Advertentie

‘Stop plaatjes draaien met overheidsgeld’

De OLON, koepelorganisatie van lokale omroepen wil de komende jaren het aantal publieke lokale omroepen uitdunnen naar 50 tot 100 en nieuwe omroepen vormen met een mix van vrijwilligers en professionals.

14 september 2014

Veel lokale publieke omroepen ontstijgen amper het niveau van de plaatselijke etherpiraat. Koepelorganisatie OLON en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleiten voor schaalvergroting.

De OLON, koepelorganisatie van lokale omroepen wil de komende jaren het aantal publieke lokale omroepen uitdunnen naar 50 tot 100 en nieuwe omroepen vormen met een mix van vrijwilligers en professionals. Nu zijn het er nog 283, een derde daarvan kan nauwelijks het hoofd boven water houden.

Opschaling onvermijdelijk
De trend van opschaling is onstuitbaar, stelt Hans Disch, interim-directeur van OLON. Alleen in groter verband – OLON heeft een ‘verzorgingsgebied’ van tussen 100.000 en 500.000 inwoners voor ogen – kunnen de lokale omroepen hun bedrijfsvoering professionaliseren, de (journalistieke) inhoud van programma’s en berichtgeving verbeteren en multichannel werken.

De huidige publieke omroepen zijn volgens Disch te rigide georganiseerd volgens de bestuurlijke kaart van Nederland: ‘Je hebt landelijke, provinciale en gemeentelijke omroepen. Kijkend naar de provinciale omroepen moet je je voorstellen dat de leefwereld van de burgers in Roosendaal echt niks te maken heeft met die van Helmond, terwijl dat toch ook Brabant is.’

Verband decentralisaties en opschaling
Volgens Disch gaat het bij vernieuwing van het bestel niet primair om meer geld, maar vooral om beter organiseren en het delen van (technische) infrastructuur: ‘Alleen als lokale omroepen samenwerken in één streek, kan dat een lokaal toereikend media-aanbod opleveren op radio, tv en internet. Een beetje vergelijkbaar met de decentralisaties, waarbij een gemeente niet in zijn eentje de Wmo of de Jeugdzorg uitvoert, maar dat samen met anderen doet.’
 
‘De ontwikkeling naar streekomroepen raakt door de drie grote decentralisaties en de vorming van regionale organen als de omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s in een stroomversnelling’, constateert Lydia Jongmans, senior beleidsmedewerker van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Steeds meer heerst het besef dat je een zekere schaal moet hebben, wil je professioneel iets kunnen aanbieden.’

Gemeentelijke bekostiging
Met de VNG heeft de OLON inmiddels een convenant gesloten, waarin zij samen de criteria voor een wettelijk verplicht ‘toereikend lokaal media-aanbod’ vaststellen, met dagelijks actueel nieuws op radio, tv en internet. De afspraken tussen OLON en VNG moeten ook een eind maken aan de vele lokale discussies over gemeentelijke bekostiging. ‘Als lokale omroepen slecht functioneren, vinden politici altijd dat die te veel geld kosten,’ weet Bosgra. ‘Maakt niet uit of het om vijfduizend euro subsidie gaat of om vijf ton. Maar afgezet per inwoner is de financiering het laagst van alle soorten publieke omroep; het gaat om dubbeltjes.’

‘Er zijn veel lokale omroepen die behalve amusement geen maatschappelijke meerwaarde hebben, maar wel bekostiging ontvangen van de overheid’, aldus Hans Disch. ‘Iedereen in onze sector die echt de ambitie onderschrijft van wat een publieke omroep zou moeten zijn, vindt dat daaraan een halt moet worden toegeroepen. Het is niet de bedoeling met overheidsgeld plaatjes te draaien voor tante Mien. Dat kan onderdeel zijn van het totale aanbod, maar journalistieke, onafhankelijke informatievoorziening moet de kern zijn.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 17 van deze week.

