Advertentie

'Totale lockdown werkt in Lombardije´

Vice-president Fabrizio Sala van crisisgebied Lombardije zegt dat het beleid werkt. ‘Onze eerste rode zone was Codogno en daar zien we net als in Wuhan een daling van het aantal gevallen. Het zijn internationale voorbeelden dat een totale lockdown werkt. Het is cruciaal om de uitbraak onder controle te krijgen.´

19 maart 2020

Een totale lockdown werkt na Wuhan in China ook in Italië, zegt vice-president Fabrizio Sala van crisisgebied Lombardije.´Lombardije maakt de ergste gezondheidscrisis sinds de Tweede Wereldoorlog door. Harde maatregelen zijn absoluut nodig om het virus onder controle te krijgen.’

Het beleid werkt, zegt Sala. ‘Onze eerste rode zone was Codogno en daar zien we net als in Wuhan een daling van het aantal gevallen. Het zijn internationale voorbeelden dat een totale lockdown werkt. Het is cruciaal om de uitbraak onder controle te krijgen.´

Contact vermijden
Sala zegt niet te weten hoelang deze situatie en de lockdown gaan duren. ‘We hebben de mensen in Lombardije gelijk gevraagd binnen te blijven en de regering heeft dat ook een week geleden per decreet bepaald voor heel Italië. Mensen moeten sociale contacten vermijden, zich niet verplaatsen en waakzaam zijn om verspreiding te voorkomen. Mensen moeten alleen naar buiten gaan voor werk of gezondheidsredenen.´ Dat gebeurt niet overal in Europa: de Duitse radio waarschuwt dat je niet gezellig met een krat bier met zijn allen langs de Rijn kunt liggen.

Verzadiging
Afname van het aantal patiënten is nodig, zegt Sala. Dit om de druk overladen intensive care units in de ziekenhuizen te verlichten. En daar neemt het aantal patiënten nog steeds toe. Aan het begin van de uitbraak waren er 724 plaatsen, nu 1200. Er wordt in Lombardije hard gewerkt om de meest drukke ziekenhuizen te ontlasten. En die nood zorgt voor een steeds nauwere samenwerking. Volgende week is naar verwachting een nieuw ziekenhuis gereed voor COVID19 patiënten. Op die manier hoopt de regio een complete verzadiging van de ziekenhuisbedden te voorkomen.

Overheidsdiensten
´De veiligheid is belangrijk, er is een speciale crisiseenheid geïnstalleerd aan het begin van de crisis. Daarmee kunnen we iedere omstandigheid aan. We kunnen veiligheid en essentiële overheidsdiensten aan de burger garanderen. Van onze veiligheidsdiensten horen we dat de burger uitgaansverboden respecteert. Ze houden zich aan de nieuwe regels.´

Hiermee veegt Sala toch een paar gegevens onder het tapijt. In een week hielden van de 1 miljoen gecontroleerde mensen zich 43.000 niet aan de regels. Dinsdag alleen al zijn 187.455 mensen gecontroleerd. 8089 hielden zich niet aan de regels. Ook werden 154 bedrijven gecontroleerd en er zijn er 33 gesloten. 


Europese fondsen
De economische gevolgen zijn intussen enorm. De waarde van de bedrijven is met 25 procent gedaald ten opzichte van de driejaarlijkse periode van 2017-2019. ´We hebben de Europese Unie om steun gevraagd.´ Voor die steun is nog geen groen licht maar in Brussel lijken alle seinen op groen te staan om dat snel rond te krijgen. De eurogroep va ministers van Financiën is al akkoord met extra Europese fondsen. Ook het Europees Parlement komt met een spoedprocedure zonder amendementen. ´Met de juiste hulp komen we er wel´, zegt Sala. Maar hij erkent ook dat Lombardije er nog niet is. ´We werken non-stop om deze noodtoestand onder controle te krijgen.´

En dat is nodig ook. Rond 9 maart leek het alsof er een trendbreuk was van het aantal infecties. Daarna groeide het weer exponentieel door. De cijfers in Italië: 28.710 patiënten, 2978 doden. Genezen: 4025. Iets meer dan het aantal doden. Totaal: 35.713 gevallen. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dieuwe / adviseur
Het zal me niet verbazen dat Nederland uiterlijk zondagavond ook op slot gaat.
H. Wiersma / gepens.
Dit betekent dat de verhouding tussen het aantal doden en het aantal patiënten in Italië op ca. 8,34% ligt. Nu komt Nederland er derhalve nog genadig af, maar wat is de stand over één of twee weken?
henk
De lockdown in China heeft gewerkt. De mensen zijn daar gehoorzamer dan wij in Europa en zeker in Nederland. Gewoon gaan skiën in OOstenrijk, of de kroeg in, of lekker blijven reizen....... hier hebben we daar geen boodschap aan en dus zal een lockdown nodig zijn. Liever. Nu dan morgen.
Keijzer
Je zag bij de VRT, de expert daar bij De Afspraak, die bijna dagelijks aan tafel zit bij dit vergelijkbaar programma met Nieuwsuur, de groepsimmuniteit van premier Rutte ernstig bekritiseren en daarbij nam hij zelfs middeleeuwse toestanden in de mond.



