Kabinet gevallen door ruzie over Uruzgan
Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is gevallen. Coalitiegenoot PvdA stapte er in de nacht van vrijdag op zaterdag uit, omdat de partijen het niet eens konden worden over de kwestie-Uruzgan. Het vierde kabinet van premier Jan Peter Balkenende zou maandag drie jaar bestaan.
De minister-president zal later zaterdag aan koningin Beatrix het ontslag aanbieden van de PvdA-bewindslieden. Ook zal hij de portefeuilles en het ambt van de bewindspersonen van het CDA en de ChristenUnie ter beschikking stellen. 'Waar vertrouwen ontbreekt, is een poging het over de inhoud eens te worden bij voorbaat tot mislukken gedoemd', stelde Balkenende.
Opties van tafel
De ministers van de drie partijen hadden vanaf vrijdagochtend half twaalf overlegd over de toekomstige Nederlandse rol in Afghanistan. Het CDA wilde verder in de provincie Uruzgan, de PvdA wilde per se vrijdag besluiten dat die optie van tafel zou gaan. De PvdA wilde dat het kabinet het definitieve nee zou overbrengen aan de NAVO. Volgens CDA en ChristenUnie zou dat echter indruisen tegen het kabinetsbesluit om alle opties voor een langer verblijf in Afghanistan uit te zoeken en pas daarna een besluit te nemen.
Poging mislukt
Een ultieme poging van Balkenende om tot een oplossing te komen, mislukte midden in de nacht. Kort daarop gaf hij een persconferentie waarin hij het einde van zijn kabinet officieel bekendmaakte.
'De vlag kan uit'
PVV-leider Geert Wilders reageerde direct verheugd op de val van het kabinet. 'De vlag kan uit.' De SP wil zo snel mogelijk verkiezingen. GroenLinks vindt het moedig van de PvdA om uit het kabinet te stappen.
'Zwarte dag'
De regeringsfracties reageerden zwaar teleurgesteld. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel is het kabinet gesneuveld 'op vertrouwen, gebaseerd op ontijdige uitlatingen'. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei dat ze lang had gehoopt dat er toch een gaatje te vinden was om een oplossing te vinden. Haar collega Arie Slob van de ChristenUnie sprak van een 'zwarte dag'. Volgens hem was het mogelijk geweest om eruit te komen.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Uw conclusie "zielpoot" is het resultaat van bewust negatieve beeldvorming via effectbejag en oppervlakkige interaktie tussen politiek en media en breed en herhalend uitgemeten al sinds Balkenende in beeld kwam. Van Agt had daar destijds ook last van. Had zijn uiterlijk niet mee en typische kenmerken werden ook belachelijk gemaakt. Nu is Balkende het haasje.
Een ernstige beschadiging van een integere authentieke en betrouwbare politicus, waar we niet veel van hebben, die goed toegerust is voor dit vak, inmiddels grote ervaring heeft opgedaan, gegroeid is in zijn ambt, maar waar mensen liever letten op uiterlijkheden dan inhoud. Niet de kwetsbare samenstellingen van kabinetten sinds de omslag in 2000 willen zien. Focus leggen op wat even niet goed gaat bij een persoon dan op het saldo van al diens inspanningen.
Balkenende toonde zich een vent door Fortuyn niet mee te gaan demoniseren in de breed opgezette flow destijds daarvan.
Beter een vent van binnen, dan van buiten (als dat al zo ervaren wordt) en vaak nog ingestudeerd ook bij andere politici.
In het buitenland wordt hij gelukkig onbevooroordeeld gewaardeerd.
Geniet van die beelden bij DWDD maandagavond zou ik zeggen. Een lange samenvatting van weinig verheffende beelden geconcentreerd rondom Balkenende.
Een Felix Rottenberg in dat zelfde programma die in aanbidding naar een glunderende Femke Halsema kijkt als toekomstig premier. Handig om iemand die alleen maar oppositie kent in een dergelijk ambt te zetten in deze tijd met nationale en internationale immense problemen.
De Jager stelde al dat onder de geschikte ondernemers voor een politieke baan, elke zin om in de politiek te gaan, vergaat bij dit zielepotige politieke klimaat!
Nederland op zijn smalst....
DNA's al vanaf begin moeizaam verenigbaar. Dat wordt nu nog ingewikkelder bij komende formatie's)!
PvdA kreeg zin bij ontslagrecht, Bij Commissie Davids en nu wilde men om de gunst van de kiezers ook op dit punt domineren. Dat vind ik het probleem bij PvdA in het algemeen al jaren. Men wil in een kabinet funktioneren alsof we een twee partijenstelsle hebben, waarvan een aan het roer staat.
