Advertentie

Katholieke oplossing

Met dank aan het Amsterdamse PvdA-raadslid Ria Logtenborg dreigt ze weer op te laaien, de discussie over wat we aanmoeten met ambtenaren van de burgerlijke stand die weigeren mensen van hetzelfde geslacht met elkaar in de echt te verbinden.

28 januari 2009

De verbetenheid waarmee en de toon waarop voor- en tegenstanders hun argumenten wisselen, verbaast daarbij iedere keer weer. Alsof die ene halsstarrige ‘weigerambtenaar’ in Spakenburg in zijn eentje in staat moet worden geacht het proces van succesvolle homo-emancipatie compleet terug te draaien. Alsof de gelijkberechtiging van homo’s en lesbo’s steeds opnieuw voor de poorten van de hel moet worden weggesleept. En, vooral, alsof de PvdA in Amsterdam geen andere problemen aan te pakken heeft.

 

Begrijp me goed, ook ik vind dat ambtenaren gehouden zijn de wet uit te voeren. Als in die wet is vastgelegd dat mannen met mannen en vrouwen met vrouwen kunnen trouwen, verleent iedere ambtenaar van de burgerlijke stand daaraan gewoon medewerking. Dat hoort nu eenmaal bij de risico’s van het vak. (En ook al omdat die risico’s voor het overige niet al te groot zijn, is dat niet te veel gevraagd.) Het argument dat nu juist de weigerambtenaar wordt gediscrimineerd omdat geen rekening wordt gehouden met diens persoonlijke levensovertuiging, lijkt me de wereld op zijn kop.

 

Tot zoverre de principes. Maar draai het nu eens om. Stel, je bereidt je als homo- of lesbisch stel voor op wat de mooiste dag in je leven zou moeten worden. Alles is geregeld: van de bruidstaart tot de limousine, van de jacquets en de trouwjaponnen tot de feestavond met optreden van Willeke Alberti. Ik kan me indenken dat je als bruidspaar dan ook een ambtenaar van de burgerlijke stand wilt met wie je op zijn minst een begin van een klik hebt. Zodat die man of vrouw op de grote dag zelf ook meehelpt aan het verhogen van de feestvreugde.

 

In het geval van homostellen betekent dit dat je je er van tevoren van kunt vergewissen dat je niet in de echt wordt verbonden door een ambtenaar die met merkbare tegenzin en continu bevreesd voor de Wrake Gods je huwelijk gaat sluiten. Nog beter zou het natuurlijk zijn als jouw gemeente – toppunt van dienstverlening en servicegerichtheid – daarmee in de selectie van de ambtenaar van de burgerlijke stand op voorhand al rekening zou hebben gehouden. Praktische problemen zijn daarbij nauwelijks te voorzien: zelfs op de Veluwe en de Zuid-Hollandse eilanden moet er bij iedere gemeente toch minstens één zo’n ambtenaar rondlopen.

 

Ria Logtenborg zal het principieel met me oneens blijven, maar volgens mij moet je het als homostel gewoon niet willen om je trouwdag te gebruiken om een politiek-maatschappelijk statement af te leggen. En ik ben de eerste om te beamen dat het op deze manier ondergraven van de principiële discussie een wel erg katholieke oplossing is. Maar misschien is dat wel hét probleem van deze samenleving. We hebben een kabinet, waarvan de meeste leden zijn afgestudeerd aan de VU. Er zitten gewoon te weinig katholieken in.

 

Ad Burger

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem
Er zitten niet te weinig katholieken in dit kabinet, er zitten te veel gelovigen in.
J. Atsma / Adviseur HRM
Hierbij opnieuw een reactie mijnerzijds (zie ook artikel mevr. Logtenberg). Wat Ad Burger in zijn betoog voorstelt (de "katholieke" variant) ligt volgens mij juist ten grondslag aan de hele discussie over dit onderwerp. Die variant komt teveel overeen met het gedoogbeleid in de huidige situatie (blijkbaar zitten er dus teveel katholieken in deze regering?). De discussie is simpel en helder: een ambtenaar moet gewoon de wet uitvoeren. Discriminatie op basis van persoonlijke overtuigingen van de ambtenaar zijn daarbij niet gewenst. Bovendien gaat het hier om het burgerlijk huwelijk, niet om een kerkelijk huwelijk.
En inderdaad, waar het om draait is dat een homo-koppel niet eens geconfronteerd zouden mogen worden met een trouwambtenaar die met tegenzin of weigert hun huwelijk te voltrekken. Gemeenten hebben in mijn optiek dan ook de plicht om te selecteren op mensen die het helemaal onwijs gaaf vinden om mensen, ongeacht hun sexuele voorkeur, in de echt te verbinden. Gemeenten die daarop niet selecteren, zijn mijns inziends de bron van veel leed en discriminatie. En zo stel ik opnieuw de vraag: wat als een trouwambtenaar atheist is, en daarom weigert mensen in de echt te verbinden omdat zij een religieuze overtuiging bezitten? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden luidt het spreekwoord. Het hele debat over weigerambtenaren zouden we niet voeren als we afstappen van de "katholieke variant" .c.q. het gedoogbeleid rondom dit fenomeen!
rijndert doting / secrretariaatsvoorzitter SP bos en L
Ik weet niet of Ad Burger ervan op de
hoogte is dat paus Benedictus zeer duide-
lijk is over het homo-lesbo huwelijk. In feite
komt dit volgens de kerkvorst neer op een
devaluatie van de sacrale verbintenis tus-
sen man en vrouw. Dat is ook voor ambtenaren duidelijke taal zou ik denken.
Advertentie