Reacties: 24

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marien
Bijzonder om te zien dat een (ex) raadslid uit Dronten trots is op het feit dat geprobeerd is de wet aan de laars te lappen... 'k zou zeggen werk aan de winkel in Dronten... Zie hier wat de toezichthouder schreef enige tijd later: In 2010 is het Commissariaat een keer geconfronteerd met een gemeenteraad die weigerde een advies uit te brengen. Na ontvangst van de adviesaanvraag berichtten burgemeester en wethouders dat de raad besloten had om af te zien van advisering. Daardoor bleef de bekostigingsplicht buiten beeld, omdat zonder advies over de representativiteit door het Commissariaat geen besluit kon worden genomen over de aanvraag van de media-instelling voor een aanwijzing. Het Commissariaat heeft burgemeester en wethouders erop gewezen dat als de raad nalaat om de door een bijzondere wet gevorderde medewerking te verlenen, zijzelf daarin moeten voorzien. Burgemeester en wethouders hebben daarop alsnog het benodigde advies gegeven.



jan rietman / oud-journalist, medewerker lokale omroep
In alle discussies tot nu toe over de lokale omroep, opgeschaald tot streekomroep, mis ik een belangrijk element, namelijk wat nu precies een lokaal toereikend media-aanbod is. Natuurlijk, er zijn criteria en die zijn zodanig geformuleerd dat er op zijn minst een professionele, dus betaalde (journalistieke) kern zou moeten zijn. Alleen dat laatste al pleit voor opschaling, omdat bekostiging anders onhaalbaar wordt. Voor mijn gevoel moet met name het element "toereikend" niet van de aanbodkant, maar juist van de vraagkant worden benaderd. Waar zitten burgers op te wachten, welke omvang, vorm en schaal van informatievoorziening, hoe kleinschalig moet je zijn om op adequate wijze de informatie die aan burgers in een democratisch bestel zou moeten worden aangeboden, ook daadwerkelijk te kunnen aanbieden ?

Toen kranten nog intensief berichtten over de lokale overheid, was er geen vraag, maar een vanzelfsprekendheid. Kranten hebben die mogelijkheden niet meer, hebben in veel gemeenten zodanige dekkingspercentages dat ze niet meer relevant zijn en het daardoor ontstane informatiegat wordt (nog) niet opgevuld door lokale omroepen en sociale media. Over dat probleem zou de discussie van het lokaal toereikend media-aanbod mijns inziens moeten gaan. Vraaggericht vanuit de behoeften van burgers en de wensen van overheden die graag betrokken en geïnformeerde burgers zouden willen zien. Zeggen ze. En uiteraard komt er op een moment de vraag: wat kost dat, en vooral: wie gaat het betalen ? Op voorhand meld ik maar vast dat democratie een duur systeem is.
Paul Hart
Het concept van 'lokale omroepen' heeft niet gewerkt, en gaat ook niet werken. Zoals ook de belangstelling voor lokale en regionale pers afneemt, zal dat bij regionale en lokale omroepen niet veel anders zijn. Niet verbazingwekkend als je het afgrijselijke amateurisme er ook nog eens bij optelt.



Als iets niet werkt moet je er mee ophouden: geen geld meer insteken, niet langer aan een dood paard trekken. Als zelfs OLON zèlf en VNG dat constateren moet er niet meer in geïnvesteerd worden.



Dat OLON tòch wil investeren in een nieuwe amateuristische ramp komt omdat zij daar belangen bij heeft, net als VNG. Dat is niet het belang van de (lokale en regionale) gemeenschap, dat is unverfrohren eigenbelang.



