was hij bij een andere zaak dan de onze. Dat was bij de Raad van State op de Kneuterdijk.’ De wethouder is duidelijk in zijn nopjes met deze parate kennis, maar Beukers voelt zich niet op z’n gemak bij manier waarop de bestuurder hem corrigeert.

‘We versnellen zonder zorgvuldigheid in te leveren,’ vervolgt een zelfverzekerde Nagel. Dat staat toch ook duidelijk in het plan van aanpak, meent de bestuurder. In de afgelopen tien jaar zijn alle mogelijke locaties al eens onderzocht en is de huidige de enige mogelijke. Kortom: een groot ‘welnee’.

Broekmaat is niet overtuigd. ‘We willen als raad meer inzicht,’ zegt ze. ‘Als de wethouder later met de onderzoeken naar de raad komt, is de motie overbodig,’ meent Buis. ‘Voorzitter, ik heb behoefte aan een schorsing,’ zegt Beukers dan ineens. Eerder in de tweede termijn had hij van het woord afgezien.

Na tien minuten overleg heeft de VVD’er samen met Broekmaat een amendement geschreven. Het plan van aanpak wordt ermee ontdaan van alle versnellingsmaatregelen zoals het uitblijven van inspraak en het toepassen van de Crisis- en Herstelwet. ‘Dit is spijkers op laagwater zoeken, vindt Koops. ‘Dit gaat te ver,’ voegt een knorrig geworden Buis toe. Maar met ChristenUnie en VVD – vanavond samen goed voor 10 van de 17 zetels – wordt het amendement wél aangenomen. ‘Dan wil ik schorsen,’ zegt Van Goor. ‘Ik weet niet of ik nu wel voor het plan van aanpak ben. ‘Dit is zó contraproductief,’ vindt ook Buis.

Volgens burgemeester Melis van der Groep moet er wel nu over het plan gestemd gaan worden. ‘Ik ga er geen vierde termijn van maken,’ zegt hij. Unaniem stemt men vóór, maar het tandengeknars bij de andere partijen is goed te horen.

Hoewel vast tevreden over de uitkomst, lijken de VVD’ers en leden van de ChristenUnie eveneens niet gelukkig. Wellicht hadden ze óók liever gehad, dat er al in de eerste termijn naar hun zorgen werd geluisterd, in plaats van dat er op vorm overheen werd gewalst. Aan de andere kant, het vertrouwen krijgen in de zorgvuldigheid van een wethouder, komt er ook niet door als raad steeds over z’n schouder mee te kijken.

John Bijl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dirk Koelewijn / raadslid CAP
Beste heer Bijl,



Ter correctie op bovenstaand artikel:



De raad van Bunschoten telt 19 zetels, waarvan 8 voor de CU, 4 voor CDA, 2 voor VVD, 2 voor SGP, 2 voor CAP en 1 voor SVP. Er waren 3 CU-raadsleden afwezig. Bleven over 16 zetels. Bij de stemming stemden CU/VVD voor, samen 7 zetels en steunde ook de CAP (2 zetels) hun voorstel waardoor het kon worden aangenomen. De CAP (lokaal sociaal sinds 1956) maakte hier dus het verschil. Waarvan akte.

John Bijl
Dank, Dirk.



Bij het noemen van de afwezigen had ik begrepen dat er slechts twee leden van de ChristenUnie afwezig waren. Ik laat het artikel aanpassen.
Advertentie