Een presentator vergeleek de situatie van Nederland met die van BE en hoe slecht NL het niet deed met het oog op de aantallen. Die expert was nog wel fair, om daarop te melden dat NL 6 miljoen bewoners meer heeft. Inmiddels lopen de opnames en overlijdens in BE ook flink op.



Het is maar hoe je het verhaal over groepsimmuniteit wil interpreteren. Het was al duidelijk, dat alles draaide om de toevloed naar intensieve zorg behapbaar te houden en te voorkomen dat kwetsbaarste/kwetsbare mensen, zoveel als mogelijk, daar niet terecht gaan komen.



Het is dan wel heel erg, dat nog zoveel mensen, toch niet serieus genoeg met hun eigen veiligheid omgaan en met die van anderen dus ook niet. Je ziet, hoe mede door dit gedrag, ook weer andere patiënten, met ernstige aandoeningen, langer moeten wachten op behandeling, omdat ziekenhuizen afschalen t.a.v. de gangbare zorg, t.b.v. Corona patiënten. Dat zou voor iedereen toch een morele kwestie moeten zijn om dan vooral burgerschap te tonen!



De hele dag - en zeker de praattafels op t.v. in de avond - ging het tot gisteren alleen over Corona en hetzelfde wordt in feite steeds verteld over de stand van zaken m.b.t. deze verschrikkelijke pandemie.



Deze hopelijk op veel vlakken een wake-up call gaat betekenen en tevens voorgoed roeren omgaan.



Als gesteld wordt, dat 60% van de bevolking immuun moet worden, om dit virus duurzaam te bedwingen en een vaccin, naar ik verneem, dit jaar niet beschikbaar zal zijn, dan kun je discussies blijven houden over lockdown, of niet, met aan beide kanten begrijpelijke argumenten.

Wellicht zullen er sneller medicijnen komen, die de geïnfecteerde mensen kan helpen de ziekte niet te laten verergeren en ondertussen lockdown.

Een lockdown eist ook haar tol, als dat lang gaat duren. Wat is de grens daarvan? Hoeveel langer duurt dan die uitfacering rondom dat virus?



Ik vrees, dat het buiten DE primaire zorg, om de belasting op de ziekenhuizen met dit Coronavirus, maximaal te beperken, het totaal aantal opnames en overlijdens niet uit elkaar zal lopen per miljoen inwoners, in de meer noordelijk gelegen Europese landen. Ga je het per maand, of per jaar vergelijken, qua verschil tussen lockdown of niet, krijg je natuurlijk wel de verschillen.



Ik begrijp trouwens niet goed waarom de buurtsupers en/of buurtwinkels in omgeving van ziekenhuizen en instellingen, geen bestellingen opnemen voor zorgpersoneel etc., zodat die dit na hun dienst kunnen afhalen (of gratis bezorgd) en die mensen niet voortdurend misgrijpen, tot de bevoorrading en vraag weer in balans zijn en burgers daarop vertrouwen, al is het wel goed om 1x per week boodschappen te doen, of 1x in de 14 dagen als dat kan, om volume aan mensen te verminderen in die winkels.
Keijzer
Waarom bevordert de overheid niet dat mensen zelfgemaakte mond/neus bedekking maken. Hoe moeilijk kan dat zijn? Dit voor mensen die toch naar winkel moeten of toch onderweg moeten zijn?



Op you tube laat een oudere meneer zien dat je met keukenpapier, een nietapparaat en 2 elastiekjes al iets kan maken.



Een stuk kantoen met 2 zijzomen en lint erdoor of elastiek en klaar is Kees. Kun je gewoon wassen steeds. Zijn mensen zulke kuddes dat men zich geneert om daarmee te beginnen? Of zo nonchalant en naar hun perceptie onaantastbaar? Teveel in elk geval onverantwoordelijk voor zichzelf en anderen.



Het moge duidelijk zijn, dat door de maatschappelijke revolutie in de jaren 60 van de vorige eeuw, de bevolking zich beduidend minder van gezag zijn gaan aantrekken. Maar als het gezonde verstand en verantwoordelijkheid, ook voor een te groot deel is ingeboet daarbij, was - en is nu des te meer - hoogst verontrustend.
Advertentie