Gemeente: hoe faciliteer je doeltreffend ondernemers met hulpvraag?
Gemeente: hoe faciliteert u doeltreffend ondernemers met een hulpvraag? Pluk de vruchten van een bloeiende lokale economie.
Pluk vruchten van bloeiende lokale economie
Heeft je gemeente te maken met ondernemers in zwaar weer en faillissementen, maar ook met starters en uitkeringsgerechtigden die de mogelijkheden van ondernemerschap willen verkennen? Hoe ga je om met de vragen van ondernemers? Zij hebben doeltreffende faciliteiten nodig, vooral nu de kapitaalmarkt verandert en KvK’s verdwijnen. Toch kan ook in deze tijd je lokale economie bloeien!
Ine Oerlemans van KplusV: “Veel ondernemers hebben behoefte aan laagdrempelige en onafhankelijke ondersteuning. Vanuit mijn achtergrond weet ik dat zij hands-on-oplossingen zoeken. ‘Wat moet ik vandaag doen om mijn bedrijf succesvol te maken?’ Samen met hen stel ik die individuele hulpvraag scherp. Er komt van alles aan bod: ‘kan mijn bedrijf rendabel zijn, heb ik voldoende ondernemerschapskwaliteiten, moet ik stoppen of doorgaan, waar vind ik de juiste samenwerkingspartijen, is mijn bedrijfsconcept kansrijk?’. Afhankelijk van het type ondernemer en de fase waarin deze verkeert, daag ik hem uit kritisch te zijn. Zo krijgen we de vraag achter de vraag helder en kunnen we effectief aan de slag.”
Vruchten plukken op korte en lange termijn
Met de juiste constructieve begeleiding kun je ondernemers in je gemeente praktische handvatten bieden. Daardoor zorg je er onder meer voor dat:
- ondernemers beter voorbereid zijn en bewuster starten waardoor zij meer kans van slagen hebben (een basis voor duurzaam ondernemerschap);
- ondernemers in zwaar weer met beperkte middelen het bedrijf kunnen herstructureren en hun bestaan kunnen voortzetten;
- ondernemers een realistische kijk wordt geboden op ondernemerschap;
- de kwaliteit van Bbz-aanvragen beter kan worden. De aanvragen kunnen daardoor efficiënter afgehandeld worden;
- WW-uitkeringsgerechtigden uitgedaagd worden tot ondernemerschap. Met een daling van het aantal uitkeringen tot gevolg;
- de kans op kredietverlening bij banken toeneemt. Door een goede onafhankelijke voorbereiding is er vaak meer vertrouwen in de aanvraag.
Om tot deze voordelen te komen, is het van belang een faciliteit in te richten die past bij jouw gemeente. KplusV kan je hierbij helpen op basis van je wensen en mogelijkheden. Denk aan advies binnen het gemeentehuis of op een onafhankelijke locatie, face-to-face of voornamelijk digitaal, spreekuren of juist een fulltime of 24/7-ondersteuning. In dit artikel zoomen we in op twee voorbeelden: het ondernemershuis of de inhuur van een bedrijfsadviseur.
Ondernemershuizen en bedrijfsadviseur
KplusV heeft de afgelopen jaren ruim 2.500 oriënterende, startende, gevestigde en snelgroeiende ondernemers op onafhankelijke wijze ondersteund. Een groot deel van hen wordt geholpen vanuit een ondernemershuis-constructie. Ine: “Een ondernemershuis is een handig voorportaal voor zowel ondernemers en lokale partners als de gemeente. Per jaar helpen we op deze manier zo’n 300 ondernemers.”
Ondernemershuis Amsterdam Zuidoost
Dit ondernemershuisloket (gevestigd in het stadsdeelkantoor) biedt sinds 2011 ondersteuning aan ambitieuze gevestigde en startende ondernemers. De resultaten zijn helder: betere bedrijfsresultaten met uitschieters tot een verdubbeling van de jaarwinst. De ondersteuning bestaat uit (1) bedrijfskundig advies, (2) masterclasses en (3) een individueel coachingstraject. KplusV zet bedrijfsadviseurs in op afspraak. Ine: “Naast dat ondernemers bezig gaan met concrete acties, is er een extra effect: door het ondernemershuis ontstaat onderlinge samenwerking tussen detaillisten, websitebouwers, tekstschrijvers en juridische dienstverleners. En die netwerkgedachte gaat verder. Zo koppelen we bijvoorbeeld studenten aan ondernemers voor het doen van marktonderzoek en betrekken we regelmatig betrokkenen uit het stadsdeel bij onze masterclasses. Een ondernemershuis heeft zo een breed effect op de lokale economie.”
Ondernemershuis Deventer
Vanaf de oprichting in juni 2010 tot medio 2013 is KplusV zeer actief betrokken geweest bij Ondernemershuis Deventer als initiator en uitvoerder. Een initiatief van gemeente Deventer, woningcorporatie Rentree en Woonbedrijf ieder1. Inmiddels zijn er ruim 400 ondernemers geholpen en meer dan 100 nieuwe ondernemingen gestart. “In dit geval betreft het een fysieke locatie. Een echt ‘thuis’ voor ondernemers, waar zij laagdrempelig binnen kunnen lopen voor onafhankelijk advies. Daardoor vinden ook meer kwetsbare ondernemers hun weg in ondernemersland, zoals mensen met een uitkering of ondernemers met financiële problemen. In het Deventer was er extra aandacht voor de herstructureringswijken Rivierenwijk, Keizerlanden en Voorstad-Oost.”
Het opzetten van een fysiek ondernemershuis is dus één optie. Maar de inhuur van een bedrijfsadviseur behoort ook tot de mogelijkheden. Een bedrijfsadviseur van KplusV biedt verschillende vormen van ondersteuning. De belangrijkste is individuele ondersteuning. Maar er is meer: het organiseren van workshops en groepsactiviteiten, het initiëren en begeleiden van ondernemerschapsprojecten en het aanhaken van de juiste landelijke en lokale partijen. Ine: “Een maximale toegevoegde waarde voor de ondernemer is iets wat je vaak niet alleen kunt bereiken, maar juist samen met lokale partijen. We proberen altijd krachten te bundelen met aanwezige initiatieven in de regio. Met ons grote netwerk zoeken wij als spin in het web altijd naar de juiste verbinding van mensen en middelen. Pragmatische verbindingen waar de ondernemer echt iets aan heeft. Geen ‘kastje naar de muur’-verhaal, maar doorverwijzingen naar de partij die je echt verder helpt.”
KplusV en ondernemerschap
KplusV koppelt al ruim dertig jaar ondernemers aan specifieke kennis en ervaring. Dit doen wij door het begeleiden van individuele ondernemers, via ondernemershuizen en voor de Dienst Werk en Inkomen. Ook zijn wij marktleider in het verbinden van partijen en middelen in publiek-private (innovatie)netwerken. Daar verbinden wij gekwalificeerde mensen vanuit de overheid, kenniscentra, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar. Momenteel verkennen wij ook de mogelijkheden en ontwikkelingen op het vlak van social enterprises.
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen op het vlak van ondernemerschap? Neem dan contact op met Ine Oerlemans of Thomas Tichelhoven.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.