Kiezen
De kiezer heeft gekozen. Nu moet de politiek kiezen. Het voorstel van Mark Rutte om vóór 1 juli tot een kabinet te komen met een regeerakkoord op hoofdlijnen is verstandige taal.
Nederland zit niet te wachten op oeverloos gekissebis achter de schermen, op het uitonderhandelen van elk getal tot achter de komma om ook nog de laatste procent van de achterban tevreden te stellen. Het gaat om hoofdlijnen, waarbij in de gaten moet worden gehouden dat de huishoudportemonnee van het land op orde komt.
Tegelijkertijd moet het afgelopen zijn met het getoeter van partijleiders. De verkiezingen zijn voorbij. Partijen kunnen nu laten zien wat ze bestuurlijk waard zijn. Het land heeft de afgelopen jaren onder Balkenende IV al lang genoeg aan navelstaren gedaan.
In de informatieronden moeten heldere bezuinigingslijnen worden ontwikkeld met als leidraad de wensen van de kiezers. Advies- en managementbureau BMC hield een representatief onderzoek onder ruim 3500 kiezers. Onder de titel De Kiezer op het pluche publiceerde het bureau afgelopen week de resultaten. Vooral het lijstje van specifieke bezuinigingsvoorstellen is illustratief. 84 Procent van alle kiezers wil minder rijksambtenaren. Bij de kiezers van ALLE partijen staat deze bezuiniging op nummer 1. Op nummer 2 staat het selectiever toelaten van immigranten. Verder in de top 5: opheffen van provincies en waterschappen.
Je zou haast zeggen dat het geen toeval kan zijn dat op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgelopen week het rapport Wat ruist daar? werd gepresenteerd door de ‘Commissie Talent!’ onder voorzitterschap van Roger van Boxtel.
De kern: terug naar een kleinere en eenvoudige overheid met drie bestuurslagen: Europa, Rijk en regiogemeenten. Dus weg met 12 provincies, 27 waterschappen. 25 politieregio’s, 13 belastingregio’s en 17 UWV-regio’s. De gemeente als eerste overheid voor de burger. Minder regels, minder bureaucratie. ‘We zijn de helft van onze werktijd bezig verantwoording af te leggen over wat we de andere helft doen’, zo stelt de commissie Talent.
Die verantwoording wordt afgelegd omdat het Rijk weliswaar veel taken decentraliseert naar lagere overheden, maar ondertussen wel de touwtjes strak in handen wil blijven houden. De VNG wil minder rijksoverheid voor beleid, controle en toezicht. Dat kunnen de gemeenten zelf wel. Ergo er zijn minder rijksambtenaren nodig. Laat deze wens nou juist aansluiten bij de mening van de overgrote meerderheid van de kiezers.
Zoals gezegd: de kiezer heeft gekozen, nu is de politiek aan zet.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.