Advertentie

Noodopvang in kazerne Zoutkamp

Defensie stelt de kazerne Zoutkamp in Het Hogeland te beschikking voor de opvang van maximaal 700 asielzoekers.

ANP
29 augustus 2022
Kazerne Zoutkamp
Kazerne Zoutkamp

Op kazerne Zoutkamp in de gemeente Het Hogeland in Groningen wordt een noodopvanglocatie gerealiseerd voor asielzoekers die zich in Ter Apel hebben gemeld. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Projectsecretaris S11

JS Consultancy
Projectsecretaris S11

Strategisch adviseur Dienstverlening

Gemeente Valkenswaard via Geerts & Partners
Strategisch adviseur Dienstverlening

Opvangplekken

Vrijdagavond zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) dat Defensie een locatie beschikbaar zou stellen. Dit weekeinde werd door verschillende media Emmen als locatie genoemd, maar het blijkt te gaan om Het Hogeland. Op de noodopvanglocatie bij de kazerne in Zoutkamp zullen vanaf uiterlijk 10 september maximaal (in uiterste nood) zevenhonderd mensen worden opgevangen. Dat blijkt uit een brief die verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg heeft gestuurd aan de gemeente Het Hogeland, waar Zoutkamp bij hoort.

Zes maanden

Het is de bedoeling de locatie voor zes maanden in gebruik te hebben. Ook staat in de brief dat op de locatie naast de benodigde opvang en zorg, 24/7 beveiliging aanwezig zal zijn. En dat de locatie 'zo zal worden georganiseerd dat de mensen zoveel mogelijk op de locatie blijven'. Na een voorregistratie door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel en een afspraak voor de Identificatie en Registratie (I&R), worden volwassen asielzoekers overgebracht naar het terrein in Zoutkamp. Op de dag van de afspraak voor I&R regelt het rijk het vervoer naar Ter Apel. Na afronding van dit proces worden de asielzoekers ondergebracht in (crisis)noodopvang. Ze komen in principe niet terug naar Zoutkamp, schrijft Van der Burg.

 

De noodopvanglocatie in Zoutkamp moet de onhoudbare situatie in het aanmeldcentrum Ter Apel verlichten. Daar hebben de afgelopen periode honderden mensen buiten geslapen omdat het aanmeldcentrum overvol zit. De medische en hygiënische situatie was erbarmelijk. De noodopvanglocatie van Defensie - dat door Van der Burg voorportaal wordt genoemd - is in eerste instantie bedoeld voor de 'buitenslapers' en de nieuw aangekomen asielzoekers. Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland heeft Dorpsbelangen Zoutkamp en Vierhuizen maandagochtend persoonlijk geïnformeerd.

Afghaanse evacués

Het dorp Zoutkamp telt een krappe 1200 inwoners. De Willem Lodewijk van Nassaukazerne ligt een stuk boven het dorp in de gemeente Het Hogeland en ongeveer 100 kilometer van Ter Apel. Tot mei dit jaar werden op het defensieterrein Afghaanse evacués opgevangen. Defensie liet begin april weten de locatie zelf nodig te hebben voor oefeningen in verband met onder meer de oorlog in Oekraïne.

Tevreden

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn tevreden over de noodopvanglocatie die in Zoutkamp wordt geopend. Het Veiligheidsberaad had geëist dat er deze week een oplossing zou zijn voor de 'onmenselijke taferelen' in Ter Apel, maar kunnen ermee leven dat de opvang in Zoutkamp op 10 september, dus pas eind volgende week, opengaat, zegt voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Meer crisisnoodopvangplekken

Het openen van een zogenoemde voorlocatie voor Ter Apel was een voorwaarde waaronder de burgemeesters en de veiligheidsregio's mee willen werken aan een nieuw pakket maatregelen om de asielopvangcrisis op te lossen. De veiligheidsregio's gaan tot 1 januari 2023 onder andere op zoek naar nog eens 5600 extra crisisnoodopvangplekken. 'En crisisplekken zullen de komende twee weken ook nodig zijn. Totdat Zoutkamp op 10 september opent zullen er regelmatig te weinig plekken in Ter Apel zijn. Dat is nu nog niet opgelost helaas. Gemeenten blijven daarom elke dag op zoek naar plaatsen waar asielzoekers voor enkele dagen terecht kunnen. En naar mensen om die opvang te begeleiden', aldus Bruls.

Fatsoenlijke verzorging

Het Veiligheidsberaad is 'zeer positief' over de Groningse gemeente Het Hogeland, waar Zoutkamp bij hoort. De gemeente heeft volgens de burgemeesters zijn nek uitgestoken, terwijl Zoutkamp een enorme taak moet gaan oplossen. Burgemeester Bolding is blij in zijn gemeente een bijdrage te kunnen leveren 'aan de schrijnende situatie in Ter Apel', meldt hij op Facebook. 'Vluchtelingen die naar Nederland komen, wachten op dit moment nog buiten de hekken omdat ze wachten op registratie. Nu Defensie de Marnewaard beschikbaar heeft gesteld, is er voor deze mensen eindelijk een bed en fatsoenlijke verzorging.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie