Meer instrumenten om rotte appels aan te pakken
De preventieve instrumenten die politieke partijen en gemeenteraden ebben om niet-integere (kandidaat)raadsleden buiten de deur te houden, worden mogelijk uitgebreid. Dat is afgesproken in het Interbestuurlijke programma (IBP) dat woensdag is ondertekend door onder meer de minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de koepels van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en Waterschappen.
De preventieve instrumenten die politieke partijen en gemeenteraden nu hebben om niet-integere (kandidaat)raadsleden buiten de deur te houden, worden wellicht uitgebreid. De mogelijkheden hiertoe zullen worden verkend. Daarnaast wordt onderzocht of het instrumentarium van burgemeesters en commissarissen van de koning moet worden uitgebreid als sprake is van (aanhoudende) bestuurlijke- of integriteitsproblemen in gemeenten of provincies.
Weerbaarder
Dat is afgesproken in het Interbestuurlijk Programma (IBP) dat woensdag is ondertekend door onder meer minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de koepels van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en waterschappen. De democratie moet weerbaarder worden gemaakt, zo is afgesproken. Decentrale volksvertegenwoordigers en bestuurders moeten beter worden ondersteund.
Ondermijning
‘Binnen gemeenten is er behoefte aan een meer toegespitste toerusting om ondermijning van democratie en bestuur als gevolg van georganiseerde ondermijnende criminaliteit, antidemocratische groeperingen/tendensen en ongewenste buitenlandse inmenging tegen te kunnen gaan’, aldus het IBP. Onder meer is afgesproken om ‘gezamenlijk te investeren in een versterkte bewustwording en kennis over de democratische rechtsorde (wat valt er te beschermen), de genoemde vormen van ondermijning en de manieren waarop zij zich manifesteren (ontwikkeling leergangen met gebruikmaking van wat er al is).’
Integriteitsrisico’s
Burgemeesters en cdk’s pleitten inderdaad recentelijk voor verruiming van het instrumentarium om op te kunnen treden als er integriteitsrisico’s zijn en om ondermijning van het lokale bestuur tegen te kunnen gaan. Zo stelde de Alphense burgemeester Spies medio december namens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters dat burgemeesters wethouders en raadsleden voor ontslag moeten kunnen voordragen als deze een integriteitsrisico vormen. Een derde moet toetsen of die voordracht op voldoende gronden berust. Cdk Remkes (Noord-Holland) pleitte begin dit jaar dat in de strijd tegen ondermijning van het bestuur, volksvertegenwoordigers met criminele banden uit hun ambt gezet moeten kunnen worden. Ook moet het mogelijk zijn om het passief kiesrecht van volksvertegenwoordigers te kunnen intrekken. De minister van Binnenlandse Zaken zou daarnaast, met advies van de cdk, niet-integere wethouders of raadsleden moeten kunnen aanpakken. Ook de Limburgse gouverneur Bovens heeft al meerdere keren aangedrongen op extra instrumenten.
Concrete afspraken
De komende maanden worden de knelpunten die rijk en decentrale overheden in het Interbestuurlijk Programma hebben vastgelegd, en de mogelijke oplossingen, uitgewerkt. In de tweede helft van dit jaar moet dat leiden tot concrete afspraken.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Of gaat dit verder en heeft het ook en vooral met bescherming van landelijke partijen van doen?
Spies, namens het Genootschap der Bokkenrijders (Suske en Wiske) nl. wat een ouderwetse benaming, geeft duidelijk de toezichtfunctie namens het Rijk weer. Maar, Trias Politica, waar hebben we Politie, OM en strafrechter dan nog voor? Gevaarlijke ontwikkeling dus. De Rechtsstaat lijkt niet gediend met dergelijke eenheidsworst die zo van worstenmakers uit Oss afkomstig zou kunnen zijn .
Kijk in meerdere andere landen, politieke tegenstanders worden buien de deur gehouden of uit hun ambt ontzet omdat ze met een simpel of verzonnen vergrijp met justitie in aanraking zijn gekomen of dat zij vermeende criminele banden zouden hebben.
Dan kunnen we de VVD en het CDA ook wel verbieden gezien het aantal bestuurders dat bij die partijen in de fout is gegaan; iedereen in die partijen heeft dus criminele banden.
Misschien toch meer denken aan een referendumsysteem zoals in Zwitserland, daar heeft het volk veel meer het laatste woord en kunnen er minder dingen fout gaan.
PS. En die Minister Ollongren (D66) vertrouw ik voor geen meter.