Ik zeg: radikaal kappen met regionale en lokale omroepen.
Piet van der Vooren / Redacteur De Teylinger
De belangstelling voor de lokale pers neemt beslist niet af, integendeel. Uit eigen ervaring weet ik dat juist lokaal gerichte media zich mogen verheugen in een grote populariteit van lezers en luisteraars. Bovendien zijn deze media van essentieel belang voor een goed functionerende lokale democratie.
Hans / afdelingsmanager
Het lijkt mij ontzettend simpel: als zo'n zender zichzelf niet kan bedruipen, is ie niet levensvatbaar en houdt het op. Net als bij gewone bedrijven.
HL de Lange / Privé-reactie
Lokale omroepen zijn tientallen jaren geleden in het leven geroepen om illegale zenders te legaliseren en daarmee de vele storingen voor het vliegverkeer, de hulpdiensten en het OV een halt toe te roepen. Die situatie is nu heel anders: iedereen kan vrijwel gratis via Intenet een eigen radiozender beginnen en bijvoorbeeld de hulpdiensten zijn overgeschakeld van anologe naar digitale communicatoe (C2000 en P2000). Lokale omroepen via de ether zijn uit de tijd!
Anoniem / Bezorgde burger
Als 'iets' zichzelf niet kan bedruipen en dan maar opgedoekt zou moeten worden, zou dat ook flinke gevolgen hebben voor de Nederlandse TV.



We zouden dan alleen nog kunnen kijken kijken naar BN'ers die in het water springen, op een eiland zitten, over hindernissen glijden of op vakantie gaan.



Dan gelijk maar de gehele radio en TV afschaffen en alleen 'on demand' kwaliteit luisteren en kijken via het internet. Misschien is het dan toch niet zo'n gek idee.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Zowel Van der Vooren als Beleidsadviseur Anoniem hebben hun punt. Geen geld, geen uitzending. Simpel.
chris zeevenhooven / voormalig zakelijk leider rtv Arnhem
Lokale omroep kan een zeer grote meerwaarde hebben als er voldoende schaal is om programma te maken en te beluisteren. De lokale overheid moet veel meer gebruik maken van de kracht van lokale omroep zeker nu de decentralisaties ingevoerd worden en taken van lokale overheden groter wordt. De lokale omroepen moeten professioneler worden en veel meer informatie geven en zaken duiden. Met name ook op lokale TV. Samenwerken met regionale PO ligt voor de hand. Het moet echt kwalitatief beter!! Dus eens stop gesubsidieerd plaatjes draaien.
Niels / Ambtenaar
Wat mij steeds vaker opvalt is dat het algemeen belang vanuit een bedrijfsmatige invalshoek wordt geanalyseerd. Maar daarmee doen we het algemeen belang tekort. Als we er allemaal van overtuigd zijn wat het inhoudelijke nut is van uitzendingen op lokaal niveau, dan mag dat belastinggeld kosten. Als we de meerwaarde niet zien, dan mag het opgedoekt worden. Maar niet omdat het meer kost dan het oplevert, zoals sommige reageerders aangeven. Gaan we dan ook mensen in de langdurige zorg van het leven beroven, omdat ze meer kosten dan ze opleveren?
Mr R.M. Dalmijn
Goedemorgen ,

Ik ben in Maastricht bevoorrecht met een drietal lokale en regionale omroepen. Zij voorzien mij van nieuws om de hoek van de voordeur dat ik nergens anders tref. In een participerende samenleving waar de burgers dichterbij de gemeente en haar medewerkers komen lijkt mij dat een prachtige en noodzakelijke service. Daarnaast wordt de lokale omroep steeds meer een drager van lesmateriaal en vorming in brede zin. Daarnaast geeft het een ontspannende kijk op de eigen leefgemeenschap welke cohesie en aanraakbaarheid bevordert. Ik zie duidelijk ruimte voor een publieke functie en lees in de diverse jaarverslagen een groeiende belangstelling. Veel succes dus.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@ Dalmijn: als de lokale omroepen zichzelf financieren: geweldig! Maar nogmaals: geen geld, geen uitzending, en zeker geen gemeenschapsgeld. Misschien donateurs?

De regionale worden al via het belastingsysteem door ons voorzien. .
Paul / projectleider
Lokale omroep, goh bestaan die dan nog? Ik ben in ieder geval een burger die dat allemaal mist (mis ik iets?).



