'Huur van uitkering aftrekken verdedigbaar'
De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) vindt het een goed idee om bij wanbetalers het huurbedrag van hun bijstandsuitkering af te trekken. Dit gebeurt momenteel als proef bij 132 Amsterdamse wanbetalers van woningcorporatie Rochdale in Zuidoost.
De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) vindt het een goed idee om bij wanbetalers het huurbedrag van hun bijstandsuitkering af te trekken. Dit gebeurt momenteel als proef bij 132 Amsterdamse wanbetalers van woningcorporatie Rochdale in Zuidoost.
Proef verloopt succesvol
Volgens André Moerman, voorzitter signaleringcommissie van LOSR/MOgroep, is het juridisch geen probleem dat Dienst Werk en Inkomen (DWI) de betaling op deze manier regelt. De proef is nu enkele maanden bezig en verloopt succesvol. ‘De wet maakt het mogelijk om betaling in natura te regelen. Bovendien: de bijstandsuitkering is in principe bedoeld om de huur van te betalen, dus ik vind het goed verdedigbaar dat DWI dit doet. Wanneer mensen zelf niet in staat zijn om hun schulden af te lossen, kan dit een goede oplossing zijn.’
Wetgeving
Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart noemde in Het Parool het direct overmaken van de huur aan Rochdale ‘op de rand van juridisch acceptabel’. Maar volgens Moerman hoeft Vliegenthart zich geen zorgen te maken, omdat de wetgeving zo’n regeling faciliteert. 'Ik vind het goed verdedigbaar dat Amsterdam hiervoor kiest. Als het toch tot een procedure komt, verwacht ik dat de gemeente in het gelijk wordt gesteld. En dat is maar goed ook. Deze regeling bespaart geld, omdat geldverslindende huisuitzettingen voorkomen worden en het leed van de huurder wordt bespaard. Het is bovendien goed om er in vroeg stadium bij te zijn zodat schulden niet uit de hand lopen.'
Escalatie van schulden
Van een verschuiving van problemen is volgens Moerman niet direct sprake. 'Escalatie van schulden wordt voorkomen. De proef uitbreiden met corporaties Ymere en Stadgenoot door de hele stad ziet Moerman dan ook wel zitten. ‘Schuldproblemen zijn in het begin nog goed oplosbaar en met deze regeling is er een extra mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen. Een uitbreiding lijkt mij dan ook een goed idee.'
Het project werd bedacht door DWI-directeur Eric ten Hulsen en Rochdale-bestuurder Hester van Buren. Jaarlijks vinden er volgens Het Parool 155 huisuitzettingen plaats, die achtduizend euro per stuk kosten.
Reacties: 19
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat wel nieuw is in onderstaand stukje:
In Amsterdam maakt de Dienst Werk en Inkomen (DWI) daarom sinds enkele maanden voor mensen in Zuidoost met een uitkering en schulden direct de huur over aan Rochdale, plus een bedrag voor een afbetalingsregeling. Zo wordt voorkomen dat wanbetalers hun huis worden uitgezet.
- plus een afbetalingsregeling. Dat is het stukje dat nieuw is! Dit stukje is waarschijnlijk bedacht door Rochdale zodat zij als eerste het stukje wat boven het vrij-te-laten-bedrag valt, af kunnen snoepen. Hierbij is (nog) niet gedacht aan het belang van andere schuldeisers/ de positie van de schuldenaar/ en of er ook in andere schuldsituaties onderhandeld dient te worden om tot een stabiele situatie voor de schuldenaar te komen.
-niet-op-de-stoel- voor-schuldhulpverlener-gaan-zitten
Daarnaast is Rochedale kampioen in het optrekken van de "sociale" huren zodra een woning leegkomt tot een cent onder de huurgrens.
Misschien moet meneer Ter Hulsen eens in zijn eigen praktijk kijken naar de realiteit in plaats van mooi weer te spelen met een huurbaron.
Overigens heeft (info BKR) 'slechts' 8 procent van de bevolking problemen met betalen. Maar die 8 procent vertegenwoordigen forse aantallen. Die te lijf gaan met een adequaat werkend systeem kan veel verlichting geven en er kan vanaf dag één worden ingegrepen.
Indien en zolang er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat de belanghebbende zonder hulp niet in staat is tot een verantwoorde besteding van zijn bestaansmiddelen, kan het college:
a. aan de bijstand de verplichting verbinden dat de belanghebbende eraan meewerkt dat het college in naam van de belanghebbende noodzakelijke betalingen uit de toegekende bijstand verricht;
Indien voldoende vast is gesteld dat de belanghebbende niet in staat is de huur te betalen is er dus geen juridisch beletsel. Iets anders is de gewoonte die er in het verleden was bij veel sociale diensten om de huur maar direct uit de uitkering te betalen als service,. Daar werd de drempel voor mensen om aan het werk te gaan alleen maar vergroot. Het doel moet toch altijd zijn dat de uitkering zo veel mogelijk een tijdelijke voorziening is. Het is daarom dat het niet normaal is dat een sociale dienst aan budgetbeheer doet, zoals de heer Wijnhold bepleit.
Van mij had die praktijk van toen dus mogen blijven bestaan, i.p.v. dat het nu weer als geweldig en nieuw instrument wordt gepresenteerd. Gemiste kans in de voorliggende periode.
Nog even en we zijn bij het Britse systeem: mensen krijgen alleen leefgeld, de rest wordt geregeld (En bepaald!!) door de overheid.
Dit is niet alleen in strijd met de beleidslijn, maar m.i. eveneens in strijd met de mensenrechten.
Temeer daar woningcorporaties kilo's boter op het hoofd hebben als het gaat om wanprestaties, wanbetalingen, onterechte incasso's, frauduleuze aanbestedingen, absurd hoge vergoedingen voor bestuurders etc.
De sociaal raadslieden die dit ondersteunen weten niet in welke wereld ze leven.
Consulent inkomen heeft een afbetalingsregeling naar een (grote) schuldeiser in het systeem opgenomen. Doorbetaling van zo'n 60,- per maand op een schuld van ca 6500,-
Consulent schuldhulpverlening heeft voor deze cliënt een schuldregeling opgestart. Betalingsvoorstellen al verstuurd. Na veel inspanningen is er sprake van een geslaagde schuldregeling, alle schuldeisers zijn akkoord.
Plots komt deze doorbetaling te voorschijn.. Het schuldenpakket van 6000,- was net geregeld.. Nieuwe, bij consulent schuldhulpverlening, onbekende schuld van 6500 moet aan het schuldenpakket toegevoegd worden. Gevolg.. helemaal opnieuw betalingsvoorstellen versturen en weer van voor af aan starten met onderhandelen.