Advertentie

Misplaatste zuinigheid

Den Bosch herdenkt dit najaar zijn 65-jarige bevrijding en zet de bevrijders uit Wales nog één keer ‘in het zonnetje’. Een erg zuinig zonnetje, vindt fractievoorzitter Paul van der Krabben van Bosch Belang. De bejaarde bevrijders worden ondergebracht bij gastgezinnen en bedrijven kunnen hun overtocht sponsoren.

06 maart 2009

U schaamt zich voor het stadsbestuur?
Ja. En met mij veel Bosschenaren die zich afvragen hoe het gemeentebestuur het heeft kunnen bedenken. Zij hebben ons 65 jaar geleden bevrijd, sommigen leven nog. Wij houden hier eind oktober voor de laatste keer een georganiseerde ontvangst. Dan zeg je toch niet dat de bevrijders uit 1944 hun overtocht zelf moeten betalen? Het is te gênant voor woorden, maar de gemeente gaat inmiddels met de pet rond om het verblijf van een handvol veteranen te bekostigen, zogenaamd om het bedrijfsleven de kans te geven hun betrokkenheid te tonen. Bedrijven kunnen een bevrijder ‘adopteren’. Zo neem je toch geen afscheid?

 

Zit de gemeente financieel dan aan de grond?
Den Bosch heeft een begroting van meer dan zeshonderd miljoen euro. Essent staat op het punt verkocht te worden. Dat levert de stad vierhonderd miljoen op. Die mannen hebben hun leven voor ons geriskeerd en wij gaan als echte Nederlandse kruideniers onze centjes zitten tellen. Ik weet niet of ik verontwaardigd moet zijn of mij moet schamen.

 

Wat zou de gemeente moeten doen?
Niet zo krenterig maar joyeus zijn, zoals het Brabanders betaamt. Den Bosch moet keurig de tickets voor die dertig of veertig hoogbejaarde mannen uit Wales betalen. Het is peanuts voor een gemeente als Den Bosch en het is wel zo fatsoenlijk. De stad moet zijn bevrijders ook niet willen onderbrengen bij gastgezinnen.

 

Ziet u die tachtigers en negentigers al de trap op stommelen?
Den Bosch moet deze mannen een mooie hotelkamer aanbieden en ze van hun natje en droogje voorzien. Dat heb ik het college in een brief met vragen ook voorgesteld.

 

En, heeft het college al gereageerd?
Ze hebben daar een maand de tijd voor. Maar of ze die tijd gebruiken, vraag ik mij af. Ik ben namelijk niet de enige die kwaad is over deze misplaatste zuinigheid. Ze zullen deze schaamtevolle zaak niet een maand boven de markt willen laten hangen. Een burgemeester met een beetje politiek gevoel maakt een groots gebaar. Zolang onze Britse bevrijders worden geholpen, mag hij van mij de held spelen. Doet het college niets, dan zal ik de gemeenteraad tijdens de eerstvolgende raadsvergadering van 17 maart om een uitspraak vragen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre Kisters / voorzitter Stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch
Raadslid Paul van der Krabben van ‘s-Hertogenbosch verwijt de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Stichting October 1944 ’s- Hertogenbosch misplaatste zuinigheid. Hij doelde voornamelijk op het niet betalen van de kosten van overkomst van de Britse bevrijders voor de (jaarlijkse) herdenking van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. De heer Van der Krabben is zich helaas onvoldoende bewust van het geldende gemeentelijke beleid en zoekt liever eerder de publiciteit dan zich te vergewissen van de feiten. Immers, al sinds 1985 (!) organiseren we een tweedaags herdenkingsprogramma mét onze bevrijders en betalen de bevrijders zélf hun éigen reis- en verblijfkosten. Had de heer Van der Krabben zich even laten informeren, dan had hij gehoord dat - in tegenstelling tot die afgelopen 25 jaar - juist dít jaar besloten is de bevrijders van ’s-Hertogenbosch tegemoet te komen in hun reiskosten. Onze bevrijders is al in januari medegedeeld dat zij € 250 tegemoet kunnen zien aan reiskosten. Waarom dan toch een actie rond het bedrijfsleven? Omdat particulieren en bedrijven een grote mate van betrokkenheid tonen bij de herdenkingsactiviteiten, is naar een passende koppeling gezocht tussen de persoon van de bevrijder en een bedrijf of instelling.  Om hen die symbolische betrokkenheid te gunnen, is met de gemeente afgesproken de al beschikbare gelden van de gemeente en Stichting vooral in te zetten voor facilitaire en programma- inhoudelijke onderdelen. Dit maakt de weg vrij voor bedrijven, verenigingen en stichtingen om de concreet gevraagde kleine bijdrage vooral te koppelen aan de overkomst van een bevrijder. Had de heer Van der Krabben even gebeld, dan had hij gehoord dat al besloten was dat - waar deze symbolische geste onvoldoende financiële middelen zou opleveren - de gemeente ‘s- Hertogenbosch en de Stichting, conform de al gedane toezegging aan de bevrijders, de kosten voor hun rekening nemen. Met zijn bijdrage berokkent de heer Van der Krabben onnodige imagoschade aan de stad ’s-Hertogenbosch. Dat is spijtig. Het was daarnaast prettig geweest als we de afgelopen jaren diezelfde (financiële) support van hem hadden gehad, want dat had onze bevrijders flink wat geld bespaard. Dat het idee overigens sympathie oproept bij de samenleving, is inmiddels duidelijk. In korte tijd zijn er al een tiental toezeggingen gedaan. Er wordt hard gewerkt aan een prachtig herdenkingsprogramma voor de stad en de bevrijders. En refererende aan de eerdere woorden van de Britse ambassadeur, wordt de gastvrijheid van ’s-Hertogenbosch – doelend op het (nog) jaarlijks uitnodigen en ruimhartig fêteren van onze bevrijders – bij alle betrokken partijen en bovenal bij de bevrijders als voorbeeld gesteld en geprezen. En vooral voor die laatste groep zullen we dat ook dit jaar weer doen!
Advertentie