Ik snap best dat burgers geïnformeerd moeten worden, maar moet dat nu persé via gesubsidieerde zenders? Ik vraag me af of je de mensen ook genoeg bereikt...
Christiaan Gijtenbeek / Adviseur techniek en media
Lokale omroepen een kans geven commercieel verder te laten gaan. Ruimte bieden in de ether voor lokale commerciële radio. En dan geen Radio NL constructies. En community radio gedoseerd toestaan zoals dat ook in Canada en Nieuw Zeeland het geval is. Groeperingen en minderheden kunnen dan hun stem laten horen. Zoals bijvoorbeeld Radio De Vrijekeizer en een Nederlandstalige dialect zender in de Achtethoek. En waar behoefte aan is, overleeft vanzelf wel.
Peter Berendsen / Directeur Regio Omroep Optimaal FM en media initiatiefnemer van het Regionale Mediacentrum Achterhoek
Ben het helemaal eens met de ingeslagen weg, om via een publieke weg, zonder de commerciële mogelijkheden links te laten liggen, het bieden van een regionaal multimediaal platform waarop overheden, instellingen, bedrijven, verenigingen, onderwijs en inwoners elkaar op de hoogte kunnen houden, elkaar kunnen ontmoeten, zichzelf kunnen promoten en niet in de laatste plaats op objectieve wijze worden geïnformeerd over nieuws en actualiteiten. Om dit te kunnen bereiken spelen we naar buiten een proactieve rol op diverse maatschappelijke gebieden, waarbij een betrouwbare mediapartner van goede kwaliteit zijn. Intern bereiken we dit door het stimuleren van creativiteit, het talent en professionaliteit van al onze medewerkers binnen een motiverende werkomgeving in een resultaatgerichte, en winstgevende onderneming, dit in combinatie met andere media typen, onderwijs (ROC), en innovatie.
M. Glorie / Medewerker lokale omroep (op pers. titel)
Lokale omroepen spelen een rol van betekenis. Als lokale omroep zijn wij als enige in de raadszaal aanwezig om verslag te doen van de besluitvorming daar. Regionale omroepen of kranten komen alleen als de coalitie valt/dreigt te vallen.

Dat terwijl de gemeente steeds meer taken krijgt, en de media de taak hebben om de politiek te controleren.



Om het plan van de OLON te laten slagen en nieuws dicht bij de burger te brengen, moeten we van het taboe af dat de provinciale omroep heilig is. Hef maar op, de leefomgeving van iemand uit Oss strekt zich niet uit tot Bergen op Zoom en iemand uit Den Helder maakt het niet zoveel uit of er bijvoorbeeld een cavia is ontsnapt in Hilversum.

Met vijftig regionale omroepen is de nieuwsvoorziening goed geborgd en voelt men zich verbonden met die omroep.
Ron / adviseur
Elke medewerker van 'n lokale of regionale omroep zal beweren dat deze omroepen een spilfunctie hebben in de gemeenschap. Argumenten zijn doorgaans dat zij verslag doen van raadsvergaderingen, plaatselijke evenementen verslaan, etc.

De vraag of een lokale omroep nodig is, kan volmondig met nee worden beantwoord.

Tot vandaag wist ik niet eens dat onze lokale omroep nog bestaat. Een snelle enquête onder mijn kennissen leerde mij dat ik niet de enige ben!
M. Glorie / Medewerker lokale omroep (op pers. titel)
Beste Ron,

Natuurlijk heeft het een hoog 'wij van wc-eend adviseren wc-eend' gehalte wat ik schreef, daarom heb ik erbij gezet dat ik bij een lokale omroep werkzaam ben.



Ik vind, en dat schreef ik ook, dat het publieke omroepbestel zoals dat nu bestaat anders moet worden ingericht. We hebben de NPO in Hilversum en direct daaronder zouden de regionale omroepen nieuwe stijl moeten vallen. Mensen zijn geïnteresseerd in wat er om de hoek gebeurd en zijn benieuwd naar de resultaten van de lokale sportverenigingen.

Wij van de lokale omroep moeten de gemeenschap van dit soort informatie te voorzien. Ik doe dat op vrijwillige basis, maar om professionaliteit en continuïteit te waarborgen, zou elke organisatie daarvan af moeten willen. Dat kan dmv schaalvergroting, waarmee voorop moet staan dat de nieuwsvoorziening ook voor de kleinere gemeenschappen blijft bestaan.



