bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

3 vragen aan sociaal ondernemer ‘Fun Forest’

3 vragen aan sociaal ondernemer ‘Fun Forest’. Over de samenwerking met de gemeente

27 juli 2021
sociaal-ondernemer.png

Over de samenwerking met de gemeente

Succesvolle partnerships tussen gemeenten en sociaal ondernemers helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Echter in onze dagelijkse praktijk als adviseur voor beide partijen, ervaren wij dat het samenwerken tussen gemeenten en sociaal ondernemers nog niet vanzelf gaat.

Dit blijkt ook uit o.a. het onderzoek ‘Zicht op Duurzame Samenwerking’ van PwC en is één van de directe aanleidingen voor het ontstaan van de City Deal Impact Ondernemen. Gemeenten spreken vaak een andere taal en sociaal ondernemers hebben moeite om zich te oriënteren binnen het gemeentelijk apparaat. Dit is jammer, want juist gemeenten en sociaal ondernemers streven vaak dezelfde maatschappelijke doelen na en kunnen door samen te werken hun impact vergroten en verduurzamen.

De eerste in de reeks is sociaal ondernemer David Balhuizen van Fun Forest. Een sociale onderneming die impact maakt door mensen in bomen te laten klimmen. Hoe dan? Dankzij een bezoek aan de klimparken van Fun Forest kunnen zij jonge mensen, die het moeilijk  vinden om werk te vinden, een plek bieden binnen hun team. Zij kunnen groeien, zelfvertrouwen ontwikkelen en krijgen zij een positieve blik op de toekomst om bijvoorbeeld een studie te gaan volgen of te re-integreren in de arbeidsmarkt. Hoe meer bezoekers, hoe meer banen, hoe meer impact.

In Den Haag zijn we al zeven jaar in gesprek om een klimpark van de grond te krijgen.

Welke hobbels ervaar je in het algemeen als sociaal ondernemer?

“Wij werken in de publieke ruimte en dus ook veel met gemeenten. Vergunningstrajecten kunnen dan uitdagend zijn. In de Gemeente Den Haag zijn we al zeven jaar gesprek om een klimpark van de grond te krijgen. Uiteraard heeft men de mondvol over het omarmen van sociaal ondernemers, maar ik mis actiegericht denken. De samenwerking verschilt wel heel erg per gemeente. In bestuurlijke lagen zie ik veel verschil tussen wat verschillende afdelingen willen. De mandaten sluiten niet aan. Maar goed, daar geef ik niemand de schuld van.”

Welk probleem los je op voor de gemeente?

“Wij dragen bij aan het beleid en programma invulling van de gemeente, zoals bijvoorbeeld het uit het isolement halen van jongeren. De corona crisis heeft een grote impact op hen. Daarnaast bieden wij ook opleidingen aan en creëren wij arbeidsplekken voor talenten. Als sociaal ondernemer zijn wij een speler die op verschillende vlakken positief bijdraagt aan de lokale samenleving. Wij staan heel dicht op de mensen en weten wat er bij hen speelt.”

Waar heeft de gemeente je mee geholpen?

“Gemeenten gunnen ons plekken om ons werk te kunnen doen. Om te groeien. Met de bestemming voor bossen zijn we afhankelijk van de gemeenten, maar er wordt wel gekeken naar de positieve bijdrage om ons daar te laten zijn. Voor de rest zijn wij niet nauw verbonden met de gemeente, omdat ons businessmodel niet zo is opgebouwd. Wij staan heel erg op onze eigen benen.”

In 8 stappen het sociaal ondernemerspotentieel in jouw gemeente benutten?

Download hier de whitepaper.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.