Advertentie

Informeren blijft een erekwestie

Opvallende zuinigheid in Pijnacker-Nootdorp schaadde het vertrouwen.

13 mei 2022
groepsdynamiek
Shutterstock

De gewoonte dat gemeenten verkenners, informateurs en formateurs inschakelen raakt steeds meer ingeburgerd. Er gaan grote namen rond en er hangt een zekere prestige omheen. Maar zijn gemeenten daar nou veel aan kwijt?

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Projectleider Magicplan

JS Consultancy
Projectleider Magicplan

Om niet

Enkele gemeenten geven desgevraagd aan dat ze voor informateurs alleen de onkosten vergoeden. ‘De informateurs van zowel de gemeente Achtkarspelen als Tytsjerksteradiel doen het pro deo, maar krijgen uiteraard een vergoeding voor noodzakelijk gemaakte kosten’, laat een woordvoerder weten.

‘De formateurs Van Engelshoven en Segers doen hun werkzaamheden om niet, dus zonder vergoeding voor hun werkzaamheden’, laat Maastricht weten. ‘Dit is uitgezonderd vergoeding voor eventuele reis- en verblijfskosten. De inzet van de informateurs Heiltjes en Rutten in de periode van 22 maart tot en met 19 april heeft in totaal circa 2.350 euro aan vergoeding gekost.’

Ook de informateurs in Woudenberg en Hardenberg krijgt slechts de onkosten vergoed.

140 euro per uur

‘Voor mijn werk als informateur bij de gemeente Den Haag kreeg ik niks’, vertelt hoogleraar Geerten Boogaard. ‘Ik kan wel reiskosten opvoeren, maar er is geen honorarium. Het gebeurt wel dat er een vergoeding voor staat. Eigenlijk hangt dat van de fase af: voor een drukke fase met veel gesprekken zal de gemeente een professionele informateur halen die veel uren maakt. Dan zal er eerder sprake zijn van een vergoeding. Maar vaak is het meer voor de eer.’

Informateur René van Dijk krijgt van de gemeente Bronckhorst wel een uurvergoeding: 140 euro per uur. De totale kosten waren nog niet duidelijk.

Zo’n bedrag is niet ongewoon. Al jaren niet: in 2010 schreef Binnenlands Bestuur al dat de prijs voor informateurs kan variëren van 100 tot 180 euro. Informateurschap werd toen al gezien als eervol werk en betaling was eerder uitzondering dan regel. Dat lijkt in veel gemeenten dus nog steeds het geval te zijn.

Ontslagbrief

Opvallend zuinig waren ze in Pijnacker-Nootdorp. Een aantal partijen had moeite met de vergoeding van 13 euro per uur voor Hans de Jong. ‘Dit bericht heeft mij geschokt’, citeert het AD uit de ontslagbrief van De Jong. Zijn verzoek zou later alsnog gehonoreerd zijn, ‘maar de discussie hierover heeft al te veel schade in het vertrouwen veroorzaakt’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie