Advertentie

Kraken mag in Zaanstad

De gemeente Zaanstad ziet geen reden kraken aan te pakken. De gemeente heeft geen kraak- en leegstandbeleid en werkt niet mee aan ontruiming als die leidt tot leegstand. ‘Op voorhand is er geen reden om van dit uitgangspunt af te wijken’, laat burgemeester Geke Faber de gemeenteraad weten.

23 december 2010

Strafbaar 
B en w gaat ook geen leegstandsverordening maken om de leegstand van gebouwen (niet-woningen) aan te pakken. In Zaanstad zijn circa 27 panden gekraakt, waarvan 15 woningen.

De vraag is of de gemeente in strijd handelt met de Wet kraken en leegstand, die per 1 oktober 2010 inwerking is getreden. Deze wet stelt het kraken van woningen en gebouwen strafbaar en beoogt leegstand tegen te gaan. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie kan de wet niet terzijde worden geschoven. Onlangs zijn ook Kamervragen gesteld over handhaving van de wet. Faber wil geen commentaar geven op haar notitie.

Leegstandsheffing
Een leegstandsverordening voegt weinig toe aan het bestrijden van leegstand, meent Faber. Er zijn al genoeg instrumenten om leegstand beheersbaar te houden, zoals brandveiligheidstoezicht en anti-kraakbewoning. Bovendien betekent een verordening dat de gemeente belast wordt met extra werkzaamheden, waarvan maar de vraag is of ze opwegen ‘tegen het naar verwachting beperkte rendement’. Het kraakverbod en de strikte handhaving daarvan kan leiden tot extra leegstand, vandalisme en verloedering. De G4 hebben al diverse keren gepleit voor een effectiever instrument: het fiscaal onaantrekkelijk maken van leegstand door een leegstandsheffing. Ook de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten is daar voorstander van.

Geen juridische gevolgen
Volgens Faber heeft het niet wijzigen van het huidige gemeentelijke kraak- en leegstandbeleid geen juridische gevolgen. ‘Het niet vaststellen van aanvullende regelgeving d.m.v. een leegstandsverordening is op geen enkele wijze van invloed op de strafbaarstelling van het kraken en de mogelijkheid om kraakpanden te ontruimen als daartoe in de gezagsdriehoek wordt besloten.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan de Opinieman
Wat moet NL toch met types als Faber? Overal te licht bevonden en gebleken, maar met geen ander wapenfeit dan een partijkaart & de juiste vrienden in het pluche blijven en wetgeving blokkeren. Verdwijn toch eens.
r van den hoff / directeur
Wet is wet en ga die nu eens gewoon handhaven. Wet- en regelgeving naast je neerleggen als bestuurder is het tonen van minachting voor onze democratie! Schandalig.
lex broere / fotograaf
Eindelijk een burgemeester met gezond verstand. Er zijn in dit land ongeveer 350 gebouwen gekraakt, terwijl er zo'n veertien miljoen vierkante meter aan kantoren, woningen, bedrijfs- en winkelruimte leegstaan. 14.000.000 m2. Krakers bedreigen terwijl keiharde speculanten wegkomen met een staaltje symboolwetgeving. Pak de echte problemen aan, doe iets aan die leegstand. Geke Faber heeft het door!
Janneke
@hoff De gemeente maakt die verordeningen die het in belang van de gemeente nodig acht. Deze gemeente acht een leegstandsverordening niet nodig. Dat mag.
criticus
@ van den hoff.
Handhaving is een wettelijke plicht, die makkelijk naast zich neer gelegd kan worden. Dat wordt dan gedoogbeleid genoemd. Drugsbeleid is het bekendste voorbeeld ervan....
Advertentie