Ik heb uithoudingsvermogen van Balkenende tijdens de debatten de afgelopen tijd bewonderd. Hij bleef overeind en waardig.
Gelukkig komen dit type oeverloze debatten naar aanleidng van werkverhoudingen binnen kabinet het komende jaar niet meer voor.
Beschamende vertoningen geweest.
PvdA ministers weg en Balkenende zit vast en zeker 4 jaar uit als premier. Eer dat de volgende ploeg op het bordes staat is zijn vier jaar om.
Ondertussen kunnen de kiezers vaststellen hoe integer de volksvertegenwoordiging is en constructief gaat samenwerken met dit demissionair kabinet t.g.v. landsbelang, of alleen maar bezig blijven met partijpolitiek en eigen belang!
Wat m.i. zeer onterecht is en veel napraterij betreft, is dat Balkenende niet in staat is de ritten uit te zitten als premier. Ga er maar aanstaan. Na de omslag rondom 2000 heeft hij de pech (maar het land gegeven die situatie nog wel geluk gehad met hem als PM) coalities te moeten leiden die vanaf de start problematisch waren.
Het is m.i. een illusie te verwachten dat de komende jaren dat anders zal zijn onder welke premier dan ook!
Dat gaat door tot het (oude) politieke midden zich hervormd en krachtig hersteld, of nieuwe partijen die posities gaan overnemen. Tot dan zal het landschap versnipperd en niet krachtdadig kunnen optreden. Bepaald GEEN wenkend perspectief, ondanks dat zovelen met de val van dit kabinet het tegenovergestelde verwachten!
Redactie,
Waarom staat Bos er met deze foto goed op en de premier hiernaast (video) zo enorm onflatteus??
We hebben Bos tijdens de debatten langdurig anders kunnen aanschouwen!
Minder waardig dan de premier.
Dit (expres lijkt wel) verschil in plaatjes doet de werkelijkheid geen recht!
Iedereen ziet toch hoe raar die foto van de premier is. Het lijkt wel een foto uit opsporing verzocht.
Burgers hebben alleen vertrouwen in hun bestuur als ze het idee hebben serieus genomen te worden (en 2 jaar geleden was de belofte bij de verlenging alle militairen weg in 2010)
Ik denk dat we heel goed bezig waren in Afghanistan met onze aanpak maar die wordt nu overgenomen door anderen.
Deze crisis kan bijdragen aan herstel van vertrouwen.
Bos had groot gelijk.
Bos heeft bij de peiling van de Hondt 4 zetels erbij en staat nu op 19. Hooguit bij wat eerder weggelopen PvdAers is er m.i. sprake van herstel van vertrouwen (voor zolang dat weer duurt). 4 jaar terug stond hij vanuit de oppositie op 60.
Als er over 7 jaar een Commissie Davids naar de besluitvorming t.a.v. Afghanistan kijkt en conclusies trekt is het zeer wel mogelijk dat Bos hetzelfde betoog moet houden als Balkenende t.a.v. Irak: met de wijsheid van toen dacht ik een zorgvuldig besluit te hebben genomen, maar met de wijsheid achteraf.....
Er zijn maar enkele naties toegerust voor die klus. Amerika zal het nu wel weer moeten overnemen van Nederland. Er zijn geen gegadigden verder. Anders was dat allang wel duidelijk geweest.
Als het tij keert verzet men de bakens.
Op basis van afspraak=afspraak alleen is vertrekken een onvoldoende argument.
Met President Obama en de nu breed omarmde Dutch approch is wel het tij gekeerd.
Als overige troepen buiten die van de US daar ook de brui aangeven, omdat levens riskeren en magakosten daarbij een politiek immens hete aardappel is in elk land, staat Amerika er helemaal alleen verder voor om het VN mandaat uit te voeren.
De PvdA had hierin gewoon gelijk.
Als in de bekende actualiteitsprogramma's de interviews goed beluisterd worden ging het niet meer om de missie, maar om onderling vertrouwen dat volkomen beschadigd was.
Bos heeft een excuus-riedeltje bedacht t.b.v. rechte-rug-beeldvorming en daarvoor de spreekvrijheid van ministers in een kabinet gelijkgesteld met leden van hun fractie.
Rouvoet was in Nova oprecht gefrustreerd richting Bos. CU heeft net als PvdA ook gestemd eerder voor vertrek leger in augustus, maar kon met de veranderde situatie (Obama en 3 D's) een andersoortige missie billijken daar.
Een volwassen partij, met oog voor landsbelang, is bereid wat mee te buigen in een coalitie, als de omstandigheden wijzigen t.o.v. die, waarop destijds dat besluit genomen werd.