Advertentie

Nieuw onderzoek naar vuurwerkramp Enschede

Bij de vuurwerkramp op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven. Wat heeft de overheid daarvan geleerd?

ANP
03 november 2022
Vurwerkramp Enschede
Bij de vuurwerkramp in Enschede kwamen 23 mensen om het leven en raakten 947 mensen gewond.Menno Boermans/ANP

Op last van de Tweede Kamer komt er een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Een van de doelstellingen van het onderzoek is om breder inzicht te krijgen in het (on)vermogen van de rijksoverheid om lessen te trekken uit dergelijke, fysieke, rampen.

Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling

Gemeente Zeist
Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling

projectleider Wijkuitvoeringsplannen energie

Gemeente Tilburg
projectleider Wijkuitvoeringsplannen energie

Verwoest

Op 13 mei 2000 ontplofte een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks in de Enschede wijk Roombeek. Daarbij kwamen 23 mensen om het leven, raakten 947 mensen gewond en werden honderden woningen verwoest.

Rampen voorkomen

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente (UT), moet ook duidelijk maken of na de Enschedese ramp uit 2000 en de massa-explosie bij vuurwerkbedrijf MS Vuurwerk in Culemborg van 1991 concrete maatregelen zijn genomen om dergelijke rampen te voorkomen. Daarbij kan worden gedacht aan vuurwerkregelgeving en -brandbestrijding.

Nieuwe onderzoeken

De Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid heeft opdracht voor het onderzoek gegeven aan de UT. De Kamer had in een motie om een onderzoek gevraagd. De onderzoeksbevindingen van oud-Europarlementariër en klokkenluider Paul van Buitenen worden op verzoek van de Kamer bij het nieuwe onderzoek betrokken.

Leerprocessen

Hoogleraar bestuurskunde René Torenvlied, projectleider van het onderzoek, stelt dat een nieuw onderzoek belangrijk is. Volgens hem is er 'tot nu toe nog niet systematisch gekeken naar de wijze waarop er door de overheid is geleerd van de ramp'. De onderzoekers buigen zich niet over de vraag wie verantwoordelijk was voor de ramp, 'maar hoe de Tweede Kamer kan bijdragen aan het bevorderen van leerprocessen binnen de overheid na dergelijke rampen', licht Torenvlied toe op de site van de universiteit. Het onderzoek wordt naar verwachting komend voorjaar afgerond.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie