Advertentie

Krappe deur gaat Emmen veel kosten

Het gemeentehuis van Emmen moet worden aangepast. Het gebouw heeft onder meer te krappe draaideuren. Volgens de gemeente gaan de aanpassingen 250 duizend euro kosten. Dit lijkt op het eerste gezicht niet gek, maar het gemeentehuis is 2 jaar geleden al voor maar liefst 18 miljoen euro verbouwd.

19 juli 2010
Aanpassingen
Fractievoorzitter van Wakker Emmen, René van der Weide is erg verbaasd en heeft het College van B en W vragen gesteld. Volgens hem gaat de verbouwing 500 duizend euro kosten. Hij wil weten of er fouten zijn gemaakt, door wie en of ze voorkomen hadden kunnen worden. ‘Er moet toch ergens een fout zijn gemaakt als er nu ineens weer een half miljoen euro nodig is voor aanpassingen.’

Verbouwing
Volgens Woordvoerder Gerjan Grevink van de gemeente Emmen is het verhaal van een half miljoen een heel eigen leven gaan leiden: ‘Het gaat om 250 duizend euro. We hadden tijdens de verbouwing twee jaar geleden al een half miljoen gereserveerd voor aanpassingen die we na gebruikerservaringen konden doen. We hoorden van bezoekers en medewerkers dat mindervaliden niet goed door de draaideur van de ontvangstruimte kunnen, dus die willen we nu gaan aanpassen. Maar het is Van der Weides goed recht om daar vragen over te stellen.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Baijer / adviseur overheden
Deze fout herken ik uit een andere gemeente waar het vervangen van een ondergedimensioneerde tourniquetdeur ook al ernstig meer gekost heeft.

Gemeenten zouden hun kennis over het nieuw bouwen van gemeente- en andere utiliteitsgebouwen beter eens bundelen. Iedereen vindt het wiel opnieuw uit. Over heel Nederland worden heel wat gemeentehuizen en andere kantoorgebouwen nieuw gebouwd vanwge de gemeentelijke herindelingen en de prestigedrang van bestuurders. Maar ook vanwege de hogere eisen aan het gebruik (bouwbesluit en arbo).
Koop de bouwplannen eens centraal in zou ik zeggen, dat bekort het bouwproces aanzienlijk. Een zogenaamd 'ladenplan' noemen bouwkundigen dat, geloof ik. Succes met uw voordeel daarvan.
Sandra / adviseur
Natuurlijk goed plan om ervaringen te bundelen. Maar heeft de aannemer hier ook geen rol en (en zou die niet ook moeten opdraaien voor aanpassing?)? Die moet toch weten wat goede maten zijn voor een draaideur of ben ik nou simpel?
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Sander

Je bent niet simpel. Maar als een gemeente wil dat een aannemer hierover nadenkt, dan moet die gemeente in de aanvraag voor offerte & bijbehorende besprekingen melden dat het gemeentehuis goed toegankelijk moet zijn voor rolstoelgebruikers en andere mindervaliden.

De vraag is of de gemeente Emmen die nogal voor de hand liggende wens geuit heeft. Ambtenaren hebben toch ook hersens?

Maar goed, een aannemer die een knip voor de neus waard is, zou dit onderwerp natuurlijk ook zelf naar voren brengen en de gemeente vragen naar haar wensen op dit punt.

Waarschijnlijk heeft de gemeente vooral aan een spannende uitstraling gedacht, en de aannemer vooral aan geld. En zijn ze de gebruikers een beetje vergeten.

Heel terecht dat Wakker Emmen daar nu vragen over stelt. Wie was er binnen de gemeente verantwoordelijk voor dit debacle? Dat zullen ook burgers in Emmen willen weten, die elk jaar gemeentebelastingen betalen.
Martin
Hoe ziet dat gemeentehuis er nu uit... even googlen... Ik zie een draaideur en een lange glazen (gecomparimenteerde) pui... Ach, hoeveel zou het kosten om twee van die glazen compartimenten vlakbij die draaideur te vervangen voor een riante glazen deur... 25 duizend op z'n best... of zou die ervaren architect van Drenthea, die dit soort fouten nooit zou maken, hier dan weer bezwaar tegen gaan inbrengen....
Advertentie