Langzaam leiderschap bepleit
Ambtenaren, bestuurders en politici moeten zich een nieuwe manier van denken en bewustzijn eigen maken om de potenties van hun gemeente ‘wakker te schudden’.
Blauwdrukken en planning zijn immers niet meer van deze tijd. Bestuurlijk en ambtelijk Nederland moet toe naar het ‘vierde-ordedenken’: een nieuw bewustzijn dat moet leiden tot andere onderlinge verhoudingen, leiderschap en sturingsmechanismen. Dat betogen de Schiedamse gemeentesecretaris Jan van Ginkel en co-auteur Frans Verhaaren in hun boek De Wakkere Stad. In het boek wordt beschreven waarom en hoe bestuurders en ambtenaren de oversteek kunnen maken van ‘daadkrachtig op hun handen zitten’ naar ‘langzaam leiderschap’.
‘Gemeenten sjouwen zich bijna een breuk met de drie grote decentralisaties en de gelijktijdige bezuinigingen. Maar daar zal de schone slaapster niet wakker van worden. Langzaam leiderschap bij burgers, overheid en professionele instellingen, dat is de prins op het witte paard, die de steden de verlossende kus kan brengen’, schrijven Van Ginkel en Verhaaren in hun inleiding. Organisatorische systemen raken uit balans, voorspelt het duo. ‘Structurele onzekerheid is de enige zekerheid die nog overblijft. Het is dan de kunst om verstandig met die onzekerheid om te gaan, om met wijsheid in chaos en turbulentie te kunnen zoeken’, aldus Van Ginkel en Verhaaren. ‘Het enige houvast bij dat koers zoeken is volgens ons het bewust ontwikkelen van leerontwerpen.’
Werken aan de wakkere stad - Langzaam leiderschap naar gemeenschapskracht is verschenen bij Vakmedianet. Prijs: 27,50 euro.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.