Ik denk oprecht dat een lokale omroep noodzakelijk is voor de informatievoorziening over gemeentelijke zaken.
True
"onafhankelijke" informatievoorziening met overheidsgeld..nog meer linkse NPO indoctrinatie..beter van niet.
A. Maris / Raadslid Dronten
In Dronten hebben we als getracht de lokale omroep, qua bekostiging door de gemeente, buiten de deur te houden. Reden was ondermeer dat Omroep Flevoland op de schaal van een provincie met zes gemeenten ook voldoende aandacht geeft aan het plaatselijke geluid. De nu voorstelde opschaling biedt perspectief. Eén lokale provinciale omroep bekostigd uit maatschappelijke middelen is in deze provincie voldoende.
Björn / Marketeer (en bestuurslid lokale omroep)
Media spelen een fundamentele rol in onze democratie. Ze zijn een bron van informatie en bieden ruimte voor meningsvorming en debat. Met de verschuiving van taken en verantwoordelijkheden naar gemeenten ligt hier, nog meer dan voorheen, een taak voor de publieke lokale omroep. Regionale media hebben het zwaar (zowel print, als radio en TV), maar de belangstelling voor nieuws van dichtbij blijft. Lokale omroepen bieden door de beperkte financiële middelen vaak onvoldoende kwaliteit, maar kunnen wel degelijk van toegevoegde waarde zijn. De titel van het artikel slaat de plank mis en doet de goed functionerende lokale omroepen ernstig tekort. Natuurlijk zijn er lokale omroepen die weinig meer doen dan plaatjes draaien en die geen invulling geven aan hun journalistieke rol. Daar staan goed functionerende lokale omroepen tegenover, omroepen die volop (online) aanwezig zijn, met goed bezochte nieuwswebsites en participerende inwoners. Met grotere ‘lokale’ omroepen en de beoogde mix van professionals en vrijwilligers vullen lokale omroepen straks het gat op dat ontstaat doordat regionale media (omroepen en kranten) onvoldoende in staat zijn het nieuws van dichtbij te brengen en in te spelen op de behoefte van de consument.
Niels / Ambtenaar
"Afhankelijke" informatievoorziening met privaat geld....nog meer armoe in de ether....beter van niet.
M. de Vries / Communicatieadviseur
Natuurlijk zijn media onmisbaar in een democratie. Financiering door de overheid waarop zij een kritische kijk moeten houden, is dubieus. Maar nog dubieuzer is hun bereik, of vaak juist gebrek daaraan: in mijn woonomgeving val ik in het verzorgingsgebied van - minstens - drie lokale en regionale omroepen.



De twee regionale omroepen hebben nog enig bereik, maar één van de twee mist meestal het kwaliteitsniveau om de overheid kritisch te blijven volgen.



De meest lokale omroep in mijn omgeving is vooral goed in het doorplaatsen van (gemeentelijke) persberichten en weekendsport. Weinig bereik, weinig kwaliteit en weinig kritiek.



Op het grensgebied van twee grotere regionale collega's betwijfel ik of de lokale zender bestaansrecht heeft, zelfs als rampenzender.
Bert
Brunel: "nog meer linkse NPO indoctrinatie" Uw reactie lijkt er op dat u een dictatuur wilt in Nederland. Iedereen die niet uiterst rechts is, is links. Tussen zwart en wit zitten -tig tinten grijs. Democratie is het laten bestaan van alle meningen en kritische vragen stellen aan een ieder als journalist. Dat is progressief. Progressief is voortschrijdend, dus niet stilstaan, stilstand is achteruitgang en dit is conservatief, maar niet rechts, progressief en conservatief zijn niet links of rechts, maar kunnen in iedere stroming voorkomen. Als je de samenleving op een vernieuwende manier wilt verbeteren ben je al progressief, vanuit welke achtergrond dan ook.
Advertentie